Raskrinkavanje.ba

Tragična smrt Splićanke nije povezana sa vakcinom

Na društvenim mrežama i pojedinim portalima tvrdi se da je smrt 34-godišnje medicinske sestre iz Splita uzrokovala booster doza “otrovne vakcine” protiv Covid-19.

Na društvenim mrežama širi se videosnimak glasovne poruke u kojoj nepoznata ženska osoba prepričava tragični slijed događaja u životu medicinske sestre iz Splita, koja je, kako se tvrdi, nakon treće doze vakcine iskusila niz neželjenih reakcija te na kraju preminula. Na pojedinim portalima, izjave iz glasovne poruke prepisane su i objavljene uz naslove da je medicinska sestra iz Splita preminula nakon booster doze. Na Facebooku su ubrzo osvanule i objave u kojima se eksplicitno tvrdi da je booster doza ubila medicinsku sestru iz Splita. 

Najraniju objavu glasovne poruke pronašli smo u videosnimku objavljenom 12.1.2022. godine na YouTube kanalu Matrix TV PODCAST. Glasovna poruka se može čuti od 7:30 minute

Nepoznata ženska osoba navodi kako joj je poznanica/rodica koja radi na Psihijatriji ispričala da je njezina kolegica, stara 34 godine, primila treću dozu vakcine i da je nakon toga počela osjećati trnjenje u desnoj strani. Tog dana, kada je i snimljena glasovna poruka, ona je navodno otišla sa prijateljicom da popije kafu, međutim, srušila se nasred kafića. Hitna ju je pod rotacijama prebacila na Neurologiju, gdje su joj, kako se tvrdi, ustanovljena dva ugruška u mozgu i arteriji. Navodno su ljekari uspjeli izvaditi ugrušak iz mozga, no onaj u arteriji se raspodijelio na tri dijela i “ponovo napao mozak”. Kao posljedica toga, navodi se u poruci, mladoj zaposlenici Psihijatrije otkazala je i druga strana i morali su je priključiti na respirator na intenzivnoj njezi. Pred sami kraj zaključuje se da je na svakom koraku počelo intenzivno umiranje, i to mladih ljudi. Na samom kraju, na ekranu se pojavljuje ispisani tekst u kojem se navodi da je “ovo” cjepivo (vakcina protiv Covid-19, op.a) otrovno.  

Identičan snimak glasovne poruke objavljivan je i na drugim kanalima na YouTubeu (link), kao i profilima i stranicama na Facebooku (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Nedugo nakon prvih objava videosnimka, na Facebooku su se pojavile i objave u kojima se tvrdi da je medicinska sestra preminula nakon primljene booster doze. Originalne objave ovih navoda više nisu dostupne, no vidljivi su zahvaljujući screenshotima koji se još uvijek objavljuju na Facebooku (link, link,).

 
Screenshot: Primjer manipulativnih objava bez šireg konteksta

Posebnu pažnju privukla je objava Facebook stranice Župa sv.Križ Veli Varoš Split, također povodom tragične smrti Splićanke. Naime, kako navodi Jutarnji, u ponedjeljak, 17.1.2022. godine, na ovoj stranici bila je objavljena fotografija obavijesti o smrti medicinske sestre, iznad koje je pisalo:

 ”Učinila je “malu gestu ljubavi” primivši booster dozu nakon koje se ubrzo srušila od ugrušaka u mozgu. Pokoj vječni daruj joj Gospodine. iskrena sućut obitelji!”.

Ova objava je izbrisana, a na stranici je istog dana objavljeno da je “objava hakirana”. Međutim, screenshoti sa navedenim tvrdnjama nastavili su se dijeliti na Facebooku (link, link).

Ni u jednoj od navedenih objava ne tvrdi se eksplicitno da je smrt medicinske radnice uslijedila kao direktna posljedica vakcinacije. Međutim, tvrdnje da se smrt desila nakon vakcinacije, objavljene bez šireg konteksta i detaljnijih informacija, navode na zaključak da je smrt povezana sa vakcinom, odnosno da je nastala kao posljedica vakcinacije. 

Ubrzo nakon toga, i eksplicitne tvrdnje o tome da je Splićanka preminula od vakcine počele su se dijeliti na Facebooku (link, link). Među takvim objavama našle su se i tvrdnje da je “ubijena sa predumišljajem od svojih kolega”. Tu su i objave u kojima se ne spominje uzrok smrti Splićanke, već se, umjesto toga, navodi kako treća doza vakcine znači smrt (link, link)

Slične tvrdnje našle su se i u člancima portala. Istinom protiv laži (13.1.) te Slobodarski portal (14.1.) su u tekstovima koji donose transkript glasovne poruke zaključili da je smrt medicinske sestre nastupila zbog primljene booster doze. U zaključku na portalu Istinom protiv laži stoji i ovo “zavjerološko” pojašnjenje:

Epidemiološko-virološki korumpirani lešinari, raznorazni Ivići, učiniti će sve da i ovu 'smrt', kao direktnu posljedicu cijepljenja, prekvalificiraju u smrt od koronavirusa. A režimski mediji, kupljene presstitutke, neće zaboraviti napisati da je i ona 'umrla' od korone - IZNENADA! 

iz poštovanja prema preminuloj, ime u citatu je zamijenjeno sa “ona”

Slobodarski portal je već u uvodu teksta zaključio da je uzrok smrti medicinske sestre upravo booster doza, a pred kraj teksta ustvrdio je da je riječ o ubistvu sa predumišljajem. 

Portali Epoha (14.1.), HBŽ Vijesti i Hercegovina (17.1.) objavili su tekstove u kojima prenose “vijest” sa društvenih mreža da je “medicinska djelatnica iz Splita završila na respiratoru s ugrušcima u mozgu nakon što je kao djelatnica Kliničkog bolničkog centra Split primila booster dozu cjepiva protiv Covid-a-19.” 

HBŽ vijesti i Hercegovina su u tekstu imali i tvrdnju da je medicinska djelatnica preminula “od posljedica” (vakcinacije). 

 

Šta su činjenice?

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je na pres-konferenciji 17.1. rekao da se smrt njihove djelatnice ne može povezati sa vakcinacijom. O tome je istog dana izvijestila Slobodna Dalmacija, a saopšteno je sljedeće:

- Ono koliko je nama poznato, ne možemo reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja. Prema analizi koju smo dosad napravili nema povezanosti - kazao je Meštrović na pitanje novinara o slučaju o kojem se već danima bruji u kuloarima te potvrdio da je djelatnica preminula.

O ovom slučaju pisao je i naš partnerski portal Faktograf u analizi “Smrt medicinske sestre u Splitu neosnovano se povezuje s cijepljenjem”, objavljenoj također 17.1.2022. godine. Faktograf je informacije o povezanosti vakcinacije i smrtnog ishoda mlade Splićanke potražio od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. 

Iz NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije su nam odgovorili da “Nastavni zavod nije primio nikakvu prijavu koja bi se odnosila na situaciju koju ste naveli. Također nismo imali prijava nuspojava veznih za booster doze cjepiva”.

Osim toga, Faktograf je kontaktirao i hrvatsku Agenciju za lijekove (HALMED) koja evidentira prijave nuspojava na vakcine. Međutim, i tu im je potvrđeno da nisu zaprimili prijavu smrtnog slučaja, kako se to opisuje u objavama na društvenim mrežama i portalima: 

Iz HALMED-a, Agencije za lijekove i medicinske proizvode, su nam također odgovorili da nisu zaprimili prijavu koja bi odgovarala podacima iz našeg upita.

“Temeljem uvida u bazu nuspojava HALMED-a, možemo Vas izvijestiti da smo zaprimili prijave sumnji na nuspojave cjepiva koje se odnose na trnce u tijelu te na tromboembolijske događaje. Predmetne prijave zabilježene su nakon primjene svih doza. Zabilježene nuspojave uz primjenu booster doze cjepiva ne razlikuju se od nuspojava prijavljenih nakon prve i druge doze. Napominjemo da baza nuspojava (kako hrvatska, tako ni europska) nema mogućnost filtriranja prema kojoj možemo dobiti podatak o ukupnom broju prijava uz booster dozu te se prijave evidentiraju neovisno o tome o kojoj je dozi riječ”, dodali su iz HALMED-a.

Identičnu potvrdu iz HALMED-a dobili su i novinari/ke hrvatskog Jutarnjeg Lista. U tekstu ovog lista navedeno je i to da je porodica tragično preminule apelirala da u javnost ne prenose neprovjerene informacije vezane za ovaj slučaj:

Obitelj je također apelirala medije da se ne piše o smrti medicinske sestre s neprovjerenim informacijama. Neslužbeno saznajemo iz izvora bliskih KBC Split, kako su u obitelji preminule medicinske sestre imali ozbiljnije probleme s krvnim žilama što se u konkretnom slučaju ne može zanemariti.

Na osnovu postojećih informacija, može se zaključiti da tragična smrt 34-godišnje Splićanke nije nastupila kao posljedica treće doze vakcine protiv Covid-19. Stoga ni navodi o tome da je “cjepivo otrovno”, koji proističu upravo iz manipulativnih zaključaka da je smrt medicinske sestre nastupila zbog vakcine, nisu utemeljeni.

Informacije o ugrušcima, paralizi i priključivanju na respirator u jedinici intenzivne njege nisu adresirane u saopštenjima ravnatelja bolnice i odgovorima institucija.

Shodno tome, objave u kojima se navodi da je medicinska sestra iz Splita preminula nakon booster doze vakcine protiv Covid-19, a u kojima nije ponuđeno kontekstualno objašnjenje cijelog slučaja, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Tvrdnja o “otrovnim cjepivima” koja se našla u videosnimku sa YouTube kanala Matrix TV PODCAST dobija ocjenu lažna vijest. Tvrdnja koja se našla u pojedinim objavama o tome da treća doza vakcine znači smrt dobija istu ocjenu. 

Ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji portala Istinom protiv laži o tome da je medicinska sestra u Splitu preminula od posljedica vakcinacije booster dozom. Sva kasnija pojavljivanja ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Zbog navoda o skrivanju “stvarnog” uzroka smrti Splićanke, članak ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 13.01.2022

Istinom protiv laži: Tina Pocrnja 'preminula' nakon što je primila booster dozu. I ona je vjerovala Ivi Iviću!

Tinin kolega glavnoj sestri psihijatrijskog odjela: „Samo mi još jedan put recite i pitajte me jesam li se cijepio, hoću li se cijepiti. Nakon ovoga s...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 14.01.2022

Epoha: Tina Pocrnja (34) – Cijepila se trećom dozom, dobila ugruške na mozgu i završila na respiratoru

Na društvenim mrežama pojavila se vijest kako je mlada medicinska djelatnica iz Splita, Tina Pocrnja završila na respiratoru s ugrušcima u mozgu nakon...

  • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 14.01.2022

Slobodari: Tina Pocrnja nije umrla nakon booster doze. Dosta je laži… ubijena je sa predumišljajem

Jučer ujutro je u splitskoj bolnici Firule preminula medicinska sestra Tina Pocrnja. Vjerovala je doktoru na Firulama Ivi Iviću. Nažalost, Tina nije p...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.01.2022

HBZ vijesti: Mlada Splićanka (34) preminula nakon booster doze

Na društvenim mrežama pojavila se vijest kako je mlada medicinska djelatnica iz Splita, Tina Pocrnja završila na respiratoru s ugrušcima u mozgu nakon...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.01.2022

Hercegovina.info: Mlada Splićanka (34) preminula nakon booster doze

Na društvenim mrežama pojavila se vijest kako je mlada medicinska djelatnica iz Splita, Tina Pocrnja završila na respiratoru s ugrušcima u mozgu nakon...

  • Prenošenje lažnih vijesti