Raskrinkavanje.ba

Trljanje ulja u pupak ne poboljšava plodnost niti liječi probleme s vidom

Na društvenim mrežama šire se “savjeti” o liječenju niza zdravstvenih poteškoća utrljavanjem različitih vrsta ulja u pupak. Nema dokaza da djeluju.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 14. marta 2024. godine objavljen dugačak status o pupku kao centralnoj tački tijela, uz tvrdnje da se mazanjem različitih ulja na njega mogu izliječiti brojne zdravstvene tegobe.

Naš pupak (Nabhi) je nevjerovatan dar koji nam je dalo naše tijelo. Prema nauci, prvi dio stvoren nakon začeća je pupak. Nakon što se stvori, spaja se sa placentom majke preko pupčane vrpce. Pupak je sam život!

Sve vene našeg tijela povezane su sa pupkom, što ga čini centralnom tačkom. Vaš pupak može da otkrije koje su vene zapušene i stavljanjem ulja na ove nerve pomažete da se otvore. Možete da držite malu flašicu sa potrebnim uljem pored svog kreveta i stavite nekoliko kapi na pupak prije spavanja.

Ajurveda smatra da žljezda koja se zove Pečoti žljezda u pupku omogućava da se u tijelo apsorbirauju supstance poput eteričnih ulja, što ublažava bolove i opuštanje. Pečoti je tačka smještena iza pupka, od koje polaze preko 72.000 vena. Središte pupka, poznato i kao Manipura čakra, povezano je sa centralnim nervnim sistemom. Naša crijeva sadrže mnoge receptore koji reagirauju na poremećaje centralnog nervnog sistema, a nanošenjem ulja na pupak, ono se sistemski apsorbiraju u cjelom tijelu i dijeluje na njih.
(...)
- Nanošenje bademovog ulja na pupak liječi suhe oči, slab vid, pankreas, kod bolova u koljenima, promrzlina, bolova u zglobovima .

- Ako nanesete ulje senfa na pupak poboljšaćеtе kretanje crjeva što će eliminirati štetne bakterije, ali će zadržati dobre, blaga detoksikacija.

- Ako nanesete maslinovo, ili kokosovo ulje poboljšaćete plodnost.

- Ako nanesete CBD ulje kanabinoida smanjićete mentalnu napetost, nervozu i ansioznost.

Do datuma pisanja ove analize, ova Facebook objava podijeljena je više od 600 puta. Tvrdnje o čudesnim svojstvima mazanja ulja na pupak na društvenim mrežama dijele se već nekoliko godina. Najstarija takva objava koju smo pronašli jeste na Facebook stranici Certificirani Naturopat i Holisticki Iscjeljitelj Bosko Dotlic, gdje je podijeljena 13. augusta 2022. godine.

Šta su činjenice?

Pupak je udubina na abdomenu koja predstavlja ožiljak od uklanjanja pupčane vrpce nakon rođenja. Pupčana vrpca je uska vrpca napravljena od tkiva čija je uloga da povezuje embrion ili fetus s posteljicom majke te pruža fetusu sve potrebne nutrijente i druge tvari neophodne za život. Počinje se formirati već u trećoj sedmici trudnoće, a do sedme je u potpunosti razvijena. Pri rođenju, pupčana vrpca obično je duga oko 60 centimetara

Sastoji se od jedne velike vene i dvije manje arterije. Vena dovodi krv od majke djetetu, a arterije odvode otpadne proizvode od bebe ka majci. Nakon rođenja, pupčana vrpca se presijeca jer više nije potrebna, s obzirom na to da novorođena beba može samostalno da diše i da se hrani. Na njenom mjestu ostaje pupak, a vena i arterije se zatvaraju. Nakon što se pupčana vena raspadne, ostaje ligament povezan s jetrom, čija je funkcija da dijeli jetru na dva dijela.

Tvrdnje o mazanju eteričnih ulja na pupak u zdravstvene svrhe dijele se u online prostoru već nekoliko godina na raznim jezicima. Kako je USA Today objasnio u fact-checking članku iz 2020. godine, ova praksa dolazi iz Ayurvede, drevnog indijskog sistema liječenja. Kako se navodi i u analiziranoj Facebook objavi, Pechoti metoda zasniva se na vjerovanju da se žlijezda Pechoti nalazi iza pupka. Međutim, nema medicinskih izvora koji bi potvrdili da takva žlijezda zaista postoji. Zapravo, naučnici/e se slažu da je u pitanju mit

Ayurveda tehnike nisu podržane konkretnim naučnim dokazima i potrebno je još istraživanja kako bi se ustanovilo koliko su efikasne i sigurne. 

USA Today kontaktirao je kliničkog herbalistu Davida Hardera molbom da se osvrne na ove savjete. Harder je kazao:

Pupak je zapečaćeni tjelesni otvor. Odmah nakon rođenja, kada je pupčana vrpca prekinuta, tada imate otvoreno tkivo, ali nakon što pupak sazri, po mom mišljenju [mazanje ulja], nije puno drugačije nego nanošenje (ulja) na podlakticu, stražnji dio koljena, lakat ili slično. Ne vidim korist u primjeni eteričnog ulja na toj specifičnoj lokaciji.

O ovoj je temi u augustu 2023. godine pisao i portal Yahoo Canada, nakon što su se na TikToku pojavili videi u kojima se promoviše ova praksa. Za potrebe pisanja članka, kontaktirali su dermatologa i osnivača Centra za dermatologiju u Torontu dr. Benjamina Barankina, koji također tvrdi da ne postoje zdravstvene koristi od trljanja ulja u pupak.

“Jedina korist koju vidim jeste da ako imate neke prljavštine u svom udubljenom pupku, onda to može pomoći da je omekšate prije nego što je uklonite, recimo, spužvom ili krpom za pranje”, rekao je.

“Nema stvarne koristi osim da omekšate neku mrvicu.”

Dermatolog je pozvao na oprez oko tvrdnje iz TikTok videa o povećanju plodnosti i ublažavanju menstrualnih grčeva.

“Definitivno ne povećava plodnost niti utječe na grčeve”, rekao je.

“Ponekad imamo bakterije i/ili gljivice u tom području (posebno u dubljim udubljenjima) jer je tamno i toplo, ali redovno kupanje obično ih uklanja”, objasnio je Barankin.

“Ipak, vjerovatno bismo mogli potrošiti nekoliko dodatnih sekundi da očistimo pupak nekoliko puta sedmično”, dodao je.

Iako je podmazivanje pupka “bezbjedno”, prema ekspertu, on je također rekao da je vjerovatno “besmisleno”.

Umjesto toga, kako bismo se brinuli o svojoj koži i promovisali optimalno zdravlje i higijenu bez upotrebe ulja, Barankin je otkrio da su “obični sapun i voda djelotvorni za ogromnu većinu ljudi”.

Dakle, ne postoje nikakvi dokazi da trljanje bilo kakvog ulja u pupak, dio tijela koji je suštinski ožiljak, može pomoći s nekim zdravstvenim problemom ili bolešću. Shodno tome, savjete o liječenju utrljavanjem ulja u pupak ocjenjujemo kao pseudonauku.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke