Truju li nas umjetnim kupusom?

Videosnimak pravljenja plastičnog kupusa već šest godina se dijeli društvenim mrežama, uz tvrdnje da se radi o umjetnoj hrani kojom “nas truju”. Zapravo, radi se o poznatoj tehnici pravljenja izložbenih modela hrane u restoranima, koji služe umjesto jelovnika, korištenoj u Japanu.

Ocijenjeni članci
Kurir Lažna vijest; Ispravljeno; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook stranici NP 7.3.2021. objavljen je videosnimak koji prikazuje osobu koja navodno pravi umjetni kupus, naslovljen “Kako nas truju”:

Video je do momenta pisanja analize imao 722 lajka, 152 komentara i preko hiljadu podjela. 

Isti snimak objavljen je i 11.5.2016. godine na Facebook stranici Izvan kutije, uz sljedeći opis:

Umjetna hrana
Truju nas umjetnom hranom !!!
Pogledajte kako 'uzgajaju svježi kupus

O lažnom kupusu je pisao i Kurir u članku od 24.5.2016, uz navode da se proizvodnja “lažnog kupusa” dešava u Kini:

(VIDEO) KAŽU DA SE JEDE ALI NIKO DA PROBA: U Kini prave lažni kupus

Isti videozapis objavljen je i na staroj web stranici Adria Media medijske grupacije, u sklopu koje posluje i Kurir. Nakon toga je 16.11.2016. godine portal Novi Magazin također objavio članak o “pojavi lažnog kineskog kupusa”, a na Facebooku se ovaj videozapis u međuvremenu nastavio dijeliti (ovdje, ovdje, ovdje, ovdje). 

Iste tvrdnje su se dijelile i na engleskom jeziku, pa je tako i Facebook stranica Shanghaiist Food & Drink 18.5.2016. godine objavila ovaj snimak, naslovljen “Lažni kupus”, dok u opisu piše:

A vi ste mislili da kupus dolazi iz zemlje?! Evo šta je istina.

 

Šta su činjenice?

Video koji prikazuje pravljenje navodno lažnog kupusa nastao je u Japanu, a najraniju objavu pronašli smo iz 2.4.2014. godine, kada je snimak objavljen na YouTube kanalu macdeetube, pod nazivom “Pravljenje japanskih uzoraka hrane”. U videozapisu iz 2014. godine prvo je prikazano kako se pravi tempura, japanska smjesa za prženje povrća i morskih plodova, a zatim i kupus koji je prikazan u snimku na stranici NP. U opisu videozapisa napisano je sljedeće:

Grad Gujo u japanskoj provinciji Gifu mjesto je gdje je započela tehnologija izrade ovih ultrarealističnih uzoraka hrane korištenih za prikaz jelovnika u japanskim restoranima. Ovi uzorci su izrađeni od plastike, voska i drugih materijala, a zatim obojeni. Također je moguće da i sami pokušate napraviti neke jednostavne uzorke.

Prikazivanje jelovnika pomoću plastičnih ili voštanih modela hrane (na japanskom shokuhin sampuru 食品サンプル) specifično je za japansku kulturu već dugi niz godina. Japanski restorani započeli su sa ovom praksom kako bi svoju hranu približili strancima kojima je njihova hrana nepoznata. Tako, umjesto čitanja jelovnika, osoba koja dođe u restoran može zapravo da vidi hranu koja se nudi, te na taj način odabere šta želi da jede. 

(Izvor: Arigato Japan)

Slične neutemeljene tvrdnje o “sintetičkoj” ili “plastičnoj” hrani, te različite neprovjerene priče vezane uz hranu i prehrambenu industriju, stare su decenijama, a zahvaljujući internetu posljednjih su godina u većem zamahu nego ikad. U medijima i na društvenim mrežama se najčešće šire one o genetički modificiranoj hrani (GMO), no nisu rijetke ni one o "lažnoj hrani", odnosno o umjetno proizvedenim namirnicama.

O netačnim medijskim tvrdnjama, kakve su one o "plastičnoj” riži, kao i o drugim slučajevima medijskih napisa o navodnoj umjetnoj hrani, u više navrata pisala je i platforma za provjeru činjenica Snopes. Iste tvrdnje iznosio je i teoretičar zavjere David Icke, o čemu smo detaljno pisali u analizi koju možete pronaći na linku ispod:

Pseudonauka
David Icke o pandemiji (4): “Sintetička” hrana, umjetna inteligencija i plastični novac

U četvrtom, posljednjem dijelu analize intervjua teoretičara zavjere Davida...

Pseudonauka Teorija zavjere Ispravljeno Demantirano 24.05.2020

Dakle, jasno je da kupus i dalje raste na zemlji, te da nije tačno da nas “truju” nikakvim voštanim ili plastičnim povrćem. Umjetna hrana zaista postoji, međutim, ona se ne konzumira niti prodaje, te služi za marketinške svrhe promocije jelovnika u restoranima. 

Shodno činjenicama, netačne tvrdnje o “trovanju umjetnom hranom”, objavljene uz videosnimke na Facebook stranici Izvan kutije, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobija i portal Kurir, koji je prvi tvrdnje objavio u medijskom prostoru, a sve kasnije objave istog videosnimka dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena

22.3.2021. - Nakon objave naše analize, portal Kurir objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 17. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak simulacije predstavljen kao “dokaz” da se javne ličnosti lažno vakcinišu protiv Covid-19

Tvrdnje o još jednoj navodno insceniranoj vakcinaciji, “pokrijepljene” isje...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Vakcine protiv Covid-19 ne izazivaju sterilitet i nisu štetne za trudnice i dojilje

Lažne vijesti o tome da vakcine protiv Covid-19 mogu da izazovu sterilitet,...

Lažna vijest
Dezinformacija
Izjava ruskog političara kao povod za klikbejt naslove o “savezu” Kine i Rusije

Tvrdnja da će Kina ući u savez sa Rusijom objavljena je u naslovima nekolik...

Dezinformacija Greška Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me