Trump nije izdao “direktivu o rješavanju kosovskog pitanja do 2020”

 Na osnovu izjava bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije Srbije, “Informer” je ponovo pokrenuo već demantovanu priču o tome da Trump prije kraja 2020 “rješava Kosovo”, koja je dospjela i u bh. online medijski prostor. 

Ocijenjeni članci
Informer Lažna vijest; Dezinformacija; Klikbejt; Blic Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Srbija danas Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Alo Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Cafe Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Alo Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Espreso.rs Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Pravda Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt; Nasa borba Prenošenje lažnih vijesti; Dezinformacija; Klikbejt;

Naš partnerski portal “Raskrikavanje.rs” objavio je 15. avgusta analizu pod naslovom “Srpski telegraf „zna“ tačan datum za rešenje Kosova”. Analiza se bavi člankom “Telegrafa” koji tvrdi da je 25. avgust 2020. dan odluke koji će „razrešiti kosovski čvor“, da će Donald Trump  “podelom Kosova ostvariti veliku spoljnopolitičku pobedu”, te da će posjetiti Srbiju. Sve ove tvrdnje demantovala je ambasada SAD u Srbiji.

Na naslovnoj strani od četvrtka Srpski telegraf imputira Trampu reči koje on nije izgovorio:
„OVO JE DAN ODLUKE
TRAMP: ROK ZA PODELU KOSOVA 25.08.2020.
POSLE TOGA DOLAZIM U SRBIJU“
Novinarka Srpskog telegrafa, međutim, u tekstu ređa tvrdnje bez pozivanja na bilo kakav izvor, pa tako svojim rečima obaveštava čitaoce da je ovaj datum „krajnji rok za stavljanje tačke na kosovski čvor.(...)
Ambasada SAD u Srbiji demantuje tvrdnje ovog prorežimskog tabloida.
„Nema nikakvog roka, ali je dijalog stopiran što situaciju čini manje stabilnom i predvidivom. Kako je pomenuto u saopštenju Kvinte, status kvo sprečava napredak Kosova i put Srbije ka EU“, kažu iz Ambasade i dodaju da im nije poznato da Tramp planira da dođe u Srbiju u avgustu 2020. godine.

Nakon toga je 28. avgusta “Informer” nastavio priču:

VAŠINGTONU SE ŽURI DA ŠTO PRE REŠI NAJVEĆI PROBLEM NA BALKANU! Dačić: Tramp pre kraja 2020. rešava Kosovo!
Predsednik SAD Donald Tramp učiniće sve da tokom sledeće godine reši 'kosovsku krizu', jer mu što pre treba 'veliki spoljnopolitički uspeh' koji bi iskoristio u kampanji za predsedničke izbore! Tramp je, tvrde obavešteni, bliskim saradnicima već izdao direktivu da u prvoj polovini naredne godine nađu kompromisno rešenje za Kosovo pošto se izbori u SAD održavaju početkom novembra 2020.

Informer je ovaj zaključak donio na osnovu dvije izjave. Prvu je dao Vladislav Jovanović, koji je bio ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije od 1995 do 2000 godine, a drugu aktuelni ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić:

Pozitivni rezultat
"Pojavljuje se realna potreba kod Amerike da do novih izbora proizvede neki veliki spoljnopolitički uspeh. To može da bude uspeh kod nas, kod Koreje ili, na primer, u Iranu"
Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije
Ova saznanja potvrdio je juče šef diplomatije Ivica Dačić, koji za Informer ocenjuje da bi 'Trampova ofanziva' mogla da bude velika šansa za Srbiju.

Kao i u članku koji je analizirao portal “Raskrikavanje”, nikakvi dokazi nisu ponuđeni za bilo koju od ovih tvrdnji koje su prethodno demantovane od strane američke ambasade u Srbiji. 

Ovaj članak, koji su prenijeli “Cafe”, “Blic”, “Srbija Danas” i “Alo”, ocjenjujemo kao dezinformaciju i klikbejt.

Članak "Informera" ocjenjujemo i kao lažnu vijest obzirom da nije tačna tvrdnja koja kaže da je "Trump izdao direktivu", dok isti članak na drugim portalima dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti. 

(Raskrinkavanje.ba)

Tagovano:   Donald Trump
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 06. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Klikbejt naslovi o ANP-u, Programu reformi i članstvu BiH u NATO

Gostovanje državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan u programu N1 televiz...

Dezinformacija Klikbejt
Klikbejt
Nesreća ministra Crnatka ispraćena senzacionalističkim člancima

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak nije povrijeđen u saobraćajnoj nesre...

Klikbejt
Lažna vijest
Fotografija “psa koji zove upomoć da bi spasio život” nije nastala u Albaniji

Fotografija koja na internetu postoji od januara, postala je aktuelna na dr...

Lažna vijest Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me