Trump nije “naredio” povlačenje SAD-a iz NATO-a

Na portalu Informer objavljen je članak sa naslovom u kojem se tvrdi da američki predsjednik Donald Trump povlači SAD iz NATO saveza, uprkos tome što se dalje u tekstu takva tvrdnja ne spominje.

Portal Informer je 17. augusta objavio članak u čijem naslovu se tvrdi da američki predsjednik Donald Trump povlači SAD iz NATO-a prije predsjedničkih izbora u novembru, sa pitanjem “da li je ovo kraj alijanse?!”:

TRAMP POVLAČI AMERIKU IZ NATO PRE PREDSEDNIČKIH IZBORA! Džon Bolton digao na noge Zapad, DA LI JE OVO KRAJ ALIJANSE?!

Informerov članak preuzelo je nekoliko portala, uz slične naslove, dok je portal Objektiv čak ustvrdio da je “Donald Tramp naredio” izlazak SAD-a iz NATO saveza:

REVOLUCIJA PRED IZBORE: Tramp povlači Ameriku iz NATO PAKTA? Bivši savetnik najavio "oktobarsko iznenađenje" (Mondo.rs, Mondo.me)

Donald Tramp naredio: Amerika izlazi iz NATO! Ova vest odjeknula je kao BOMBA u sedištu alijanse (Objektiv)

U članku se dalje govori o izjavi bivšeg savjetnika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, Johna Boltona, koji je rekao da postoji mogućnost da Trump najavi povlačenje SAD-a iz NATO-a prije predsjedničkih izbora ove godine:

Džon Bolton je izjavio da Donald Tramp može najaviti istupanje SAD iz NATO pre predsedničkih izbora koji su zakazani za 3. novembar

Bivši Trampov pomoćnik za nacionalne bezbednost dodatno je ukazao:

- Još su tri meseca ostala do izbora,  ali je to sa stanovišta američke politike - večnost. Mogućnost onoga što nazivam  "oktobarskim iznenađenjem" vrlo je realna. Tramp može i pre izbora odlučiti da povuče sve američke snage iz Avganistana ili da najavi izlazak SAD iz NATO.

Originalni intervjuu sa Boltonom objavio je španski dnevni list La Razon 16.8.2020. Bolton u tom intervjuu ne govori da Trump povlači SAD iz NATO-a prije predsjedničkih izbora u novembru, kako se tvrdi u naslovima članaka koji su predmet ove analize. Tvrdnja o mogućem izlasku iz NATO-a je zapravo samo jedna od opcija za koje je Bolton rekao da Trump može iskoristiti kako bi dobio izbore u novembru:

Predsjednički izbori su još uvijek neizvjesni, ali za sada Joe Biden vodi u svim anketama. Mislite li da postoje "skriveni glasovi" u korist Trumpa?

Ne znam postoje li skriveni glasovi ili ne, ali znam da imamo još oko tri mjeseca, a u američkom političkom smislu, to je vječnost. Mogućnost onoga što nazivamo "oktobarskim iznenađenjem" vrlo je realna, kada ćemo s Kim Jong Unom imati četvrti samit o proglašenju mira na Korejskom poluotoku i okončanju programa nuklearnog oružja (ne kažem da bi se to dogodilo, ali Trump bi to tvrdio). Ili se možda odluči povući sve američke snage u Afganistanu, čak i prije izbora. Ili bi mogao objaviti da se povlači iz NATO-a. Mislim, zapravo je prilično puno stvari koje bih ja uradio da još gledam [ove] rezultate anketa u oktobru. Biden ima tri debate s Trumpom u septembru i oktobru, a ako ne prođu dobro za njega, Trumpu će to biti vrlo korisno. Imam običaj da govorim ljudima da "nikada ne podcenjuju sposobnost Demokratske stranke da upropasti izbore". A imaju još tri mjeseca da to urade.

U toku 2018. i 2019. godine, Trump jeste nekoliko puta među visokim zvaničnicima govorio o povlačenju SAD-a iz NATO-a, ali do sada nije učinjeno ništa kako bi se povlačenje iz NATO savezništva zapravo desilo. U julu 2020. godine, Trump je najavio povlačenje američkih trupa iz Njemačke, no ponovo bez govora o napuštanju Alijanse. 

Dakle, Bolton nije rekao da Trump povlači SAD iz NATO-a, kako se to implicira naslovom Informera i portala koji su prenijeli tu tvrdnju, već da postoji mogućnost da to uradi prije izbora u novembru, ukoliko se za tako nešto odluči. Zbog toga članak portala Informer i portala koji su ga prenijeli sa istim ili sličnim naslovom ocjenjujemo kao dezinformaciju. Člancima također dajemo i ocjenu klikbejt, zbog toga što tvrdnja iz naslova nije sadržana u tekstu. 

Tvrdnju iz naslova portala Objektiv da je “Donald Tramp naredio” povlačenje SAD-a iz NATO saveza ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 21. 08. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me