Trump nije “tweetao” o Handkeu

Nekoliko portala prenijelo je tweet objavljen na lažnom profilu američkog predsjednika, predstavljajući ga kao poruku koju je Donald Trump uputio Peteru Handkeu.

Ocijenjeni članci
Hrvatska danas Lažna vijest; Cazin net Prenošenje lažnih vijesti; Euskola Prenošenje lažnih vijesti; Oslobođenje Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano;

Na portalu Hrvatska danas je 10. decembra objavljen članak sa naslovom koji govori da je Donald Trump poručio Peteru Handkeu da je “rasističko kopile”:

U Oslu i Stockholmu dodijeljene Nobelove nagrade, Trumpova ocjena je najjača, poručio Handkeu: Rasističko kopile
Nobelove nagrade tradicionalno su laureatima uručene na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Zbog Petera Handkea ceremoniju u Stockholmu u Švedskoj su bojkotirale Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska i Hrvatska.

U članku je navedeno da je Trump komentarisao dodjelu Nobelove nagrade putem Twittera, te je i sam tweet priložen u članku:

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 1990-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.
Na tu odluku reagirao je čak i američki predsjednik Donald Trump koji je Handkea na Twitteru nazvao ‘rasističkim kopiletom’:

Ostatak članaka sa portala Hrvatska danas zapravo je kopiran tekst članka sa portala Hrvatske radio televizije, ali u kojem ne postoji sporni tweet i rečenica koji ga opisuje. 

Članak su istog dana bez ikakve provjere objavili i Oslobođenje, Cazin.net, a dan kasnije i EU škola portal. Članak koji govori o istom tweetu objavljen je i na jednom portalu na češkom jeziku 12. decembra.

Naziv profila koji je objavio priloženi tweet je @realDonaldtrodi, definitivo nije naziv zvaničnog profila američkog predsjednika, koji glasi @realDonaldTrump i koji ima “kvačicu” pored imena koja znači da je profil verifikovan. 

Pravi profil:

Profil koji je objavio Tweet sa porukom upućenom Handkeu, u svom opisu čak eksplicitno navodi da je u pitanju lažni profil:

Portal Oslobođenje obrisao je članak istog dana kada je i objavljen. Međutim, članak je i dalje dostupan na portalima Cazin.net, EU škola, ali i na portalu Hrvatska danas, koji je prvi objavio članak sa lažnim tweetom američkog predsjednika. 

Obzirom na činjenicu da je pri prenošenju članka sa portala Hrvatske radio televizije u tekst uvrstio i lažni tweet američkog predsjednika, tvrdnju portala Hrvatska danas ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali Oslobođenje, Cazin.net i EU škola će dobiti ocjene prenošenje lažne vijesti. Obzirom da je članak sa portala Oslobođenje u međuvremenu obrisan, isti će dobiti i ocjenu demantirano. 

Redakcija Raskrinkavanja poslala je upite i portalima Hrvatska danas, Cazin.net i EU škola, ali odgovore do objavljivanja ove analize nismo dobili. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 14. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Ko od kandidata_kinja na ovogodišnjim izborima širi lažne vijesti o bolesti COVID-19?

U ovoj analizi, zajedno sa partnerskim portalom Istinomjer, Raskrinkavanje....

Razabiranje
Teorija zavjere
“Meme mudrovanja” o pandemiji nisu činjenično utemeljena

Slika koja navodno prikazuje razliku između “prave i inscenirane pandemije”...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Željko Ražnatović Arkan nije živ - osim u klikbejt naslovima

Nekoliko anonimnih portala je u oktobru 2020. objavlilo članke sa naslovima...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me