Trump nije “tweetao” o Handkeu

Nekoliko portala prenijelo je tweet objavljen na lažnom profilu američkog predsjednika, predstavljajući ga kao poruku koju je Donald Trump uputio Peteru Handkeu.

Ocijenjeni članci
Hrvatska danas Lažna vijest; Cazin net Prenošenje lažnih vijesti; Euskola Prenošenje lažnih vijesti; Oslobođenje Prenošenje lažnih vijesti; Demantirano;

Na portalu Hrvatska danas je 10. decembra objavljen članak sa naslovom koji govori da je Donald Trump poručio Peteru Handkeu da je “rasističko kopile”:

U Oslu i Stockholmu dodijeljene Nobelove nagrade, Trumpova ocjena je najjača, poručio Handkeu: Rasističko kopile
Nobelove nagrade tradicionalno su laureatima uručene na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Zbog Petera Handkea ceremoniju u Stockholmu u Švedskoj su bojkotirale Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska i Hrvatska.

U članku je navedeno da je Trump komentarisao dodjelu Nobelove nagrade putem Twittera, te je i sam tweet priložen u članku:

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 1990-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine.
Na tu odluku reagirao je čak i američki predsjednik Donald Trump koji je Handkea na Twitteru nazvao ‘rasističkim kopiletom’:

Ostatak članaka sa portala Hrvatska danas zapravo je kopiran tekst članka sa portala Hrvatske radio televizije, ali u kojem ne postoji sporni tweet i rečenica koji ga opisuje. 

Članak su istog dana bez ikakve provjere objavili i Oslobođenje, Cazin.net, a dan kasnije i EU škola portal. Članak koji govori o istom tweetu objavljen je i na jednom portalu na češkom jeziku 12. decembra.

Naziv profila koji je objavio priloženi tweet je @realDonaldtrodi, definitivo nije naziv zvaničnog profila američkog predsjednika, koji glasi @realDonaldTrump i koji ima “kvačicu” pored imena koja znači da je profil verifikovan. 

Pravi profil:

Profil koji je objavio Tweet sa porukom upućenom Handkeu, u svom opisu čak eksplicitno navodi da je u pitanju lažni profil:

Portal Oslobođenje obrisao je članak istog dana kada je i objavljen. Međutim, članak je i dalje dostupan na portalima Cazin.net, EU škola, ali i na portalu Hrvatska danas, koji je prvi objavio članak sa lažnim tweetom američkog predsjednika. 

Obzirom na činjenicu da je pri prenošenju članka sa portala Hrvatske radio televizije u tekst uvrstio i lažni tweet američkog predsjednika, tvrdnju portala Hrvatska danas ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali Oslobođenje, Cazin.net i EU škola će dobiti ocjene prenošenje lažne vijesti. Obzirom da je članak sa portala Oslobođenje u međuvremenu obrisan, isti će dobiti i ocjenu demantirano. 

Redakcija Raskrinkavanja poslala je upite i portalima Hrvatska danas, Cazin.net i EU škola, ali odgovore do objavljivanja ove analize nismo dobili. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 14. 12. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Sukob migranata i policije u Blažuju nije bio “napad ISIL-a”

Nakon što je u migrantskom kampu u Blažuju izbio incident između migranata...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje Klikbejt
Lažna vijest
Kako je Vlašić lažno predstavljen kao “korona free” destinacija

Izvještavajući o nastojanjima Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Greška
Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebooku koriste snimke poznatih za krađu ličnih podataka

Društvene mreže obiluju mnoštvom različitih nagradnih igara. U nekim slučaj...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me