Turbofolk + nacionalizam = savršen klikbejt

Provjeren način za skupljanje klikova su senzacionalistički naslovi koji su u suprotnosti sa sadržajem članaka. Za „Balkan-website“ to je omiljeni „novinarski žanr“.

Ocijenjeni članci
Balkan.website Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Balkan-list Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Balkan.website Dezinformacija; Klikbejt; Poslovni dnevnik Dezinformacija; Klikbejt; Penkalo online Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Balkan-list Dezinformacija; Klikbejt;

U prvom slučaju, ovaj portal je objavio naslov koji izgleda ovako:

[1]„JELENA KARLEUSA SINAN SAKIC JE BIO NARKOMAN PIJANAC ZATO JE RANO UMRO, ĐIBERSKE PJESME JE PJEVAO FUJ…“

Naslov je, najblaže rečeno, stilski i pravopisno problematičan. Pored toga, tvrdnja iz naslova nema nikakvo uporište u tekstu, jer nema ni traga takvoj izjavi “citirane” pjevačice. Članak zapravo referira na izjavu Sinana Sakića o tome da ga je pjevačica razočarala jer je je u emisiji „Zvezde Granda“ vrijeđala izvođače i pjesme „Južnog vetra“. Nigdje u tekstu se ne navodi izjava Jelene Karleuše kojom Sinana Sakića naziva narkomanom i pijancem. Članak je u identičnom obliku prenio i portal „Balkan-list“.

„Balkan-website“ je, sa druge strane, vijest staru četiri godine reciklirao i predstavio kao aktuelnu. I tu tvrdnju prenosimo u integralnom obliku.

[2]„(VIDEO) MIRZA HATIC OPET CU JE SRUSIT MOJA VJERA JE ISLAM TAJ KRST NE TREBA TU DA STOJI.. JA VOLIM DZAMIJE MUNARE“

Mirza Hatić i rušenje krsta na Zlatištu bili su tema prije četiri godine, kada je i nastala izjava koju je portal istakao u naslovu ovog teksta, očito je smatrajući dobrom za privlačenje klikova. Identičan članak objavio je i „Poslovni dnevnik“, a kao izvor vijesti naveden je „Balkan-website“.

Zbog senzacionalističkog pristupa informisanju, i činjenice da naslovi nemaju uporište u tekstu, svi članci u ovoj analizi dobijaju ocjenu klikbejt. S obzirom da se u prvom slučaju radi i o izmišljenoj izjavi, ocjenjujemo ga i kao lažnu vijest. Drugi članak, navodeći 4 godine staru izjavu kao aktuelnu informaciju, dobija i ocjenu dezinformacija.

Dodatak 9.8.2018.

Portal "Balkan-list" je u ovoj analizi ocijenjen za prenošenje lažne vijesti o izjavi Jelene Karleuše. Nepuna dva mjeseca kasnije ovaj portal je reciklirao i priču koju smo također obradili u ovoj analizi, a tiče se četiri godine stare priče o rušenju krsta na Zlatištu. Za to će dobiti ocjenu klikbejt i dezinformcija.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: „Balkan-website“
  2. ^ Citat: „Balkan-website“
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ni Rusija ni Njemačka ne poriču postojanje bolesti Covid-19, niti tvrde da ga uzrokuje “5G bakterija”

Društvenim mrežama ponovo se dijele nebuloze o “SZO zakonu”, obdukcijama i...

Lažna vijest
Lažna vijest
QAnon teorije: Ispod Capitol Hilla se ne nalazi “farma djece za proizvodnju adrenohroma”

Portal “Istinom protiv laži” najveći je promoter teorija zavjere povezanih...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Postoje li radari “na svim tunelima” na Koridoru Vc?

Na osnovu vijesti o tome da je na autoputu na dionici Lepenica - Tarčin pos...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me