Turbofolk + nacionalizam = savršen klikbejt

Provjeren način za skupljanje klikova su senzacionalistički naslovi koji su u suprotnosti sa sadržajem članaka. Za „Balkan-website“ to je omiljeni „novinarski žanr“.

Ocijenjeni članci
Balkan.website Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Balkan-list Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Balkan.website Dezinformacija; Klikbejt; Poslovni dnevnik Dezinformacija; Klikbejt; Penkalo online Prenošenje lažnih vijesti; Klikbejt; Balkan-list Dezinformacija; Klikbejt;

U prvom slučaju, ovaj portal je objavio naslov koji izgleda ovako:

[1]„JELENA KARLEUSA SINAN SAKIC JE BIO NARKOMAN PIJANAC ZATO JE RANO UMRO, ĐIBERSKE PJESME JE PJEVAO FUJ…“

Naslov je, najblaže rečeno, stilski i pravopisno problematičan. Pored toga, tvrdnja iz naslova nema nikakvo uporište u tekstu, jer nema ni traga takvoj izjavi “citirane” pjevačice. Članak zapravo referira na izjavu Sinana Sakića o tome da ga je pjevačica razočarala jer je je u emisiji „Zvezde Granda“ vrijeđala izvođače i pjesme „Južnog vetra“. Nigdje u tekstu se ne navodi izjava Jelene Karleuše kojom Sinana Sakića naziva narkomanom i pijancem. Članak je u identičnom obliku prenio i portal „Balkan-list“.

„Balkan-website“ je, sa druge strane, vijest staru četiri godine reciklirao i predstavio kao aktuelnu. I tu tvrdnju prenosimo u integralnom obliku.

[2]„(VIDEO) MIRZA HATIC OPET CU JE SRUSIT MOJA VJERA JE ISLAM TAJ KRST NE TREBA TU DA STOJI.. JA VOLIM DZAMIJE MUNARE“

Mirza Hatić i rušenje krsta na Zlatištu bili su tema prije četiri godine, kada je i nastala izjava koju je portal istakao u naslovu ovog teksta, očito je smatrajući dobrom za privlačenje klikova. Identičan članak objavio je i „Poslovni dnevnik“, a kao izvor vijesti naveden je „Balkan-website“.

Zbog senzacionalističkog pristupa informisanju, i činjenice da naslovi nemaju uporište u tekstu, svi članci u ovoj analizi dobijaju ocjenu klikbejt. S obzirom da se u prvom slučaju radi i o izmišljenoj izjavi, ocjenjujemo ga i kao lažnu vijest. Drugi članak, navodeći 4 godine staru izjavu kao aktuelnu informaciju, dobija i ocjenu dezinformacija.

Dodatak 9.8.2018.

Portal "Balkan-list" je u ovoj analizi ocijenjen za prenošenje lažne vijesti o izjavi Jelene Karleuše. Nepuna dva mjeseca kasnije ovaj portal je reciklirao i priču koju smo također obradili u ovoj analizi, a tiče se četiri godine stare priče o rušenju krsta na Zlatištu. Za to će dobiti ocjenu klikbejt i dezinformcija.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ Citat: „Balkan-website“
  2. ^ Citat: „Balkan-website“
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, Trump nije “ismijao Vučića”

Ispravku, odnosno demant tvrdnji o tome da se Donald Trump i Aleksandar Vuč...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Maske za lice nisu opasne i ne izazivaju hipoksiju i hiperkapniju

Povećanje boja zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u pojedinim zemljama regiona...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Klikbejt
Klikbejt o “objavi rata Americi”

Komentar bivšeg američkog ambasadora u Srbiji u vezi sa optužnicom proitv H...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me