Raskrinkavanje.ba

Turska, Rusija, Bosna, Srbija, Kosovo i “udar Amerike”: Svega pomalo, činjenica nimalo

Portal “Republika” nedavno je u kratkom i konfuznom tekstu, vrlo neopterećenom činjenicama, „razotkrio“ još jednu u nizu “američkih zavjera protiv Srba”.

Portal “Republika”, web stranica novine “Srpski Telegraf”, objavio je krajem januara članak pod naslovom “AMERI SPREMAJU UDAR NA SRBE ZBOG PUTINA I ERDOGANA”, za koji je kao autor navedena “ekipa Srpskog Telegrafa”. Iza pompeznog naslova slijedi nešto nalik priči o planovima SAD-a za izazivanje sukoba na Balkanu. Istu bi, međutim, bilo teško koherentno prepričati, jer se sastoji od niza nabacanih tvrdnji i izjava, sa logikom koju nije lako pratiti i bez ikakvog dokaza za bilo šta napisano.

U tekstu je, tako, nedavni sastanak koji su održali Recep Tayyip Erdogan, Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović, doveden u vezu sa odnosom odnosom Turske i Rusije; odnosom Turske i Amerike; Izetbegovića i Erdogana; Izetbegovića i SAD-a; promjenom procjene bezbjednosti putovanja u BiH i Kosovo od strane američkog State Departmenta; ubistvom Olivera Ivanovića; te, konačno, sa izjavom savjetnika bivšeg američkog potpredsjednika Joe Bidena kao “krunskim dokazom” postojanja još jednog u nizu “paklenih planova” koje godinama najavljuju ovaj i slični tabloidi.  

Teza iznijeta u članku glasi, otprilike, ovako - na sastanku u Istanbulu dogovoreno je “smirivanje tenzija na Balkanu”, te je Erdogan naložio Izetbegoviću da “prestane da šuruje sa Amerikom”, što je razljutilo “američke jastrebove”, koji su već “napali Kosovo” (između ostalog i kroz ubistvo Olivera Ivanovića), a sada planiraju da napadnu i Bosnu stvaranjem novih etničkih sukoba - a sve to sa ciljem da “rasture savez Putina i Erdogana” i “uvuku Bosnu u NATO”. Kako su tačno povezane sve ove osobe i događaji i kako je “ekipa Srpskog Telegrafa” uspjela da pronikne u njihove tajne planove ostalo je nedorečeno, ali pokušaćemo ih analizirati onako kako su iznesene.  

Amerikanci spremaju veliko zlo i pakao za Srbe u BiH sa ciljem da rasture savez Putina i Erdogana. Povod je najava da će tenzije u Bosni biti potpuno smirene nakon istorijskog sastanka (kako ga je nazvao Izetbegović) turskog predsednika, Vučića i Bakira prekjuče u Istanbulu. A Vašingtonu, kako kažu sagovornici Srpskog telegrafa, mir nikako ne odgovara, njima "igraju" samo stalna nestabilnost i konstantna pretnja od izbijanja etničkih sukoba jer jedino tako NATO može da zagospodari Bosnom kao navodni faktor stabilnosti.

Među navedenim sagovornicima “Srpskog Telegrafa” našli su se Dževad Galijašević i Anđelko Kozomara, sa čijim se zapaljivim i neargumentovanim izjavama redovno susrećemo u člancima ovog tipa. Uz njih, čvrsta uvjerenja da će “Amerikanci otpočeti rat” iznijeli su i Ljuban Karan, predstavljen kao penzionisani pukovnik KOS-a (koji se već par godina bavi najavljivanjem novih ratova koje će pokrenuti čas Hrvatska, čas Amerika, a ponekad i svi zajedno); te Vladislav Jovanović, ministar inostranih poslova i ambasador Jugoslavije u UN iz vremena Slobodana Miloševića, koji je diplomatsku karijeru završio 2000. godine.

To bi, otprilike, bili “bezbjednosni krugovi” i “dobro upućeni obavještajci” čija su saznanja predstavljena u ovom tekstu:

U bezbednosnim krugovima je odmah nakon uspešnog okončanja sastanka u Istanbulu, na kom je Izetbegović od Erdogana dobio jasna uputstva da je krajnji čas da prestane da šuruje sa Amerikancima, što već izvesno vreme čini, prostrujala informacija da je takav ishod razbesneo američke jastrebove.
Na njihovu reakciju, kažu dobro upućeni obaveštajci, neće se dugo čekati. Pitanje je samo šta će izabrati iz širokog repertoara svojih subverzivnih aktivnosti - brutalne ucene i nemire, atentate (poput likvidacije Olivera Ivanovića), raspirivanje međuetničkih sukoba...

 

Tvrdnja da je Oliver Ivanović, lider građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” iz Kosovske Mitrovice, ubijen po nalogu CIA-e, jedna je od nekoliko interpretacija Ivanovićevog ubistva koje je do sada ponudio “Srpski Telegraf”. O tome je već pisao fact-checking portal iz Srbije, “Raskrikavanje”, ocijenivši ove tekstove kao neutemeljene. U ovom tekstu, “Srpski Telegraf” se nadovezao upravo na sopstvene neutemeljene tvrdnje iz ranijih članaka, te iste predstavio kao činjenicu, odnosno kao već potvrđenu “stavku iz repertoara subverzivnih aktivnosti”.

Pored toga što je referirao sam na sebe, “Srpski Telegraf” se, dalje, pozvao na izjavu Michaela Carpentera, savjetnika za vanjsku politiku bivšeg potpredsjednika SAD-a Joe Bidena:

U prilog tome da je Bosna, nakon Kosova, sledeća meta Amerike ide i nedavno upozorenje Stejt departmenta svojim građanima da u narednom periodu ne posećuju upravo ove dve teritorije, ali i više nego zabrinjavajuće predviđanje bivšeg savetnika potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Majkla Karpentera, koji tvrdi da Balkanu preti novi rat i za sve unapred optužuje Srbe i predsednika RS Milorada Dodika.

- Sve je to kao bure baruta koje može začas eksplodirati. Ovo je samo nastavak jedne ekstremno opasne politike etničkog nacionalizma koju vodi Dodik. Sve dok on bude vodio ovakvu politiku u RS, šanse za oružani sukob u regionu će rasti - izjavio je Karpenter.

 

 

"Upozorenje građanima da ne posjećuju BiH i Kosovo" 

Pomenuto upozorenje odnosi se na promjenu “statusa” Bosne i Kosova u procjenama bezbjednosti putovanja koje američki State Department objavljuje za sve države svijeta. Taj status je za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Kosovo, ažuriran 10. januara, kada su obje države označene kao zemlje u koje treba putovati uz “povećani oprez”, to jest ocijenjene su brojem 2 na skali procjene rizika koja ima 4 stepena. Četvrti stepen je, zapravo, upozorenje da se ne putuje u određenu državu, no ta ocjena nije dodijeljena ni Bosni ni Kosovu. Ova tvrdnja je, dakle, u potpunosti netačna.

Ista tvrdnja ranije je iskorištena u tekstovima ovog i drugih portala o tome da je “upozorenje State Departmenta” bilo najava atentata na Olivera Ivanovića, što implicira još jednu auto-referencu, to jest pozivanje “Srpskog Telegrafa” na sopstvene, jednako neargumentovane, članke. I ova je priča bila predmet fact-checking analize kolega/ica iz Srbije, ovog puta u tekstu Novosadske novinarske škole objavljenom na portalu “Fake news tragač”.

 

Carpenterova izjava je preuzeta iz intervjua koji je 28.01.2018. objavila Al Jazeera Balkans - konkretno, iz njegovog odgovora na pitanje o slučaju “Srbska čast", te vezama iste sa Rusijom. Pitanje i odgovor prenosimo u izvornom obliku:

 

Al Jazeera: Američki list Washington Post upozorio je na ozbiljnost formiranja paravojnih formacija u Bosni i Hercegovini koje dolaze iz Rusije, a vijest da su ‘humanitarci’ iz grupe Srbska čast posjetili Narodnu skupštinu RS-a nije se, kako je saopćeno, našla u dokumentima izvještaja u Washingtonu koje podnosi lobistička grupa Picard Kenz & Rowe u ime Vlade RS-a. Većina bh. građana je zabrinuta zbog ovih dešavanja, pogotovo povratnici u RS strahuju. Kako gledate na ovakve i slične organizacije u regiji?

Carpenter: Mislim da je ovo grozan, zastrašujući razvoj događaja. Mislim da je to ekstremno opasno. Baš ta grupa, Srbska čast, pretpostavljam, kreirana je uz pomoć predsjednika Dodika. To je strašno. Njih treniraju Rusi u humanitarnom centru u Nišu. Sve je to kao bure baruta, koje može začas eksplodirati. Vrlo su visoke šanse da se ta paravojna formacija na neki način aktivira kako bi stvarala tenzije u regiji. Ovo je samo nastavak jedne ekstremno opasne politike etničkog nacionalizma koju vodi Dodik. Sve dok on bude vodio ovakvu politiku u RS-u, to će šanse za oružani sukob u regiji rasti. Dodik je potpuno pod kontrolom Moskve i traži dozvolu od Rusije za sve što radi. To je loše za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a i za same građane RS-a, jer ih vodi u prošlost, a ne u budućnost.

 

Dakle, bez jasne i logične veze, izjava bivšeg zvaničnika Bijele kuće predstavljena je kao stav sadašnje američke administracije, dok je njegov komentar priče o “Srbskoj časti” i izražavanje zabrinutosti zbog mogućeg rasta tenzija u regiji predstavljen kao - najava rata.

 

Članak u nastavku donosi i ovu izjavu „stručnjaka za bezbjednost“ Dževada Galijaševića:

Bakir je godinama američki čovek za paljenje regiona i SAD se neće mirno predati. Treba im Balkan koji gori da bi njime vladali. Na pakt Erdogana i Putina da održe mir odgovoriće onako kako jedino znaju - stvaranjem haosa i nemira. Mogući su politički atentati nalik na ubistvo Ivanovića na Kosmetu, ali i širi sukobi. Apsolutno nije isključeno ni ubistvo nekog bošnjačkog političara koje bi zatim stavili Srbima na teret.

Uvjerenje da ovaj ili onaj političar radi za interese ove ili one velike sile sasvim je legitimno. Ali, u ovom konkretnom slučaju, osim petparačkih teorija zavjere, ni Galijašević ni Telegraf ne iznose nikakve dokaze za svoje tvrdnje, pri čemu se tvrdnjom da „nije isključeno“ da bi putem Izetbegovića moglo biti organizovano „ubistvo nekog bošnjačkog političara“, prelazi i na teren klevete.

“Srpski Telegraf” svakako nije izolovan primjer medija koji konstantno “otkriva zavjere protiv Srba”, naprotiv. Čitav niz tabloida iz Srbije ima dugogodišnju praksu u ovom “žanru”. No, teorija zavjere u kojoj je Bakir Izetbegović istovremeno “turski čovjek” i “američki čovjek” koji možda sprema atentat na "nekog bošnjačkog političara"; bivša američka administracija kroji vanjsku politiku aktuelne administracija Donalda Trumpa; a SAD preko Kosova i Bosne ruši “pakt Erdogana i Putina da održe mir” i stvara haos da bi NATO zagospodario Bosnom i Hercegovinom - svakako spada među maštovitije.

Zbog toga što ne pruža nikakav dokaz za navode i tvrdnje iznesene u članku, te zbog predstavljanja neistinitih tvrdnji kao činjenica, ovaj članak dobija ocjene teorija zavjere i lažna vijest. Članci koji su ovaj tekst prenijeli sa naslovom koji najavljuje da otkriva detalje navodnog "udara u pripremi" dobijaju i ocjenu klikbejt

(raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 31.01.2018

Republika.rs: AMERI SPREMAJU UDAR NA SRBE ZBOG PUTINA I ERDOGANA

Amerikanci spremaju veliko zlo i pakao za Srbe u BiH sa ciljem da rasture savez Putina i Erdogana. Povod je najava da će tenzije u Bosni biti potpuno...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 31.01.2018

Intermagazin: AMERIKA SPREMA UDAR NA SRBIJU zbog Putina i Erdogana

Amerikanci spremaju veliko zlo i pakao za Srbe u BiH sa ciljem da rasture savez Putina i Erdogana. Povod je najava da će tenzije u Bosni biti potpuno...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 02.02.2018

Sarajevo Grad: SPREMA SE PAKAO ZA SRBE: Rasturanje saveza RUSIJE I TURSKE počeće prvo u Bosni pa u Srbiji- Evo koji je scenario…

Amerikanci spremaju veliko zlo i pakao za Srbe u BiH sa ciljem da rasture savez Putina i Erdogana. Povod je najava da će tenzije u Bosni biti potpuno...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 31.01.2018

Webtribune: SLEDEĆA META: Rasturanje saveza RUSIJE I TURSKE počeće prvo u Bosni pa u Srbiji EVO ZAŠTO

Amerikanci spremaju veliko zlo i pakao za Srbe u BiH sa ciljem da rasture savez Putina i Erdogana. Povod je najava da će tenzije u Bosni biti potpuno...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 31.01.2018

Vesti net: Savez Putina i Erdogana bode oči Americi! Evo kakvo se zlo sprema Srbima u BiH…

Povod je najava da će tenzije u Bosni biti potpuno smirene nakon istorijskog sastanka (kako ga je nazvao Izetbegović) turskog predsednika, Vučića i Ba...

 • Klikbejt
 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti