Turski dronovi Bayraktar TB2 nisu poklonjeni BiH

Na Facebooku se šire tvrdnje da je Bosni i Hercegovini povodom Dana nezavisnosti poklonjen turski vojni dron Bayraktar TB2, kao i da turski predsjednik šalje 30 ovakvih letjelica. Ove tvrdnje je za Raskrinkavanje demantovalo Ministarstvo odbrane BiH.

Ukrajinska vojska je 27.2.2022 godine na društvenim mrežama objavila (1, 2, 3) videosnimak uništavanja ruskih vojnih vozila uz pomoć turskih vojnih dronova Bayraktar TB2. U medijskim izvještajima objavljenim nakon toga (1, 2), ove bespilotne letjelice predstavljene su kao uspješno i snažno oružje koje ukrajinska vojska ima na raspolaganju tokom odbrane od ruske invazije, koja je počela 24. februara. 

Međutim, turski dronovi su gotovo odmah postali i predmet lokalnih dezinformacija. Na društvenim mrežama su se, naime, isti dan počele širiti netačne tvrdnje o tome da je Turska upravo ove dronove poklonila BiH povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Takve tvrdnje objavljene su 27.2. na Facebook profilu Saud Solunoglu, uz fotografiju drona za koju je navedeno da je snimljena “negdje u Bihaću”

Stigla nam je sultan ptica Barjaktar 🦅

Povodom dana nezavisnosti stigla je čestitka i hedija iz šeher Stambola 🇹🇷❤️

Turski dron Bajraktar TB 2 koji se pokazao kao jako moćna letjelica nakon prvog leta na nebu Bosne ... 

Kažu slika nastala negdje u Bihaću 😉

Ova objava je u vrijeme pisanja analize imala 685 interakcija. Potom je na Facebook profilu Ibrahim Dedić 28.2. objavljena fotografija koja prikazuje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji na letjelici Bayraktar markerom navodno ispisuje poruku “Hedija za Bosnu”. 

U periodu koji je uslijedio, osim već navedenih tvrdnji o tome da se u Bosni i Hercegovini već nalaze spomenuti dronovi, na Facebooku su se uz ovu fotografiju dijelile i one da u ime 30. godišnjice nezavisnosti BiH Erdogan šalje čak 30 ovakvih dronova našoj zemlji. 

Takve tvrdnje pronašli smo u objavi na profilu Sanela Fočo, također od 28. februara:

Sultan Erdogan na 30-ogodišnjicu nezavisnosti Bosne, šalje našoj zemlji 30 dronova kao garant mira na Balkanu, a na neke se lično potpisao. Na prvom dronu napisao je: Hedija za Bosnu.

Objave navedenih tvrdnji pronašli smo na desecima Facebook profila, ali i na stranici Glas Pazara (28.2)

 

Šta su činjenice?

Za potvrdu informacija o navodnim donacijama dronova Bayraktar TB2 Bosni i Hercegovini Raskrinkavanje se obratilo Ministarstvu odbrane BiH. Zanimalo nas je, prije svega, da li je tačno da su ovi dronovi već donirani BiH i da li se oni nalaze u našoj zemlji, kao i da li su tačni navodi o najavljenoj donaciji 30 dronova povodom Dana nezavisnosti. 

U odgovoru pres-službe ove institucije navedeno je da su ove tvrdnje netačne:

Nakon provjere naših nadležnih službi, obavještavamo Vas da ni jedan od navedenih navoda nije tačan.

Budući da spomenutih dronova nema u Bosni i Hercegovini, jasno je da fotografija nije mogla biti snimljena “negdje u Bihaću”, kako se tvrdi u pojedinim objavama na Facebooku. Uz pomoć alata za pretraživanje slika TinEye, uspjeli smo ustanoviti da je ova fotografija prvi put objavljena u sklopu članka na portalu konzervativnog turskog lista Yeni Akit, 2.12.2020. godine. Na tu je fotografiju u analiziranim objavama, u lijevom gornjem uglu, dodan motiv zastave Bosne i Hercegovine. 

S druge strane, slika na kojoj Recep Tayyip Erdogan na dronu navodno ispisuje “Hedija za Bosnu” je fotomontaža. Naime, na originalnoj fotografiji uprizoren je čin Erdoganovog potpisivanja na bespilotnu letjelicu Bayraktar Akıncı. Originalna fotografija je objavljena na portalu agencije Anadolija u sklopu članka o ceremoniji isporuke ovih letjelica (29.8.2021). 

Originalna fotografija na kojoj se Recep Tayyip Erdogan potpisuje na dron Baykar Bayraktar Akıncı. Izvor: Agencija Anadolija

Shodno činjenicama, tvrdnje da je u BiH stigao poklon u vidu Bayraktar TB2 dronova te da Recep Tayyip Erdogan šalje 30 bespilotnih letjelica za 30. godišnjicu nezavisnosti naše zemlje ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Objave u kojima je podijeljena fotomontaža sa turskim predsjednikom također ocjenjujemo kao lažnu vijest

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 07. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Homofobija kao sredstvo političkog obračuna, rat u Ukrajini, i pandemija

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i o...

Prenošenje lažnih vijesti
Viralni video eksplozije ruskog projektila je kompjuterska grafika

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak za koji se netačno navodi da prika...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebook stranici Vaš Dom

Facebook stranica Vaš Dom u kratkom periodu objavila je nekoliko lažnih nag...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me