Raskrinkavanje.ba

Turski predsjednik nije izjavio da šalje vojsku u Palestinu

Na društvenim mrežama dijeli se tvrdnja da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da će poslati vojsku u Palestinu. Erdogan takvo nešto nije izjavio.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 9.10.2023. godine objavljen videosnimak koji prikazuje različite kadrove vojnika/inja kako se ukrcavaju u avione i helikoptere, ili su već u njima. Preko snimka je ispisan tekst u kom se tvrdi da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da će “danas poslati par hiljada vojnika u Palestinu”:

TURSKA DANAS SALJE SVOJU VOJSKU U PALESTINU…
ERDOGAN JE JAVNO IZJAVIO DA CE DANAS POSLATI PAR HILJADA VOJNIKA U PALESTINU I DA JE OVO TEK POCETAK…

Videozapis je ostvario više od 5.000 interakcija na Facebooku. Screenshot ovog snimka s ispisanom tvrdnjom također je objavljen na Facebooku i TikToku u više navrata (1, 2, 3, 4, 5).

Da li je Erdogan najavio da šalje vojsku u Palestinu?

Turski predsjednik je u više navrata javno osudio Izrael nakon eskalacije sukoba između Izraela i Palestine, koja se desila 7.10.2023. godine (1, 2, 3). Erdogan je nastojao biti posrednik u trenutnom sukobu između Izraela i Palestine, kako je navedeno u članku Politica objavljenom 13.10.2023. godine.

“Trenutno razgovaram s regionalnim liderima… nastojimo shvatiti kako posredovati i zaustaviti ovaj rat”, rekao je ove sedmice nakon razgovora, između ostalog, sa sekretarom UN-a Antonio Guterresom i predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. 

Prema pisanju Reutersa 12.10.2023. godine, turski ministar odbrane izjavio je da je Turska spremna poslati humanitarnu pomoć Palestini, dok je Erdogan rekao da se sprovode sve moguće pripreme kako bi poslali humanitarnu pomoć. Reuters je kasnije, 22.10.2023. godine, objavio da je Turska poslala humanitarnu i medicinsku pomoć Gazi. Avion je krenuo iz Ankare za Egipat, a također je rečeno da su i tri teretna aviona s medicinskim zalihama, lijekovima i opremom spremna te će ti avioni sletjeti na El-Arish aerodrom u Egiptu.

Ipak, Google pretraga (1, 2) ključnih pojmova ne ukazuje na to da je turski predsjednik 8. ili 9. oktobra izjavio da će Turska “danas poslati vojsku u Palestinu”, kako se tvrdi u objavama. Iste pretrage i za širi period ne donose bilo kakve izvještaje u kojima se takvo nešto spominje (1, 2).

Obrnuta pretraga screenshota nekoliko različitih kadrova iz objavljenog videosnimka također ne donosi nikakve rezultate koji bi ukazali na porijeklo korištenih snimaka (1, 2, 3, 4).

U zaključku, tvrdnje da “Turska šalje vojsku u Palestinu” nisu tačne niti je turski predsjednik takvo nešto najavio.

Slične tvrdnje, da je ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio slanje vojske u Palestinu, također su se ranije dijelile na društvenim mrežama. Detaljnije pročitajte u analizi na ovom linku.

Shodno činjenicama navedenim u ovoj analizi, tvrdnju iz najranije Facebook objave – da je Erdogan izjavio da će poslati hiljade vojnika u Palestinu, kao i tvrdnje da Turska šalje vojsku u Palestinu – ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke