Raskrinkavanje.ba

“Tužnim vijestima” ponovo do klikova

Zarada od klikova na “tužnim vijestima” koje to nisu još uvijek predstavlja unosnu opciju za brojne anonimne portale.

Portal Novi je 24.10.2020. godine objavio članak o “tužnoj vijesti” u vezi sa popularnim pjevačem narodne muzike Miroslavom Ilićem:

STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

U članku se tvrdi da je Iliću nedavno “pozlilo”, što je ovaj portal opisao kao “predinfarktno stanje”. 

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

Kako piše "Skandal", Miroslav Ilić je pre desetak dana imao predinfarktno stanje! Njemu je pozlilo usred noći, pa je srećom njegova žena Gordana bila uz njega!

U članku se spominje i neimenovani izvor:

- Miroslava je usred noći probudio tup bol u grudima. Samo je počelo nešto da ga steže oko srca – započinje naš izvor i dodaje:

- To ga je i probudilo, pa se uhvatio za grudi, ali nije htio da ide kod doktora, niti je dozvolio ženi i djeci da zovu ljekare. Možda je i infarkt preživio na nogama ili je to bilo neko predinfarktno stanje, sve je moguće. Uglavnom, on za ljekare neće ni da čuje. Nešto mu u posljednje vrijeme nije ni do čega…Dotklo ga je sve ono oko Devina i Mire, nekad, kad se posegne za tom pričom, on i sam kaže: "Poslije onoga što sam prošao, nije mi žao ni da umrem, kakvi ljekari, kakvi bakrači! Ma ne pada mi na pamet" – prepričava nam izvor i dodaje:

- Žena i djeca ga mole da ode bar na pregled, da dobije neku terapiju i nešto za smirenje, ali ne vrijedi. Neće, pa neće, tvrdoglav je baš! Ali dobro, neka ga, njegov je život, može sam da odluči kako će i šta će – završava naš izvor.

Članke sa istim naslovima objavilo je na desetine anonimnih portala, uključujući ITCbuss (24.10.), Lukavac (.online) (24.10), Balkoteka 24h (24.10), Magazin Dan (24.10), Nezavisni portal (25.10.), Sve Za Vas (26.10.), Recepti i zdravlje (29.10.) i druge.  

Portal Čajevi za je svoj članak objavio 24.10. i u međuvremenu ga obrisao. Upečatljivi su, međutim, bili opisi objava na Facebooku u kojima je dijeljen link na ovaj članak, sa naglaskom na tabloidnu formulaciju “udarna vest iz Srbije”:

UDARNA VEST IZ SRBIJE : STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: EVO ŠTA JE PORODICA SA SUZAMA UPRAVO OBJAVILA
⬇⬇⬇
https://cajeviza.com/stigle-tuzne-vijesti-o-miroslavu.../

Posebno zanimljiv je slučaj portala Ljekovito. Članak ovog portala sam po sebi ne bi se mogao svrstati u kategoriju ocjene “klikbejt”, budući da je naslov glasio ovako:

Vijesti o Miroslavu Iliću

Međutim, klikbejt manipulacija u vezi sa ovim člankom se dešavala na društvenoj mreži Facebook. Naime, stranice koje su dijelile link na članak portala Ljekovito su u opisu objave imale tvrdnju o tužnoj vijesti vezanoj za ovog pjevača. Što je još zanimljivije, linkovi na ovaj članak nisu bili dodani direktno u objave, nego su se nalazili u prvom komentaru:

Linkovi na “tužne vijesti o Miroslavu Iliću” na Facebook stranicama i javnim grupama su objavljeni preko 190 puta. 

S druge strane, portal Čajevi za je 24.10.2020. godine objavio još jednu “tužnu vijest”, ovaj put vezanu za pjevača Kemala Malovčića, koja je također obrisana. Naslov je glasio ovako:

Tuzne vesti stizu ponovo 

Naslov ne otkriva mnogo, no objave na Facebooku koje sadrže link na taj članak daju više “informacija”.

KEMO MALOVČIĆ UMRO? Srčani udar je bio u pitanju u 74 godini.
Kolege u šoku, Juzni Vetar bar onaj ostatak se oglasio:
Šemsa u suzama... NASTAVAK - https://cajeviza.com/tuzne-vesti-stizu-ponovo/

U članku se navodi da je novinar (Bato Šišić) po izbijanju lažne vijesti o Malovčićevoj smrti odmah kontaktirao pjevača. Nakon nekog vremena, Malovčić se javio i izjavio sljedeće: 

-Ma, kako umro, ja sam živ i zdrav i neće se dušmani još Kemala riješiti tako lako. Jaste da sam ja zašao u te neke duboke staračke godine, ali samo će Allah dragi odlučiti kada ću da napustim ovaj svijet. Kada sam se probudio dočekalo me na stotine poruke od kolega i prijatelja, a žena mi je ko bez duše ušla u sobu i drmala me kao luda, da vidi jesam li živ. Rekla mi je da su i nju zvali i pitali da li sam umro. Ovome ludilo stvarno nema kraja. Sad sam zvao advokata, pa ću da tužim te smetljarske portale. Samo da bi dobili nekoliko lajkova doveli su moju rodbinu, prijatelje, kolege do ludila – rekao nam je Malovčić u telefonskom razgovoru

Šta su činjenice?

U članku Novog se osim informacije da je Ilić prije “desetak dana imao predinfarktno stanje” ne nalaze druge informacije koje bi navele na zaključak da je riječ o “tužnoj vijesti”.

Isto vrijedi i za članak portala Čajevi za, s obzirom da je iz teksta jasno da nema “tužne vijesti” o Kemalu Malovčiću.

Korištenjem sintagme kako su stigle “tužne vijesti” o nekoj popularnoj ličnosti, implicira se da u članku zaista postoji vijest koja bi mogla izazvati osjećaj tuge. Ovakvi naslovi utiču na rast očekivanja kod čitalaca, i s obzirom da je najavljena “tužna vijest”, ono što čitatelji/ke mogu očekivati od samog članka može varirati od toga da je riječ o teškoj bolesti, udesu pa do informacije o smrti neke popularne ličnosti.  

Ovakvi naslovi su ništa drugo no “mamac” za čitatelje da kliknu na link, na kojem se obično nalazi informacija kako je osoba iz naslova trenutno živa, te u manje ili više dobrom zdravstvenom stanju. 

Na osnovu tog izmamljenog klika na članak, portal je zaradio određenu sumu novca, a čitatelj/ka postaje svjestan/na manipulacije tek nakon što otvori link. Međutim, “ozbiljniji” oblik manipulacije u vezi sa anonimnim klikbejt portalima se dešava na društvenoj mreži Facebook, gdje su opisi objava u kojima se dijeli link često dezinformativniji od samog članka koji je podijeljen. To se moglo vidjeti u primjeru “vijesti” portala Čajevi za o Kemalu Malovčiću, gdje je opis objave na Facebooku bio dezinformativniji od stvarnog naslova članka čiji link je priložen u objavi. 

Iščitavajući samo dezinformativni opis objave, korisnici/ce Facebooka mogu donijeti netačne zaključke i na osnovu toga formirati mišljenje (da su Kemal Malovčić ili Miroslav Ilić preminuli, recimo). 

Članke koji u naslovu “obećavaju” tužnu vijest a ne sadrže informacije koje bi se mogle tako opisati ocjenjujemo kao klikbejt, budući da im je jedina svrha “upecati” klik više i tako napraviti profit vlasniku portala.

Napomena 4.12.2020.

Portal Minut znanja je obrisao ocijenjeni članak nakon objave ove analize, te dobija i ocjenu demantirano.

(Raskrinakvanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 24.10.2020

Novi: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Čajeviza.com: Tuzne vesti stizu ponovo

Navodno, Malovčić je umro od srčanog udara. Odmah po objavljivanju te informacije na društvenim mrežama pozvali smo Kemala na nama poznati broj, ali b...

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

ITCbuss: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Čajeviza.com: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Lukavac online: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Balkoteka 24h: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Magazin Dan: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Još uvijek se pjevač ovim povodom nije oglašavao.

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Minut znanja: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
 • Demantirano
Klikbejt 24.10.2020

Dnevna novost: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Tužne vijesti stižu nam iz Srbije, svi su tužni zbog poznatog pjevača… Evo šta se dešava sa Miroslavom Ilićem.

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Glas Regije: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Extra-vijesti24h: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: SRPSKI MEDIJI OVO UPRAVO OBJAVILI

Kako prenose mediji, popularni pjevač Miroslav Ilić prije nekoliko dana imao je predinfarktno stanje. Povodom ovoga, pjevač se nije oglašavao a izvor...

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Zdravlje i Wellness: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski Mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
Klikbejt 24.10.2020

Balkanski Magazin: STIGLE TUŽNE VESTI O MIR0SLAVU ILIĆU: Srpski med1ji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
Klikbejt 25.10.2020

Nezavisni portal: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski Mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Njegov je nadimak”Slavuj iz Mrčajevaca”, a njegove pjesme , koje su većinom hitovi se pjevaju na svim stranama, u kafanama, na slavljima i nije važno...

 • Klikbejt
Klikbejt 25.10.2020

Savjeti za deset: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Jedan od najpoznatijih pjevača narodne muzike u regionu, Miroslav Ilić je prema pisanju Skandal-a prije desetak dana doživio predinfarktno stanje, a s...

 • Klikbejt
Klikbejt 25.10.2020

Apotekica: Stigle vijesti o Miroslavu Iliću koje je sve zabrinulo: Srpski mediji su ovo upravo objavili! “Zaista je bio dobar čovjek!”

Prema medijima, jedan od naših najpoznatijih i najvećih folk pjevača u cijelom regionu Miroslav Ilić je naime prije deset dana on preživio poteško pre...

 • Klikbejt
Klikbejt 25.10.2020

Pretraga: Tužne vijesti o Miroslavu Iliću ! OVO JE UPRAVO OBJAVLJENO !

Njegov nadimak je “Slavuj iz Mrcajevca”, a njegove pjesme, koje su vecinom hitovi na svim kafanama, na slavljima, i nije vazno da li je to njegova pje...

 • Klikbejt
Klikbejt 25.10.2020

Brzi kolači: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Pjevač se ovimpovodom nije oglašavao

 • Klikbejt
Klikbejt 26.10.2020

Sve za vas: UPRAVO STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji SU “OVO UPRAVO” OTKRILI !

Kako se sastoji “Ogorčenje”, Miroslav Ilić je imao deset mrtvih tkiva deset dana ranije! Pozlilo mu je usred noći, pa je srećom njegova druga značajna...

 • Klikbejt
Klikbejt 29.10.2020

Alternativa: STIGLE TUŽNE VIJESTI O MIROSLAVU ILIĆU: Srpski mediji OVO UPRAVO OBJAVILI

Kao što i sami znate iz dana u dan nam stižu mnoge vijesti raznim velikim zvijezdama koje su na meti medija. Međutim u posljednje vrijeme na meti medi...

 • Klikbejt