Raskrinkavanje.ba

Tvrdnja da je Hamas odrubio glave 40 beba je neprovjerena

Mediji iz regiona prenijeli su tvrdnju da su pripadnici Hamasa odrubljivali glave bebama u izraelskom selu Kfar Aza. Radi se o navodima koji nisu potkrijepljeni nikakvim dokazima, a nije ih potvrdila ni izraelska vojska.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Red portalu je 10.10.2023. godine objavljen članak pod naslovom:

Hamas ubio 40 jevrejskih BEBA, 💔nekima ODRUBILI GLAVE 😱😳

Pozivajući se na izvještaj izraelskog medija i24News, u članku se tvrdi da su tijela beba, od kojih su nekima odsječene glave, pronađene u izraelskom kibucu Kfar Aza nakon napada Hamasa:

Tela izraelskih beba, uključujući neke sa odsečenim glavama, pronašli su vojnici ID u južnom izraelskom kibucu, navodi se u izveštajima.

Vojnici su otkrili tela među spaljenim kućama, razbacanim nameštajem i zapaljenim automobilima nakon što su teroristi Hamasa napali kibuc Kfar Aza blizu granice sa Gazom

U video snimku na Iks/Tviteru, novinarka i24 je rekla:

“Razgovarajući sa nekim od vojnika ovde, oni kažu ono čemu su bili svedoci dok su šetali ovim zajednicama da su tela beba sa odsečenim glavama i porodice ubijene u njihovi kreveti. Trenutno možemo videti neke od ovih vojnika kako se teše.”

Tvrdnje o tome kako je palestinska militantna grupa Hamas u Kfar Azi ubila bebe i odrubila im glave objavljene su na desetinama portala iz našeg regiona, često bez ikakvog otklona:

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! Ubijali su i bebe, odrubili im glave: Potresne scene na mestu gde je Hamas počinio masakr (Pink)

Hamas ubio 40 BEBA: Vojnici ih pronašli sa odsečenim glavama, neke porodice streljane u krevetima (VIDEO) (Srpski portal)

JEZIVE SCENE NA JUGU IZRAELA Otkriveno 40 tela beba i dece, neki od njih su obezglavljeni - novinari zgroženi prizorima na licu mesta (VIDEO) (Blic)

Hamasov masakr nad civilima: Masakrirali 40-ero djece, bebama odrubljuju glave, pale ljude…

Stravični zločini Hamasa. Bebama i djeci mlađoj od 2 godine odrubljivali glave: 'To nije rat. To je masakr!' (Danas.hr)

Mnogi mediji su, pak, objavili navode o obezglavljenim bebama, ali uz jasnu napomenu da je riječ o tvrdnjama koje dolaze od Izraela i izraelske vojske i/ili medija, a ne o nezavisno potvrđenim informacijama (1, 2, 3, 4).


Šta se dešava u Izraelu i Palestini?

Palestinska militantna grupa Hamas je 7.10.2023. godine izvršila napad na izraelskoj teritoriji, koji je rezultirao stotinama ubijenih i ranjenih izraelskih vojnika i civila. Izrael je objavio rat Hamasu i započeo zračne napade na Gazu te prekinuo snabdijevanje vodom, strujom, hranom i lijekovima. Do sada je, prema tvrdnjama nadležnih u Gazi, u zračnim napadima ubijeno 2.750, a ranjeno 9.700 Palestinaca/ki.


Odakle je došla tvrdnja o 40 obezglavljenih beba?

Tvrdnja da je Hamas 7.10.2023. u napadu na mjesto Kfar Aza ubio i odrubio glave 40 beba od 10. oktobra objavljuje se u medijima i na društvenim mrežama, a širili su je i zvanični izvori. 

Kako navodi fact-checking portal Snopes u analizi ovih tvrdnji od 12.10.2023. godine, čini se da je izvor tvrdnje novinarka izraelske medijske kuće i24 News Nicole Zedek, koja je 10. oktobra izvještavala s mjesta masakra u Kfar Azi. U njenom izvještaju, koji je dostupan na YouTubeu, Zedek tvrdi da joj je jedan od komandanta izraelske vojske rekao da je “najmanje 40 beba ubijeno, nekima su odsječene glave”. U kratkom videu koji je ista medijska kuća objavila istog dana na društvenoj mreži X, Zedek intervjuiše komandanta Davina Bena Ziona, koji tvrdi da su pripadnici Hamasa odsijecali glave ženama i djeci.

Glasnogovornik izraelske vojske Major Nir Dinar za Insider je 10. oktobra kazao da su izraelski vojnici pronašli obezglavljene leševe beba u Kfar Azi, naglasivši da nije lično vidio fotografije i snimke navodnog zločina.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Tal Heinrich 11. oktobra također je kazao da su obezglavljene bebe i mala djeca pronađeni u Kfar Azi. Istog dana, predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je na sastanku s vođama jevrejske zajednice u Bijeloj kući da je vidio fotografije obezglavljene djece. Ipak, iz Bijele kuće su kasnije kazali kako Biden nije lično vidio takve fotografije, već da se pozvao na izraelski medijski izvještaj. Zvaničnik izraelske vojske je, suprotno ranijim tvrdnjama iz kabineta premijera, 13. oktobra rekao da ne mogu potvrditi informaciju da su pripadnici Hamasa bebama odsijecali glave.

Iz kabineta premijera su na društvenoj mreži X 12. oktobra objavljene fotografije mrtve djece, od kojih su neka spaljena, a neka prekrivena krvlju, uz objašnjenje da je iste fotografije Netanyahu pokazao američkom državnom sekretaru Anthonyju Blinkenu te da su ubijena djeca žrtve Hamasa. Iako su fotografije iznimno uznemirujuće, one ne prikazuju obezglavljenu djecu.

Pojedini/e strani/e novinari/ke također su objavili/e tvrdnju o obezglavljenim bebama. Francuska novinarka Margot Haddad je, naprimjer, na X-u 10. oktobra tvrdila da je Hamas novorođenčadima i djeci mlađoj od dvije godine odrubljivao glave u Kfar Azi, pozivajući se na izraelsku vojsku, obavještajne podatke i fotografije koje su navodno došle do nje i koje je provjerila.

S druge strane, izraelski novinar Oren Ziv, koji je bio na licu mjesta u Kfar Azi, na X-u je ustvrdio da njegova ekipa nije vidjela nikakve dokaze o obezglavljenim bebama niti su im vojnici, vojni glasnogovornici ili komandanti takvo nešto spomenuli.

Hamas je negirao optužbe da su obezglavljavali bebe i napadali žene, nazivajući ih lažima.

Ipak, postoje neosporni video i fotodokazi da su civili, uključujući žene i djecu, ubijeni u Hamasovom napadu na Kfar Azu (1, 2). Dokazi o 40 pronađenih obezglavljenih beba, čini se, još uvijek ne postoje. Snopes objašnjava:

Kada je Kfar Aza, samo tri kilometra od Pojasa Gaze, napadnut 7. oktobra 2023. godine, borci Hamasa su brutalno ubili muškarce, žene i djecu. Masakr su putem fotografija i videozapisa dokumentovale ugledne novinske kuće, uključujući Wall Street Journal i BBC. U izvještaju Reutersa od 10. oktobra 2023. navodi se da su napadači "opustošili" selo: "Uništeni dječji krevetić leži ispred izgorjele kuće. Leševi razbacani po ulicama. Vreće za tijelo poredane na otvorenom košarkaškom igralištu. Svuda smrad smrti.”

Dakle, s obzirom na to da su novorođenčad zaista bila među žrtvama ubijenim u nasilnom napadu, zašto je važno da li su umrla odrubljivanjem glava ili na drugi način? Navodna odrubljivanja glava bila su u fokusu medijske pažnje, pojavljivala su se u naslovima i viralnim objavama, a navode su ponavljali političari na najvišim nivoima vlasti. Kada je Biden iznio tu tvrdnju, on je u istoj izjavi pozvao na dodatnu vojnu podršku Izraelu, pomažući vojsci koja je već izvela uzvratne napade na civile u Gazi – regiji koja se suočava s humanitarnom krizom nakon nemilosrdnog bombardiranja iz Izraela.

Ljudi bi trebali biti oprezni s tvrdnjama koje odražavaju islamofobičnu retoriku ili izjavama koje upoređuju nasilje u Kfar Azi s ubistvima u stilu ISIL-a – to jest, odrubljivanja glava koja su se dogodila u drugom kontekstu i koja je počinila druga grupa. Takve glasine, koje naglašavaju specifične, neprovjerene akte brutalnosti prema novorođenčadi i pokušavaju ih povezati s obrascima nasilja koje provode nepovezane islamističke grupe, imaju potencijal da postanu opasna propaganda.

Činjenice, kada se potvrde, treba da budu otkrivene, kakve god da su. U trenutku pisanja ovog teksta nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da su bebama odrubljene glave.

Dakle, do datuma objave ove analize nisu ponuđeni nikakvi konkretni dokazi kojima bi se potkrijepila tvrdnja da su pripadnici Hamasa u napadu na selo Kfar Aza bebama odrubljivali glave. Te tvrdnje trenutno nije moguće nezavisno provjeriti.

Shodno tome, tvrdnji da je Hamas odrubljivao glave bebama u Kfar Azi dajemo ocjenu neprovjereno.

Napomena

23.10.2023. Nakon objave ove analize, portali Espreso i Kurir ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

24.10.2023. Nakon objave ove analize, portal Republika ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

25.10.2023. Nakon objave ove analize, portal Srbija danas ispravio je svoje članke, zbog čega i mdajemo i ocjenu ispravljeno.

8.11.2023. Nakon objave ove analize, portal Blic ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

11.12.2023. Nakon objave ove analize, portal Banjaluka.com ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

1.4.2024. Nakon objave ove analize, portal Pink ispravi oje svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

23.4.2024. Nakon objave ove analize, Red portal ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Neprovjereno 11.10.2023

Danas (.hr): Stravični zločini Hamasa. Bebama i djeci mlađoj od 2 godine odrubljivali glave: 'To nije rat. To je masakr!'

Teroristi Hamasa ubili su najmanje 40 beba i male djece - nekima od njih odrubivši glave - u kibucu u blizini granice s Gazom. Kuće su opljačkane i za...

 • Neprovjereno
Neprovjereno 10.10.2023

Srpski portal: Hamas ubio 40 BEBA: Vojnici ih pronašli sa odsečenim glavama, neke porodice streljane u krevetima (VIDEO)

Za vojnike je i dalje bio izazov da provere svaku kuću, zbog brojnih mina

 • Neprovjereno
Neprovjereno 10.10.2023

Red portal: Hamas ubio 40 jevrejskih BEBA, 💔nekima ODRUBILI GLAVE 😱😳

Kfar Aza je bila jedno od najteže pogođenih područja kada su teroristi Hamasa napali Izrael u subotu ujutro

 • Neprovjereno
 • Ispravljeno
Neprovjereno 11.10.2023

24 sata hr: Ubijali i bebe, nekima odrubili glave! Izraelski zapovjednik: 'Nikad nisam vidio ovako nešto'

Hamasovi militanti izveli su masakr u Kfar Azi tijekom svojih napada, u kojem su žene, djeca, bebe i starci brutalno pobijeni na način djelovanja ISIS...

 • Neprovjereno
Neprovjereno 11.10.2023

Pink: UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! Ubijali su i bebe, odrubili im glave: Potresne scene na mestu gde je Hamas počinio masakr

Hamasovci su ubili najmanje 40 beba i mališana, a nekima su i odsekli glave, tvrde vojnici i reporteri koji su obišli kibuc u utorak

 • Neprovjereno
 • Ispravljeno
Neprovjereno 10.10.2023

Blic: JEZIVE SCENE NA JUGU IZRAELA Otkriveno 40 tela beba i dece, neki od njih su obezglavljeni - novinari zgroženi prizorima na licu mesta (VIDEO)

Tokom uklanjanja tela u kibucima u Izraelu otkriven je pravi užas. Kako prenosi TV kanal "i24 njuz", otkriveno je oko 40 tela beba i dece, a neki od n...

 • Neprovjereno
 • Ispravljeno
Neprovjereno 11.10.2023

Blic: JEZIVI DETALJI POKOLJA U KIBUCU Ljudi živi spaljeni, ubijani na spavanju, BEBE OBEZGLAVLJENE: Pun obim napada Hamasa tek postaje vidljiv, a svedočenja su STRAVIČNA

Bebe obezglavljene, bake i dede pobijeni i porodice rasparčane – pun užas "Izraelskog 11. septembra" počeo je da se pojavljuje sinoć.

 • Neprovjereno
Neprovjereno 10.10.2023

Banjaluka: “To nije rat, to je masakr”: U Izraelu otkriveno 40 tijela beba i djece, neki od njih su obezglavljeni

Tokom uklanjanja tijela u kibucima u Izraelu otkriven je pravi užas. Kako prenosi TV kanal “i24 njuz”, otkriveno je oko 40 tijela beba i djece, a neki...

 • Neprovjereno
 • Ispravljeno
Neprovjereno 10.10.2023

Happy TV: UŽAS NA JUGU IZRAELA: Vojnici otkrili 40 tela beba i dece, neki od njih su obezglavljeni(VIDEO)

Novinari su danas pozvani da pregledaju scenu razaranja u Kfar Azi, zajednici koju su masakrirali pripadnici Hamasa, navodi izraelski „i24 njuz„.

 • Neprovjereno
Neprovjereno 11.10.2023

Republika.rs: IZUZETNO UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! "Ubijali su i bebe, odrubili im glave": Potresne scene na mestu gde je Hamas počinio masakr!

Kako piše reporter, ono što se dogodilo u kibucu Kfar Aza, koji se nalazi tik do granice, može se opisati samo jednom rečju - masakr.

 • Neprovjereno
 • Ispravljeno
Neprovjereno 10.10.2023

Espreso.co.rs: IZRAELSKI MINISTAR POTVRDIO DA JE 40 DEČAKA ŽIVO SPALJENO: Nekima odsekli glave, neke UPUCALI

On je uporedio Hamas sa ISIS-om i rekao da su njihovi napadi primer "šta žele da urade Izraelu, svim Jevrejima"

 • Neprovjereno
 • Ispravljeno
Neprovjereno 10.10.2023

Kurir: UŽAS! IZRAELSKI MINISTAR POTVRDIO: 40 dečaka ŽIVO SPALJENO, nekima odsečene glave, neki streljani!

„Izrael će izbrisati Hamas sa lica Zemlje nakon što su deca živa spaljena i njihove glave odsečene“, rekao je izraelski ministar za Skaj njuz.

 • Neprovjereno
 • Ispravljeno