Tvrdnja da je Hamas odrubio glave 40 beba je neprovjerena

Mediji iz regiona prenijeli su tvrdnju da su pripadnici Hamasa odrubljivali glave bebama u izraelskom selu Kfar Aza. Radi se o navodima koji nisu potkrijepljeni nikakvim dokazima, a nije ih potvrdila ni izraelska vojska.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Red portalu je 10.10.2023. godine objavljen članak pod naslovom:

Hamas ubio 40 jevrejskih BEBA, 💔nekima ODRUBILI GLAVE 😱😳

Pozivajući se na izvještaj izraelskog medija i24News, u članku se tvrdi da su tijela beba, od kojih su nekima odsječene glave, pronađene u izraelskom kibucu Kfar Aza nakon napada Hamasa:

Tela izraelskih beba, uključujući neke sa odsečenim glavama, pronašli su vojnici ID u južnom izraelskom kibucu, navodi se u izveštajima.

Vojnici su otkrili tela među spaljenim kućama, razbacanim nameštajem i zapaljenim automobilima nakon što su teroristi Hamasa napali kibuc Kfar Aza blizu granice sa Gazom

U video snimku na Iks/Tviteru, novinarka i24 je rekla:

“Razgovarajući sa nekim od vojnika ovde, oni kažu ono čemu su bili svedoci dok su šetali ovim zajednicama da su tela beba sa odsečenim glavama i porodice ubijene u njihovi kreveti. Trenutno možemo videti neke od ovih vojnika kako se teše.”

Tvrdnje o tome kako je palestinska militantna grupa Hamas u Kfar Azi ubila bebe i odrubila im glave objavljene su na desetinama portala iz našeg regiona, često bez ikakvog otklona:

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! Ubijali su i bebe, odrubili im glave: Potresne scene na mestu gde je Hamas počinio masakr (Pink)

Hamas ubio 40 BEBA: Vojnici ih pronašli sa odsečenim glavama, neke porodice streljane u krevetima (VIDEO) (Srpski portal)

JEZIVE SCENE NA JUGU IZRAELA Otkriveno 40 tela beba i dece, neki od njih su obezglavljeni - novinari zgroženi prizorima na licu mesta (VIDEO) (Blic)

Hamasov masakr nad civilima: Masakrirali 40-ero djece, bebama odrubljuju glave, pale ljude…

Stravični zločini Hamasa. Bebama i djeci mlađoj od 2 godine odrubljivali glave: 'To nije rat. To je masakr!' (Danas.hr)

Mnogi mediji su, pak, objavili navode o obezglavljenim bebama, ali uz jasnu napomenu da je riječ o tvrdnjama koje dolaze od Izraela i izraelske vojske i/ili medija, a ne o nezavisno potvrđenim informacijama (1, 2, 3, 4).


Šta se dešava u Izraelu i Palestini?

Palestinska militantna grupa Hamas je 7.10.2023. godine izvršila napad na izraelskoj teritoriji, koji je rezultirao stotinama ubijenih i ranjenih izraelskih vojnika i civila. Izrael je objavio rat Hamasu i započeo zračne napade na Gazu te prekinuo snabdijevanje vodom, strujom, hranom i lijekovima. Do sada je, prema tvrdnjama nadležnih u Gazi, u zračnim napadima ubijeno 2.750, a ranjeno 9.700 Palestinaca/ki.


Odakle je došla tvrdnja o 40 obezglavljenih beba?

Tvrdnja da je Hamas 7.10.2023. u napadu na mjesto Kfar Aza ubio i odrubio glave 40 beba od 10. oktobra objavljuje se u medijima i na društvenim mrežama, a širili su je i zvanični izvori. 

Kako navodi fact-checking portal Snopes u analizi ovih tvrdnji od 12.10.2023. godine, čini se da je izvor tvrdnje novinarka izraelske medijske kuće i24 News Nicole Zedek, koja je 10. oktobra izvještavala s mjesta masakra u Kfar Azi. U njenom izvještaju, koji je dostupan na YouTubeu, Zedek tvrdi da joj je jedan od komandanta izraelske vojske rekao da je “najmanje 40 beba ubijeno, nekima su odsječene glave”. U kratkom videu koji je ista medijska kuća objavila istog dana na društvenoj mreži X, Zedek intervjuiše komandanta Davina Bena Ziona, koji tvrdi da su pripadnici Hamasa odsijecali glave ženama i djeci.

Glasnogovornik izraelske vojske Major Nir Dinar za Insider je 10. oktobra kazao da su izraelski vojnici pronašli obezglavljene leševe beba u Kfar Azi, naglasivši da nije lično vidio fotografije i snimke navodnog zločina.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Tal Heinrich 11. oktobra također je kazao da su obezglavljene bebe i mala djeca pronađeni u Kfar Azi. Istog dana, predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je na sastanku s vođama jevrejske zajednice u Bijeloj kući da je vidio fotografije obezglavljene djece. Ipak, iz Bijele kuće su kasnije kazali kako Biden nije lično vidio takve fotografije, već da se pozvao na izraelski medijski izvještaj. Zvaničnik izraelske vojske je, suprotno ranijim tvrdnjama iz kabineta premijera, 13. oktobra rekao da ne mogu potvrditi informaciju da su pripadnici Hamasa bebama odsijecali glave.

Iz kabineta premijera su na društvenoj mreži X 12. oktobra objavljene fotografije mrtve djece, od kojih su neka spaljena, a neka prekrivena krvlju, uz objašnjenje da je iste fotografije Netanyahu pokazao američkom državnom sekretaru Anthonyju Blinkenu te da su ubijena djeca žrtve Hamasa. Iako su fotografije iznimno uznemirujuće, one ne prikazuju obezglavljenu djecu.

Pojedini/e strani/e novinari/ke također su objavili/e tvrdnju o obezglavljenim bebama. Francuska novinarka Margot Haddad je, naprimjer, na X-u 10. oktobra tvrdila da je Hamas novorođenčadima i djeci mlađoj od dvije godine odrubljivao glave u Kfar Azi, pozivajući se na izraelsku vojsku, obavještajne podatke i fotografije koje su navodno došle do nje i koje je provjerila.

S druge strane, izraelski novinar Oren Ziv, koji je bio na licu mjesta u Kfar Azi, na X-u je ustvrdio da njegova ekipa nije vidjela nikakve dokaze o obezglavljenim bebama niti su im vojnici, vojni glasnogovornici ili komandanti takvo nešto spomenuli.

Hamas je negirao optužbe da su obezglavljavali bebe i napadali žene, nazivajući ih lažima.

Ipak, postoje neosporni video i fotodokazi da su civili, uključujući žene i djecu, ubijeni u Hamasovom napadu na Kfar Azu (1, 2). Dokazi o 40 pronađenih obezglavljenih beba, čini se, još uvijek ne postoje. Snopes objašnjava:

Kada je Kfar Aza, samo tri kilometra od Pojasa Gaze, napadnut 7. oktobra 2023. godine, borci Hamasa su brutalno ubili muškarce, žene i djecu. Masakr su putem fotografija i videozapisa dokumentovale ugledne novinske kuće, uključujući Wall Street Journal i BBC. U izvještaju Reutersa od 10. oktobra 2023. navodi se da su napadači "opustošili" selo: "Uništeni dječji krevetić leži ispred izgorjele kuće. Leševi razbacani po ulicama. Vreće za tijelo poredane na otvorenom košarkaškom igralištu. Svuda smrad smrti.”

Dakle, s obzirom na to da su novorođenčad zaista bila među žrtvama ubijenim u nasilnom napadu, zašto je važno da li su umrla odrubljivanjem glava ili na drugi način? Navodna odrubljivanja glava bila su u fokusu medijske pažnje, pojavljivala su se u naslovima i viralnim objavama, a navode su ponavljali političari na najvišim nivoima vlasti. Kada je Biden iznio tu tvrdnju, on je u istoj izjavi pozvao na dodatnu vojnu podršku Izraelu, pomažući vojsci koja je već izvela uzvratne napade na civile u Gazi – regiji koja se suočava s humanitarnom krizom nakon nemilosrdnog bombardiranja iz Izraela.

Ljudi bi trebali biti oprezni s tvrdnjama koje odražavaju islamofobičnu retoriku ili izjavama koje upoređuju nasilje u Kfar Azi s ubistvima u stilu ISIL-a – to jest, odrubljivanja glava koja su se dogodila u drugom kontekstu i koja je počinila druga grupa. Takve glasine, koje naglašavaju specifične, neprovjerene akte brutalnosti prema novorođenčadi i pokušavaju ih povezati s obrascima nasilja koje provode nepovezane islamističke grupe, imaju potencijal da postanu opasna propaganda.

Činjenice, kada se potvrde, treba da budu otkrivene, kakve god da su. U trenutku pisanja ovog teksta nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da su bebama odrubljene glave.

Dakle, do datuma objave ove analize nisu ponuđeni nikakvi konkretni dokazi kojima bi se potkrijepila tvrdnja da su pripadnici Hamasa u napadu na selo Kfar Aza bebama odrubljivali glave. Te tvrdnje trenutno nije moguće nezavisno provjeriti.

Shodno tome, tvrdnji da je Hamas odrubljivao glave bebama u Kfar Azi dajemo ocjenu neprovjereno.

Napomena 

23.10.2023. Nakon objave ove analize, portali Espreso i Kurir ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

24.10.2023. Nakon objave ove analize, portal Republika ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

25.10.2023. Nakon objave ove analize, portal Srbija danas ispravio je svoje članke, zbog čega i mdajemo i ocjenu ispravljeno.

8.11.2023. Nakon objave ove analize, portal Blic ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 20. 10. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me