Raskrinkavanje.ba

Tvrdnje njemačkog doktora o “jako čestim” krvnim ugrušcima nakon vakcinacije nemaju utemeljenje u stvarnosti

U kratkom videu koji se dijelio na društvenim mrežama i pojedinim portalima, njemački doktor Sucharit Bhakdi iznosi neutemeljene tvrdnje o učestalosti stvaranja krvnih ugrušaka nakon vakcinacije protiv Covid-19 i dijeli “savjete” protiv imunizacije.

Na portalu Dokumentarac, 28.5.2021. godine objavljen je članak sljedećeg naslova: 

Prof.dr.sc. Sucharit Bhakdi: “Ne dajte ovu injekciju svojoj djeci!”

Članak čine dvije rečenice i video na engleskom jeziku, sa prevodom na hrvatski, u kojem doktor Sucharit Bhakdi iznosi tvrdnje o vakcinama i stvaranju krvnih ugrušaka nakon vakcinacije, uz apel roditeljima da ne pristaju na vakcinaciju djece protiv Covid-19, s obzirom na to da djeca “ne mogu odlučiti sama”.

Upozorenje Prof.dr.sc. Sucharita Bhakdija o stvaranju krvnih ugrušaka nakon cijepljenja protiv kovida
Prof. Sucharit Bhakdi: “Do not give this shot to your children!” – hrvatski prijevod

Video iz ovog članka objavljen je na Bitchute kanalu Kaleidoskop, također 28.5.2021.

Članak portala Dokumentarac ostvario je gotovo 450 interakcija na Facebooku. Video sa Sucharitom Bhakdijem objavljen je i na portalu Živi trenutak (4.6.2021) te na nekoliko Facebook profila (1, 2), uključujući i onaj Viktora Jagarineca (3.6.2021). Njegova objava, iako trenutno nedostupna, imala je preko 2.200 interakcija. 

U videosnimku, Bhakdi iznosi sljedeće tvrdnje:

Ja sam Sucharit Bhakdi, liječnik i znanstvenik. Ovaj čarobni metak, ova injekcija, navodno bi trebala izazvati eksplozivan odaziv vašeg imunosnog sustava i time pobijediti virus. Uvijek smo bili duboko zabrinuti da će ta eksplozija pokrenuti lančane reakcije koje će dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka u vašim krvnim žilama koje niko ne može vidjeti, ali mogu se osjetiti. 

Sucharit Bhakdi je doktor i profesor mikrobiologije iz Njemačke. Tokom pandemije bolesti Covid-19 iznosio je kontroverzne stavove o tome da virus Sars-CoV-2 ne predstavlja veliku opasnost, a odnedavno je naročito aktivan u promovisanju netačnih antivakcinacijskih stavova u vezi sa imunizacijom protiv bolesti izazvane ovim virusom. Jedan od takvih primjera je i video kojim se bavimo u ovoj analizi. 

Bhakdi i grupa doktora i naučnika su tokom 2021. godine poslali tri otvorena pisma Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) u vezi sa slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka nakon vakcinacije protiv Covid-19 (1, 2, 3). 

“Doktori za Covid etiku”, kako sebe nazivaju, u prvom su pismu postavili pitanje da li su “kardinalni problemi” u vezi sa sigurnošću vakcina (nuspojave nakon vakcinacije) adekvatno razmotreni prije nego je EMA odobrila vakcine za upotrebu. U pismu je naglašena i ozbiljna zabrinutost da je odobrenje bilo preuranjeno i bezobzirno, te da proces imunizacije ovim vakcinama predstavlja “eksperimentisanje na ljudima”, čime se krši nirnberški kodeks. Potpisnici tih pisama osobe su čije smo netačne izjave već analizirali, uključujući Vernona Colemana, Michaela Yeadona i Wolfganga Wodarga.  

EMA je odgovorila na prva dva pisma i odbacila njihove tvrdnje (1, 2). U odgovoru na prvo pismo, EMA je podastrla dokaze da su sve vakcine protiv Covid-19 provjerene u skladu sa istim strogim naučnim kriterijima za kvalitet, sigurnost i efikasnost kao i sve druge vakcine. Vakcine se odobravaju nakon pozitivne procjene u vezi sa balansom koristi i rizika, a na osnovu svih dostupnih podataka. U odgovoru na drugo pismo, EMA je navela da se jednom odobrena medicinska sredstva ne mogu smatrati “ispitivanim proizvodom” (eng. investigational product), te, stoga, navodi o “nastavku eksperimentisanja” na ljudima nisu utemeljeni. 

Bhakdi potom govori o navodnom poduhvatu njemačkih liječnika koji su, mjereći koncentraciju D-dimera, zaključili da sve vakcine protiv Covid-19 “jako često potiču stvaranje krvnih ugrušaka”: 

Određeni broj njemačkih liječnika mjerio je koncentraciju D-dimera u krvi kod pacijenata prije cijepljenja i u danima nakon cijepljenja, neovisno o simptomima. Otkrili su da sva cjepiva protiv COVID-a jako često potiču stvaranje krvnih ugrušaka. 

Iz Bhakdijevog izlaganja nije jasno ko su “liječnici” koji su vršili navedena mjerenja, da li je riječ o nasumičnom poduhvatu ili su se ti liječnici vodili nekom metodologijom. Osnovnom Google pretragom ključnih riječi na engleskom jeziku nismo uspjeli pronaći studiju ili vijest o nekom istraživanju koje odgovara Bhakdijevim tvrdnjama. 

Međutim, ukoliko takvo “otkriće” liječnika i postoji u nekom obliku, tvrdnje da sve vakcine protiv Covid-19 često potiču stvaranje krvnih ugrušaka nisu u skladu sa dostupnim podacima o ovim slučajevima.  

Prema pisanju Reutersa, EMA je u aprilu 2021. godine izvijestila o nešto više od 300 slučajeva krvnih ugrušaka nakon vakcinacije protiv Covid-19 u svijetu, od kojih je većina povezana sa AstraZeneca vakcinom (287), zatim sa Pfizerom (25), Johnson & Johnsonom (8), te vakcinom proizvođača Moderna (5). Do početka aprila 2021, u svijetu je bilo vakcinisano preko 350 miliona ljudi, podaci su sa stranice Our World in Data. Ovaj broj uključuje potpuno vakcinisane osobe, kao i osobe koje su dobile samo jednu dozu bilo koje odobrene vakcine. 

Broj vakcinisanih u svijetu do 1.4.2020/Izvor: Our World in Data

Dodatno, kako je objavljeno na stranici naučnog časopisa The British Medical Journal, u Oxfordovoj studiji iz aprila, koja nije prošla kroz proces ekspertske provjere, navodi se da broj slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka nakon imunizacije mRNA vakcinom (Pfizer i Moderna) iznosi oko četiri na milion doza. Također, u studiji je navedeno i da EMA procjenjuje da je učestalost krvnih ugrušaka povezanih sa vakcinom proizvođača AstraZeneca tek malo veća, tačnije pet slučajeva na million doza. Ovo ukazuje da su navedeni slučajevi puno rjeđi nego što to Bhakdi nastoji predstaviti u svom izlaganju.

Pred sami kraj videa, on preporučuje izbjegavanje vakcinacije, s obzirom na to da, kako tvrdi, "potiče tijelo na smrtonosnu reakciju":

To znači da cijepljenjem potičete svoje tijelo na potencijalno smrtonosnu reakciju. Stoga, toplo preporučujem ljudima da se ne cijepe. Ako to ipak želite, to je vaše pravo kao odrasle osobe ali morate razumjeti da se izlažete ugrozi. 

Dakle, Bhakdi tvrdi da vakcinisanje potencijalno dovodi do smrtonosne reakcije, što bi, prema njemu, trebalo izbjeći nevakcinisanjem. Međutim, izbjegavanje vakcinacije osobu dovodi u puno veću opasnost od infekcije i težih oblika bolesti Covid-19, čije posljedice uključuju stvaranje krvnih ugrušaka - i to u nekoliko puta većoj mjeri nego što je to slučaj nakon vakcinacije. Prema ranije navedenoj studiji, rizik od stvaranja krvnih ugrušaka od Covid-19 deset je puta veći od njihovog dobijanja nakon imunizacije mRNA vakcinama. 

Stoga, korist od sprečavanja oboljenja Covid-19 vakcinacijom je i dalje veća od rizika, što je potvrdila i EMA. Tako je njegov savjet da se vakcinacija izbjegava neutemeljen.

Osim što iznošenje ovakvih tvrdnji može imati obeshrabrujući efekt na ljude u smislu pristupanja imunizaciji protiv bolesti Covid-19 i doprinosa bržem kraju pandemije, ovi savjeti mogu dovesti ljude u zabludu da je vakcinacija opasnija od same bolesti. 

Na samom kraju, Bhakdi se obraća roditeljima i govori da ne trebaju vakcinisati djecu jer, u protivnom, roditelji “sudjeluju u zločinu”:

Ne cijepite djecu, jer ona nemaju nikakvu mogućnost govoriti u svoje ime. Ako to date svom djetetu, sudjelujete u zločinu. 

EMA je za tri od četiri odobrene vakcine u EU izdala odobrenje za korištenje kod populacije starije od 18 godina. To je slučaj sa vakcinama AstraZeneca, Johnson & Johnson i Moderna. Lista svih odobrenih vakcina u EU, sa svim podacima, nalazi se na ovom linku. Vakcina proizvođača Pfizer/BioNTech jedina je koja ima odobrenje EMA-e za uzrast od 12 godina i više. 

Dakle, Bakhdi nepotrebno “apeluje”, s obzirom na to da se imunizacija djece do 12 godina vakcinama protiv Covid-19 praktično i ne provodi, dok se djeca starija od 12 godina u EU mogu vakcinisati samo Pfizer/BioNTech vakcinom. S druge strane, davanje roditeljskog pristanka za upotrebu medicinskih preparata koji su prošli ispitivanja i koje su odobrile nadležne agencije ne može se smatrati saučešćem u zločinu. 

Međutim, ako ovaj “apel” posmatramo u kontekstu širem od trenutne pandemije, on je kudikamo problematičniji, budući da osoba sa zvanjem doktora savjetuje roditelje da izbjegavaju vakcinaciju djece i time ne osiguraju adekvatnu zdravstvenu zaštitu za njih.

Shodno svemu navedenom, tvrdnju o otkriću da “sva cjepiva protiv COVID-a jako često potiču stvaranje krvnih ugrušaka” ocjenjujemo kao dezinformaciju. Slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka jesu zabilježeni nakon imunizacije protiv Covid-19, no ti slučajevi niti su “jako česti” niti su zabilježeni kod svih vakcina u jednakoj mjeri. 

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da se tijelo vakcinisanjem “potiče na potencijalno smrtonosnu reakciju”. Vakcine protiv Covid-19 prošle su rigoroznu provjeru prije nego su odobrene za upotrebu i, iako su nakon njihove masovne primjene zabilježeni rijetki slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka, korist koju vakcine pružaju u sprečavanju težih oblika bolesti Covid-19 daleko je veća od rizika. Krvni ugrušci kao posljedica ove bolesti, s druge strane, puno su učestaliji nego nakon vakcinacije.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 28.05.2021

Dokumentarac.com: Prof.dr.sc. Sucharit Bhakdi: “Ne dajte ovu injekciju svojoj djeci!”

Upozorenje Prof.dr.sc. Sucharita Bhakdija o stvaranju krvnih ugrušaka nakon cijepljenja protiv kovida

  • Dezinformacija
Dezinformacija 04.06.2021

Živi trenutak: Upozorenje prof. dr. sc. Sucharita Bhakdija o stvaranju krvnih ugrušaka nakon cijepljenja

Upozorenje prof. dr. sc. Sucharita Bhakdija o stvaranju krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.

  • Dezinformacija