Tvrdnje o koloni od 30 kilometara na rusko-finskoj granici nisu tačne

Videosnimak koji je u medijima predstavljen kao dokaz kilometarskih kolona na granici između Rusije i Finske, koje su navodno nastale nakon Putinove odluke o mobilizaciji, zapravo je nastao prije njegove odluke.

Foto: Flickr

Portal Danas je 21.9.2022. godine objavio članak s naslovom u kojem se tvrdi da je na granici s Finskom “kolona automobila dugačka 35 kilometara”.

Kolona automobila dugačka 35 kilometara na granici sa Finskom 

U članku se dalje navodi da se kolona od 35 kilometara na granici Rusije s Finskom formirala “nakon što je Vladimir Putin najavio djelimičnu mobilizaciju”.

Kolone automobila formirale su se na granici Rusije sa Finskom dok je sve više ruskih državljana pokušavalo da napusti zemlju nakon što je Vladimir Putin najavio djelimičnu mobilizaciju.
(...)
Slike kolone automobila, za koju se tvrdi da se proteže 35 kilometara, objavio je slobodni novinar koji kaže da je na graničnom prelazu sa Finskom primjetna ogromna gužva nakon najave Vladimira Putina.

Na kraju teksta priložen je i tweet na engleskom jeziku korisnika @sotiridi, koji je istog dana objavio da kolona na rusko-finskoj granici nakon Putinove najave dostiže 35 kilometara i da raste iz sata u sat. 

Članak je ilustrovan fotografijom za koju se također navodi da je preuzeta s Twittera:


Bijeg ruskih vojnih obveznika u Finsku @Twitter

Članke u kojima su navedene tvrdnje o koloni dugoj 30 ili 35 kilometara na ruskoj-finskoj granici koja se stvorila nakon Putinove najave o mobilizaciji objavili su i portali Telegraf, Nezavisne novine, Banjaluka (net), Insajder, Olovka, Bijeljina (.org), CDM, Aktuelno (.me), Oslobođenje, 072 info, Avaz, Krupljani, Hayat, Sandzak live, Cazin (.net), Raport, Vijesti HRT, Bokanews, Objektiv (.rs) i Radio Ljubuški.

Osim Twitter objave korisnika @sotiridi, dio navedenih članaka sadrži još jednu Twitter objavu na engleskom jeziku korisnika @Maks_NAFO_FELLA, koja je također priložena kao izvor i dokaz iznesenih tvrdnji, a koja sadrži istu fotografiju.

Pojedini portali u svojim člancima o povećanim gužvama na granici nisu objavili tvrdnje o dužini kolone, ali su u njima prenijeli Twitter objave na engleskom jeziku u kojima su te tvrdnje navedene i/ili su svoje članke opremili istom ranije spomenutom fotografijom. U pitanju su portali Zvornik danas, Buka, Alo online, ATV, i Republika (.rs).

Pojedini su, poput portala N1, Kurira, Blica, portala Face i Slobodne Bosne, u svojim člancima priložili iste fotografije i/ili videosnimke, zajedno sa tvrdnjama da prikazuju stanje na granici nakon Putinove najave, ali u njima nema ni tvrdnji o dužini kolone ni tweetova koji sadrže te tvrdnje. Neki od njih sadrže treći tweet, u kojem je objavljen i videosnimak iz kojeg su očito nastale i ranije spomenute fotografije, s obzirom na to da prikazuje iste scene.

Šta su činjenice?

Iste fotografije, videosnimci i tvrdnje dijelili su se i na portalima i društvenim mrežama na stranom govornom području, a njima se već bavio portal Euronews u članku objavljenom 23.9.2022. godine

Twitter objava korisnika Sotiri Dimpinoudis, koja je priložena i u člancima nekih domaćih medija, zapravo je bila izvor ove tvrdnje, ali je naknadno izbrisana. Objava je sadržala i videosnimak, a isti video objavljen je naknadno i na drugim profilima na Facebooku i Twitteru. Fotografije objavljene u mnogim navedenim člancima zapravo su screenshoti upravo iz tog videosnimka.

U članku portala Euronews navedeno je da je ovaj videosnimak na internetu zapravo prvi put objavljen 19.9.2022. godine, odnosno dva dana prije Putinove najave o mobilizaciji, koja je objavljena 21.9.2022. godine.

Također, Euronews navodi i da je autor snimka objavljenog na YouTubeu i TikToku rekao da je snimak nastao “dvije sedmice ranije”, odnosno krajem augusta, i da je tadašnja gužva bila “normalna” za jesenje granične prelaze. U istom članku navedeno je i da je finska granična služba potvrdila da se radilo o gužvi na graničnom prelazu koja je normalna za to doba godine. 

Ista služba navela je i da ne postoje kolone od 30 kilometara te da su kolone u srijedu, na dan Putinove najave mobilizacije, bile duge 250 metara.

“U graničnom saobraćaju postoje normalni redovi”, rekao je Matti Pitkäniitty, šef Jedinice za međunarodne poslove u finskoj graničnoj straži.
“Situacija na [finsko-ruskoj] kopnenoj granici ostaje normalna”, napisao je on na Twitteru.
U regionalnoj graničnoj službi dodaju da su redovi u srijedu na graničnoj inspekciji bili samo “250 metara”, a nikako 35 kilometara.

Rečeno je i da su dan kasnije, u četvrtak, 22.9.2022. godine, redovi na graničnom prelazu Vaalimaa, na kojem je snimak nastao, bili dugi oko 500 metara.

Direktor Ministarstva vanjskih poslova Finske Ville Cantell također je 21. septembra na Twitteru napisao da informacije o dugim redovima na granici između Rusije i Finske nisu tačne, da je situacija na granici normalna i da videosnimci ne prikazuju trenutno stanje. 

Granična služba je u četvrtak potvrdila da je “tokom noći došlo do povećanja gužve u saobraćaju na istočnoj granici”. Kako su naveli, u srijedu je 4.824 Rusa stiglo u Finsku preko istočne granice. Taj broj jeste veći u odnosu na sedmicu ranije, kada su 14. septembra stigla 3.133 Rusa. Dan kasnije, u četvrtak, 22. septembra, 6.470 Rusa stiglo je u Finsku. 

Ipak, Euronews navodi da su brojevi bili niži nego tokom uobičajenog vikenda. Iz finskih institucija rekli su da su “u augustu i septembru subotom bilježili oko 6.000 dolazaka”. 

U zaključku, broj prelazaka rusko-finske granice se u srijedu i četvrtak, nakon Putinove odluke, jeste povećao u odnosu na ranije dane. Međutim, nisu u pitanju nikakve “opsade” granice, kako tvrde pojedini domaći mediji, niti su kolone bile duge 35 kilometara, kako tvrde drugi.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da su se nakon Putinove najave o mobilizaciji na finskoj granici stvorile kolone od 30 odnosno 35 kilometara ocjenjujemo kao dezinformaciju. Istu ocjenu dobijaju i članci u kojima su stari snimci predstavljeni kao aktuelni.

Napomene:

30.9.2022: Portali Kurir, Telegraf, Oslobođenje, Buka i Slobodna Bosna su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno. 

4.10.2022: Portal Raport je ispravio ocjenjene tvrdnje u članku, te im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

4.10. 2022: Portali Hayat, Bijeljina Danas  i Objektiv su ispravili netačne tvrdnje pa im dodajemo i ocjene ispravljeno. 

5.10.2022: Portal Alo online je ispravio netačne tvrdnje u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

12.10.2022: Portal Blic je ispravio netačne tvrdnje u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

14.10.2022: Portal Nezavisne je ispravio netačne tvrdnje u članku pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

18.10.2022: Portal Republika.rs je ispravio netačne navode iz članka te im dodajemo i ocjenu ispravljeno

24.10.2022: Portal Banjaluka(.net) je ispravio netačne tvrdnje u članku pa je članku dodana i ocjena Ispravljeno.

(Alena Beširević i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 29. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me