Twitter kao jedini izvor priče o čistaču ulica iz Novog Grada

Priča o čovjeku iz Novog Grada koji je nakon otpuštanja nastavio da čisti ulice svojevoljno u nadi da će ga vratiti na posao, u medije je dospjela sa Twittera i nije u potpunosti tačna.

Na twitter profilu osobe koja se predstavlja kao "Mala Marina" iz Kragujevca u Srbiji, 31.7.2018. godine objavljena je slika osobe koja u narandžastom prsluku čisti ulicu uz komentar:

Čovek iz Novog Grada koji ima 14-oro dece je otpušten iz javno komunalnog preduzeća za čistoću kao višak radne snage.Mesec dana nakon otkaza on i dalje svakog dana čisti i uređuje Novi Grad besplatno u nadi da će ga nadležni organi ponovo vratiti na posao. Čovek zaslužuje pomoć.

Srbijanski portal “Espreso” je od te objave napravio članak nazvan “GRADSKA ČISTOĆA OTPUSTILA OCA 14 DECE: Njegova reakcija podigla je region na noge! (FOTO)”, odakle je “Avaz” preuzeo priču i objavio je pod naslovom:

Tužna slika iz BiH: Otpustili oca četrnaestero djece, a njegova je reakcija podigla region na noge

Odatle je krenulo dalje širenje neprovjerene priče: “T-Portal.ba” od “Avaza”, “Radio Sarajevo” od “T-Portala”, hrvatski “Index” od Radio Sarajeva”, “Faktor” od “Indexa” i tako dalje. Jedina razlika u člancima je naziv mjesta u kojem se radnja dešava, pa tako u pojedinim medijima stoji Bosnanski Novi umjesto Novi Grad, kako se taj grad danas zove.

Čitav članak je zapravo prepričana objava sa Twittera koja je na portalu “Avaza” glasila ovako.

Fotografija, koju je podijelila korisnica Twittera koja se potpisuje kao Mala Marina, navodno pokazuje oca 14-ero djece iz Bosanskog Novog u BiH, koji je prije mjesec ostao bez posla u Javnom komunalnom preduzeću "Čistoća". 
Otpušten je, navodi Marina, kao višak radne snage - ali ga to ne sprečava da i dalje svakodnevno "dolazi na posao".
- Mjesec nakon otkaza on i dalje svakog dana čisti i uređuje Bosanski Novi besplatno u nadi da će ga nadležni organi ponovo vratiti na posao - navodi ona.

U Novom Gradu ne postoji komunalno preduzeće koje se zove “Čistoća”, već Komunalno preduzeće “Komus” koje nam je dalo telefonski dematij priče o otkazu te su nas obavijestili da su poslali pismeni demantij pojedinim medijima zajedno sa dokazima, ali da nama neće moći poslati prije ponedjeljka.

Saopštenje komunalnog preduzeća pronašli smo na portalu “Banjaluka.com” zajedno sa pričom o Milanu Vukoti, čovjeku sa slike. U članku naslovljenom “Istražili smo: Ko je misteriozni čistač ulica Novog Grada o kojem bruji internet? (Foto)” objavljen je faksimil saopštenja u kojem KP “Komus” ne negira da je Vukota nekada radio u Komunalnom, ali se demantuje da je otpušten.

Ono što je pisalo na društvenim mrežama- da je dobio otkaz, ali nastavio besplatno da radi, nije puna istina. Vukota je u Komunalnom preduzeću radio prije osam godina i to samo- dva mjeseca. U tom periodu Komunalnom je zatrebao dodatni radnik, odradio je ugovorom definisana dva mjeseca i- prestao da radi.

Od prestanka rada u Komunalnom, Milan se bavio skupljanjem metalnog i papirnog otpada. Nakon što mu je komunalna inspekcija, zbog prigovora građana, zaprijetila kaznom, Vukota je odlučio se da pokuša dobiti posao na drugačiji način navodi se u članku portala “Banjaluka.com”.

Proteklih godina dovijao se na razne načine da preživi, najčešće sakupljanjem plemenitih metala, ali i hrane sa otpada i iz kontejnera. Onda je, prije pet dana, odlučio napraviti neobičnu molbu Komunalnom - obukao je narandžasto odijelo i počeo samoinicijativno čistiti grad, odustajući od sakupljanja metala i papira. 
(...)
Vukota je prije dva mjeseca, kaže, išao tražiti posao u Komunalno preduzeće, ali je dobio odgovor da imaju višak, a ne manjak radnika.

Novinarka portala “Banjaluka.com” pronašla Milana na “radnom mjestu”, a posjetila je i dom u kojem živi sa suprugom Danicom i nepoznatim brojem djece. Naime, najmlađi sin ide u deveti razred, a novinarka na licu mjesta zatiče grupu djece.

Djeca nam radoznalo prilaze, kućica je u lošem stanju, mnogo je djece, unučadi. Mladenova supruga Danica taman je s njima obavila ručak i odmah počinje da se žali i na svoje zdravlje i uslove života.„Ja sam većinom kod kuće gledam sve ovo, trpim, ali šta ću, Što imam od sjemena, posijem da bar nešto imamo da jedemo. Od djece niko ne radi. Sin je radio ali ostao je bez posla.” Scena u kući i oko kuće potpuno je poražavajuća. O unučićima i gdje su im roditelji, ona izbjegava razgovor. Na neki način njihove porodične okolnosti ostaju misterija,baš kao i brojno stanje u ovom otužnom domaćinstvu.

Opširnu priču o Milanu Vukoti, koju ni jedan medij nije preuzeo, možete pročitati na portalu Banjaluka.com. Oni mediji koji su objavili članak baziran na neprovjerenim i puluistinitim informacijama iz Twitter objave dobit će ocjenu dezinformacija.

Napomena: 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 18. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me