Twitter nije “preimenovao pedofile” da bi mogli “mamiti djecu”

Na društvenim mrežama kruži netačna tvrdnja da je Twitter preimenovao pedofile u “osobe koje privlače maloljetnici”.

Na “zavjerološkom” Facebook profilu Azra P Četvrta 18.4.2022. godine objavljen je dvominutni prilog emitovan na američkoj Fox televiziji, u kojem voditeljica tvrdi da Twitter dozvoljava korisnicima da promoviraju pedofiliju na ovoj platformi koristeći skraćenicu termina “osobe koje privlače maloljetnici”. Snimak je objavljen uz sljedeći status:

Twitter je rebrendirao/preimenovao pedofile u "osobe koje privlače maloljetnici" (MAP) i omogućava im da slobodno promovišu svoju degeneraciju i mame ili bolje rečeno, love djecu.

Twitter je postao platforma koja normalizuje pedofiliju.

Suspenduju korisnike koji twittuju HunterBiden ili raniCovidtretman, ali nekako puštaju da ovi frikovi prolaze i uništavaju živote nevinih!?!

Tvrdnje iznesene na profilu Azra P Četvrta objavljene su i na Facebook profilu Ari Beso, kao i u članku portala Croativ.

Šta su činjenice?

Snimak objavljen na profilu Azra P Četvrta isječak je iz emisije “The Ingraham angle”, koju vodi američka voditeljica Laura Ingraham na televiziji Fox News. Cijeli prilog objavljen je na stranici Fox Newsa 8.4.2022.

Laura Ingraham je konzervativna TV voditeljica, poznata, između ostalog, po svom bliskom odnosu s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

U prilogu, Ingraham tvrdi da Twitter pomaže pedofilima da “promovišu svoje fetiše” i “uvedu djecu u seksualnu degeneraciju” tako što im dozvoljava da koriste ovu mrežu ako se identifikuju kao “osobe koje privlače maloljetnici” ili MAP.

Izraz “osobe koje privlače maloljetnici” (eng. minor-attracted persons, MAP) koristi se u pojedinim grupama umjesto termina “pedofili”. 

Društvena mreža Twitter u svom pravilniku dozvoljava razgovore o načinima za traženje pomoći za osobe koje se bore s osjećajima privlačnosti prema maloljetnicima. 

Bilo kakva aktivnost koja promovira ili prikazuje seksualno zlostavljanje djece u bilo kojem obliku zabranjena je i rezultira momentalnom suspenzijom naloga, navodi se u Twitterovom odjeljku o “Politici o seksualnoj eksploataciji djece”.

Odluka Twittera da dozvoli da osobe koje se javno identifikuju kao “MAP” komuniciraju na ovoj platformi izazvala je burne reakcije javnosti i mnogi pojedinci/ke su istakli da su takve aktivnosti na ovoj društvenoj mreži problematične i da doprinose normaliziranju pedofilije (1, 2, 3).

Prilog Fox Newsa je na Facebook profilu Azra P Četvrta objavljen s prevodom, koji glasi:

Rebrendirali su se [pedofili] kao “osobe koje privlače maloljetnici”. #MAP.
(...)
Imaju svoje akronime i često koriste kodirani jezik kako bi promovirali svoje želje. Te slike i zahtjevi su prebolesni i previše vizuelno uznemirujući da bi ih opisali ili pokazali ovdje. Ne želim im dati bilo kakvu promociju. Ali ću reći ovo. Djeca bivaju uvučena u to. Neka bivaju eksploatisana od strane žene i muškaraca koji sebe nazivaju “MAP” na Twitteru. Drugi su uvučeni u seksualnu trgovinu sa 11 ili 12 godina. Stoga, zašto Twitter ovo dopušta? Suspenduju korisnike koji tweetaju o Hunteru Bidenu ili ranom Covid tretmanu, ali nekako dopuštaju ovim frikovima da prolaze i uništavaju živote i nevinost?

Možda su pribjegli  smiješnoj odbrani odraslih ljudi koji osjećaju potrebu da javno iskazuju svoju seksualnu privlačnost prema djeci. “MAP” kaže da su ova osjećanja samo osjećanja i da nisu kriminalna. Kažu da su rođeni takvi, sa takvim osjećajima, odnosno seksualnom privlačnošću prema djeci. Twitter je inicijalno mjesto sastajanja za mnoge od njih. To je također platforma koja se koristi za normalizaciju ovoga.

Uprkos činjenici da je spomenuta odluka Twittera okarakterisana kao problematična, nije tačno da je Twitter “preimenovao” pedofile u “osobe koje privlače maloljetnici” niti je to tvrdila Laura Ingraham, na čiji se snimak poziva Azra P Četvrta.

Taj izraz koristi se na internetu već godinama. Nije ga Twitter izumio niti “rebrendirao” pedofile.

Ingraham ne tvrdi ni da Twitter “normalizuje pedofiliju”, već da se ta platforma koristi za normalizaciju javnog izražavanja privlačnosti prema djeci od pedofila.

Shodno činjenicama, tvrdnja da je Twitter preimenovao pedofile u “osobe koje privlače maloljetnici” dobija ocjenu lažna vijest. Ocjenu dezinformacija dobija tvrdnja da je Twitter postao platforma koja “normalizuje” pedofiliju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 25. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Diskreditacija satirom koja to nije, rat u Ukrajini i teorije zavjere o pandemiji

Dezinformacije o ratu u Ukrajini i dalje su najbrojnije među manipulativnim...

Dezinformacija
Svastika na zastavama finskog vazduhoplovstva nema veze s nacizmom

Iako se uglavnom povezuje s nacističkom Njemačkom, simbol svastike se u raz...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Doktor Aleksandar Babić: Dezinformacije o pandemiji pod krinkom medicinskog autoriteta

Doktor Aleksandar Babić na svojim nalozima na društvenim mrežama redovno di...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me