U Australiji nisu zabranili “iskazivanje podrške Đokoviću”

Na društvenim mrežama i u medijima objavljena je manipulativna tvrdnja da je u Australiji zabranjeno izražavati podršku Novaku Đokoviću ili nositi transparente sa njegovim imenom.

Veliku pažnju svjetske javnosti je nedavno privukao slučaj srbijanskog tenisera Novaka Đokovića, kojem je 5.1.2022. godine odgođen ulazak u Australiju zbog problema sa vizom. I dalje je neizvjesno da li će Đoković igrati na turniru Australian Open, koji se održava u australskoj državi Victoriji, a mediji i korisnici/ce društvenih mreža iz našeg regiona budno prate nova dešavanja u vezi sa slučajem. 

U mnoštvu informacija koje dolaze iz Australije se, tako, često mogu naći i tvrdnje koje su netačne ili izvučene iz konteksta.

Dan nakon što je Đokoviću onemogućen ulazak u Australiju, na društvenoj mreži Twitter, na profilu The Juggernaut, objavljen je kratki videosnimak uz tvrdnju da gledatelju u sportskoj areni “Rod Laver” u Melbourneu nije dozvoljeno nositi transparent sa imenom Novaka Đokovića.

Screenshot/ Gospodinu u Rod Laver areni nije dozvoljeno da nosi transparent sa Novakom Đokovićem. Kakva sramota.

Snimak prikazuje razgovor neimenovanog muškarca i žene sa uposlenikom “Rod Laver” arene, koji od njih traži da sklone transparent ili napuste meč. Muškarac tvrdi da uposlenik to zahtijeva od njih jer je transparent posvećen Novaku Đokoviću, iako se u snimku ne vidi šta na njemu zapravo piše.

Ubrzo nakon što je video postavljen na Twitter, članci u kojima se tvrdi da “Australija brani parole podrške Đokoviću” našli su se na desetinama portala u regionu. Najstariju objavu pronašli smo na portalu B92.

Australijanci zabranili parole podrške Đokoviću dok je igrao Nadal VIDEO (B92)

NOVA BRUKA AUSTRALIJANACA! Oduzimaju transparente Novakovim navijačima! (FOTO) (Alo)

SKANDAL! Novak je ZABRANJEN u Australiji! Obezbeđenje "Rod Lejver arene" uklonilo transparent podrške Đokoviću /VIDEO/ (Blic)

U Australiji zabranili podršku i transparente za Novaka Đokovića (Avaz)

Nekoliko dana kasnije, 8.1.2022, na YouTube kanalu BALKAN INFO RATNIK objavljen je video u kojem muškarac na engleskom jeziku reaguje na ranije spomenuti snimak iz arene “Rod Laver” i tvrdi da je snimak dokaz da Teniski savez Australije vrši politički napad na Đokovića. Video je imao preko 300.000 pregleda do datuma pisanja ove analize, a ubrzo je objavljen na brojnim Facebook profilima i stranicama (1, 2, 3), kao i u člancima nekoliko medija (1,2).


Šta su činjenice?

U “Rod Laver” areni se 6.1.2022. godine igrao meč između tenisera Rafaela Nadala i Racardisa Berankisa u sklopu turnira Melbourne Summer Set.

Većina medija koja je izvještavala o incidentu u ovoj areni nije navela šta je zapravo pisalo na transparentu. Kako je vidljivo u odgovorima korisnika/ca na prvobitnu Twitter objavu koja sadrži sporni snimak, muškarac sa snimka nosio je transparent na kojem je pisalo “Novax Đoković taoc komunističke države Dana Andrewsa (eng. Novax Djokovic hostage of the communist state od Dan Andrews). 

Dan Andrews je premijer savezne australske države Victorije.

Naš partnerski fact-checking portal Faktograf bavio se tvrdnjama o navodnoj zabrani podržavanja Đokovića, u analizi od 8.1.2021. godine.

Kako se navodi u njihovoj analizi, na tribinama Australian Opena nije dozvoljeno promovirati bilo kakve političke poruke. To pravilo je predstavljeno i obrazloženo u javno dostupnim uvjetima prodaje karata i pristustva turniru za 2022. godinu

U analizi stoji:

Naime, kako stoji u pravilima, na popisu stvari  koje se ne smiju unositi na teniske terene nalaze se odjeća, transparenti, znakovi, simboli i letci s promotivnim, komercijalnim, političkim i vjerskim sadržajima.

Činjenica da je posjetiteljima iz videa rečeno da predaju transparent ne znači da organizatori zabranjuju podršku Novaku Đokoviću, već samo da su ti isti posjetitelji prekršili jasna pravila koja se odnose na promicanje političkih poruka za vrijeme turnira, odnosno na samom teniskom terenu.

Ova pravila nisu nova i nemaju veze sa pandemijom, vakcinama ili Novakom Đokovićem. U uvjetima prodaje karata i pristupa turniru za 2020. godinu, održanom prije početka pandemije Covid-19, navode se ista ograničenja. 

Dakle, uklonjeni transparent sadržao je jasnu političku poruku i nije zabranjen jer je na njemu bilo ispisano ime Novaka Đokovića. 

Tvrdnju da je u Australiji zabranjeno izražavanje podrške Novaku Đokoviću ili da se njegovim navijačima tamo oduzimaju transparenti ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Transparent Đokovićevog navijača bio je zabranjen jer je sadržao političku poruku i time kršio pravila o dozvoljenim predmetima koji se mogu unijeti na turnir.

Napomena

14.1.2022.

Nakon objave ove analize, portali N1, Nova (.rs), Face, Alo, Moj Cazin, Republika, Sport, Slobodna Bosna i Srpska info ispravili su svoje članke, zbog čega dajemo i ocjenu ispravljeno.

17.1.2022.

Nakon objave ove analize, portali SportSport, Dnevnik, Tuzlanski, Novosti, Sport Blic, Srbija danas (.com) i Kurir ispravili su svoje članke, zbog čega dajemo i ocjenu ispravljeno.

20.1.2022.

Nakon objave ove analize, portal B92 ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 13. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me