Raskrinkavanje.ba

U fabrici McDonalds’a nije pronađeno ljudsko meso

Lažna vijest da je u McDonald’sovoj fabrici pronađeno ljudsko, odnosno dječije meso stara je osam godina, a potiče sa satiričnog portala.

Foto: Unsplash

Na Facebooku je 8.10.2022. godine objavljen videosnimak na engleskom jeziku u kojem se navodi da je pronađeno “ljudsko meso” u sastojcima koji se koriste u američkom lancu restorana brze hrane McDonald’s. Uz snimak je podijeljeno i deset screenshotova s prevodom na naš jezik. Status u ovoj objavi glasi: 

HAMBURGERI OD DEČIJEG MESA…
U 80% McDONALDS …a…
INSISTIRAJTE DA VIDITE VIDEO !!(nije lažna informacija !!)
Čak i bolesni Amerikanci su zgroženi…
Pa vi dalje jedite u Mc Donaldsu !!

U videosnimku na engleskom jeziku navodi se da su inspektori pronašli ljudsko meso u McDonald’sovoj fabrici mesa u Oklahoma Cityju i drugim fabrikama mesa ovog lanca restorana širom SAD-a. Meso je navodno skladišteno u zamrzivačima te je pronađeno i u kamionima koji su bili spremni za isporuku McDonald’s restoranima. U videosnimku se također govori da je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) zapečatilo rad McDonald’sovih fabrika mesa i da zahtijeva daljnju istragu te da i FBI istražuje slučaj. Navodno je agent FBI-a potvrdio da su pronađeni dijelovi tijela ustvari dječiji. 

Na kraju videosnimka postavljaju se pitanja koliko dugo McDonald’s koristi ljudsko meso i odakle im djeca te da li su već bila mrtva kada su dovedena u fabrike. Screenshotovi koji su priloženi u objavi prikazuju dijelove iz videosnimka s prevodom na naš jezik. 

Na našem govornom području tvrdnja da je “ljudsko meso pronađeno u McDonaldsu” objavljena je na Facebook stranici Occupy Serbia 7.10.2015. godine. Također je objavljena u članku portala Humor week 22.9.2017. godine. U ovom je članku navedeno da je, osim ljudskog, u lancima brze hrane pronađeno i konjsko meso. 

Sanitarni inspektori su navodno pronašli ljudsko, ali i konjsko meso u frižiderima u McDonaldsovoj fabrici mesa u Oklahomi, kao i u nekoliko kamiona koji su krenuli da dostave meso restoranima.

Šta su činjenice?

Tvrdnje da je ljudsko meso pronađeno u McDonald’sovim fabrikama sporadično su se pojavljivale na različitim portalima i u objavama na društvenim mrežama na domaćem i stranom govornom području od 2014. godine. Ove tvrdnje, ustvari, potiču iz satiričnog članka objavljenog 2014. godine na portalu Huzlers. Snopes je u članku od 7.4.2014. godine među prvima upozorio na netačne tvrdnje o ljudskom porijeklu mesa u lancu restorana brze hrane McDonald’s, navodeći da članak potiče s web stranice koja korisnicima/ama nudi mogućnost da “naprave vlastitu vijest i prevare svoje prijatelje s kojima je podijele” te da su na ovoj stranici i ranije objavljivane izmišljene vijesti. U članku se dodaje i sljedeće:

Huzlers na svojim stranicama ističe obavijest u kojoj napominje da je “Huzlers.com kombinacija pravih šokantnih vijesti i satiričnih vijesti kako bi svoje posjetitelje/ke držali u nevjerici” i uvršten je u naš članak o “pet web stranica s lažnim vijestima koje ne treba dijeliti.”

Trenutno na ovoj stranci ne postoji odjeljak u kojem se može kreirati vlastita “vijest”, spomenut u članku Snopesa. Na stranici trenutno nema podataka o tome ko i na koji način kreira sadržaj, niti podatka o vlasničkoj i uredničkoj strukturi, ali ove podatke moguće je pronaći u člancima inostranih medija koji su ranije upozoravali na lažne vijesti potekle s ovog portala. Huzlers je osnovao Pablo Reyes u decembru 2013. godine, a 2015. postao je najposjećeniji portal satiričnog i zabavnog sadržaja.

Reuters je u članku objavljenom 11.6.2021. godine naveo da je McDonald’s na svojoj web stranici odgovorio na pitanje o porijeklu mesa u lancu restorana, uvjeravajući kupce da se koristi samo 100% čista govedina i piletina.

U videosnimku s tvrdnjama objavljenim na Huzlersu prikazuje se nekoliko fotografija o čijem je porijeklu pisao portal AFP Provera činjenica u članku 23.2.2021. Na fotografijama u videosnimku vidi se meso oblikovano kao ljudsko tijelo postavljeno na mesarski stol. Ove fotografije zapravo prikazuju umjetničku instalaciju iz 2012. godine u Smithfield Meat Marketu u istočnom Londonu, koja je postavljena kao dio kampanje za promociju kompjuterske igrice Resident Evil 6

Fotografije su se koristile i kao “dokazi” za također lažnu vijest da Kinezi prodaju ljudsko meso u Africi. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je ljudsko meso “pronađeno u McDonaldsu”, objavljenu 2015. godine na Facebooku, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 08.10.2022

Facebook profili i stranice: HAMBURGERI OD DEČIJEG MESA…

U 80% McDONALDS …a…

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.09.2017

Humor: UŽASNO: U McDonaldsovim restoranima pronađeno ljudsko meso!

Danas je na jednom stranom portalu, worldtruth.tv, objavljen zastrašujući članak koji govori o mogućem kanibalizmu u 21.vijeku.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 07.10.2015

Facebook profili i stranice: pa prijatno LJUDSKO MESO

  • Lažna vijest