U fabrici McDonalds’a nije pronađeno ljudsko meso

Lažna vijest da je u McDonald’sovoj fabrici pronađeno ljudsko, odnosno dječije meso stara je osam godina, a potiče sa satiričnog portala.

Foto: Unsplash

Na Facebooku je 8.10.2022. godine objavljen videosnimak na engleskom jeziku u kojem se navodi da je pronađeno “ljudsko meso” u sastojcima koji se koriste u američkom lancu restorana brze hrane McDonald’s. Uz snimak je podijeljeno i deset screenshotova s prevodom na naš jezik. Status u ovoj objavi glasi: 

HAMBURGERI OD DEČIJEG MESA…
U 80% McDONALDS …a…
INSISTIRAJTE DA VIDITE VIDEO !!(nije lažna informacija !!)
Čak i bolesni Amerikanci su zgroženi…
Pa vi dalje jedite u Mc Donaldsu !!

U videosnimku na engleskom jeziku navodi se da su inspektori pronašli ljudsko meso u McDonald’sovoj fabrici mesa u Oklahoma Cityju i drugim fabrikama mesa ovog lanca restorana širom SAD-a. Meso je navodno skladišteno u zamrzivačima te je pronađeno i u kamionima koji su bili spremni za isporuku McDonald’s restoranima. U videosnimku se također govori da je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA) zapečatilo rad McDonald’sovih fabrika mesa i da zahtijeva daljnju istragu te da i FBI istražuje slučaj. Navodno je agent FBI-a potvrdio da su pronađeni dijelovi tijela ustvari dječiji. 

Na kraju videosnimka postavljaju se pitanja koliko dugo McDonald’s koristi ljudsko meso i odakle im djeca te da li su već bila mrtva kada su dovedena u fabrike. Screenshotovi koji su priloženi u objavi prikazuju dijelove iz videosnimka s prevodom na naš jezik. 

Na našem govornom području tvrdnja da je “ljudsko meso pronađeno u McDonaldsu” objavljena je na Facebook stranici Occupy Serbia 7.10.2015. godine. Također je objavljena u članku portala Humor week 22.9.2017. godine. U ovom je članku navedeno da je, osim ljudskog, u lancima brze hrane pronađeno i konjsko meso. 

Sanitarni inspektori su navodno pronašli ljudsko, ali i konjsko meso u frižiderima u McDonaldsovoj fabrici mesa u Oklahomi, kao i u nekoliko kamiona koji su krenuli da dostave meso restoranima.

Šta su činjenice?

Tvrdnje da je ljudsko meso pronađeno u McDonald’sovim fabrikama sporadično su se pojavljivale na različitim portalima i u objavama na društvenim mrežama na domaćem i stranom govornom području od 2014. godine. Ove tvrdnje, ustvari, potiču iz satiričnog članka objavljenog 2014. godine na portalu Huzlers. Snopes je u članku od 7.4.2014. godine među prvima upozorio na netačne tvrdnje o ljudskom porijeklu mesa u lancu restorana brze hrane McDonald’s, navodeći da članak potiče s web stranice koja korisnicima/ama nudi mogućnost da “naprave vlastitu vijest i prevare svoje prijatelje s kojima je podijele” te da su na ovoj stranici i ranije objavljivane izmišljene vijesti. U članku se dodaje i sljedeće:

Huzlers na svojim stranicama ističe obavijest u kojoj napominje da je “Huzlers.com kombinacija pravih šokantnih vijesti i satiričnih vijesti kako bi svoje posjetitelje/ke držali u nevjerici” i uvršten je u naš članak o “pet web stranica s lažnim vijestima koje ne treba dijeliti.”

Trenutno na ovoj stranci ne postoji odjeljak u kojem se može kreirati vlastita “vijest”, spomenut u članku Snopesa. Na stranici trenutno nema podataka o tome ko i na koji način kreira sadržaj, niti podatka o vlasničkoj i uredničkoj strukturi, ali ove podatke moguće je pronaći u člancima inostranih medija koji su ranije upozoravali na lažne vijesti potekle s ovog portala. Huzlers je osnovao Pablo Reyes u decembru 2013. godine, a 2015. postao je najposjećeniji portal satiričnog i zabavnog sadržaja.

Reuters je u članku objavljenom 11.6.2021. godine naveo da je McDonald’s na svojoj web stranici odgovorio na pitanje o porijeklu mesa u lancu restorana, uvjeravajući kupce da se koristi samo 100% čista govedina i piletina.

U videosnimku s tvrdnjama objavljenim na Huzlersu prikazuje se nekoliko fotografija o čijem je porijeklu pisao portal AFP Provera činjenica u članku 23.2.2021. Na fotografijama u videosnimku vidi se meso oblikovano kao ljudsko tijelo postavljeno na mesarski stol. Ove fotografije zapravo prikazuju umjetničku instalaciju iz 2012. godine u Smithfield Meat Marketu u istočnom Londonu, koja je postavljena kao dio kampanje za promociju kompjuterske igrice Resident Evil 6

Fotografije su se koristile i kao “dokazi” za također lažnu vijest da Kinezi prodaju ljudsko meso u Africi. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je ljudsko meso “pronađeno u McDonaldsu”, objavljenu 2015. godine na Facebooku, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 08. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me