U Kalesiji nije “rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu”

Fotografija za koju se tvrdi da prikazuje “čovjekoliko janje” iz Kalesije, zapravo je nastala u Rusiji i kruži internetom od 2015. godine. 

Ocijenjeni članci
Ekspresno Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama;

O portalu “Ekspresno”, odnosno dezinformacijama, klikbejt naslovima i izmišljenim vijestima sa ovog portala Raskrinkavanje je pisalo mnogo puta (sve ranije analize pogledajte na ovom linku). 

Posljednji u nizu članaka sa ovog portala iznio je tvrdnju kako je “šetač slikao neopoznatu čovjekoliku zvijer kako hoda kamenjarom blizu nacionalnog parka Blidinje”. S obzirom na to da smo utvrdili da je “vijest” prevedena sa portala na engleskom jeziku koji, također, lažno tvrde da je “misteriozno biće” slikano u Portugalu - članak smo ocijenili kao lažnu vijest. 

Nekoliko dana kasnije, 8.9.2019. godine, isti portal donio je sličnu vijest o “čudu u BiH”:

ČUDO U BiH: U Kalesiji rođeno čovjekoliko janje sa sedam nogu.. Vlasnik je uhvaćen kako…

U članku se tvrdi da je u Kalesiji “u kući Ilije Jukića ovca ojarila janje sa čovjekolikim licem i sedam nogu”:

U Kalesijskom  mjestu Međaš u kući Ilije Jukića ovca je ojarila janje sa čovjekolikim licem i sedam nogu..  Ovo je nešto novo na ovim prostorima, a komšije sumnjaju da je vlasnik vršio torturu ovce tj da je imao spolni odnos sa ovcom te da je ova genetska mutacija produkt toga.
On je i prije bio sklon tome kako su rekli jer ga je prije par godina jedan komšija zatekao na djelu sa kravom… Da li će ovo janje preživiti i koliko ostaje da se vidi ali je definitivno čudo da se ovako nešto desilo na našim prostorima.
Pogledajte slike u nastavku.

Google pretraga prema fotografijama dala nam je veliki broj rezultata. Fotografije i video snimak internetom kruže već četiri godine, a prvi put su objavljene krajem marta 2015. U člancima koji su objavljeni, između ostalih, na portalima “The Sun” i “Mirror”, navodi se da je vlasnik ove životinje Blasius Lavrentiev koji živi Degestanu, Rusiji. Tadašnje priče donijele su i mišljenje veterinara o razlogu za pojavu ovakve genetske mutacije:

Lokalni veterinar Dorofei Gavrilov, 49, rekao je: "Prema onome što možemo utvrditi anomalija je rezultat činjenice da je poljoprivrednik majci ovog janjeta davao previše vitamina A.

S obzirom na činjenicu da nije istina da je u Kalesiji rođeno “čovjekoliko janje sa sedam nogu”, članak portala “Ekspresno” ocjenjujemo kao lažnu vijest

Zbog toga što fotografije jesu stvarne, ali su iskorištene kao dokaz za izmišljenu priču, članak ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Amerika nije “objavila rat” Iranu

Iako je situacija u odnosima Irana i Sjedinjenih Američkih Država postala n...

Klikbejt
Dezinformacija
Netačno prenešena informacija iz priče stare 40 godina

Priča o bolesti i smrti članova glumačke ekipe filma “Osvajač”, snimljenog...

Dezinformacija Klikbejt Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama
"Istraživačko novinarstvo" portala "Deblokada": Govor mržnje i Facebook voajerizam

Novinarka sarajevske televizije O Kanal našla se na meti portala "Deblokada...

Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me