Raskrinkavanje.ba

U Kantonu Sarajevo nije ukinut nastavni predmet Bosanski jezik i književnost

Nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donijelo odluku koja podrazumijeva grupisanje nastavnih predmeta za prvi, drugi i treći razred osnovne škole prema odgojno-obrazovnim područjima, u javnosti su se pojavile netačne tvrdnje da je u ovom kantonu “ukinut”, “preimenovan” ili da se “ukida” predmet Bosanski jezik i književnost.

Foto: mindandi, Freepik

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donijelo je 17.8.2023. godine Odluku o donošenju nastavnog plana i programa za osnovnu školu. Ova odluka, između ostalog, podrazumijeva da će određeni nastavni predmeti biti grupisani prema odgojno-obrazovnim područjima. Prema ovoj odluci, predmeti Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kutura/Religija i Vjeronauka nalaze se u grupi “Izražavanje i stvaralaštvo”. 

Nakon donošenja ove odluke, mediji i korisnici/e društvenih mreža u Bosni i Hercegovini polemisali su o odluci, propitujući da li je njome “ugrožen”, “preimenovan” ili “ukinut” Bosanski jezik u Kantonu Sarajevo. Tako je u desetinama članaka, uz mišljenja različitih pojedinaca/ki, raspravljano o tome šta ova odluka zapravo podrazumijeva te da li je ispravna (1, 2, 3, 4, 5). U polemiku su se, iznoseći pri tome netačne tvrdnje, uključili i pojedini/e političari/ke, među kojima je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Redžo Lemezan, o čijim je tvrdnjama pisao naš partnerski portal Istinomjer

I dok se većina medijskih članaka zadržala na propitivanju same odluke, brojni/e korisnici/e društvenih mreža u Bosni i Hercegovini eksplicitno su ustvrdili/e da je predmet Bosanski jezik u Kantonu Sarajevo “ukinut” ili da se “ukida”. 

Tako su u nekim Facebook objavama uz fotografiju ministarke odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović navedene tvrdnje da je ona “ukinula” ili “preimenovala” Bosanski jezik (1, 2). 

U nekim objavama tvrdilo se i da se Hota-Muminović “dosjetila da ukine Bosanski jezik”. U brojnim objavama na Facebooku se, između ostalog, navodi: 

Sarajevska Trojka ukida Bosanski jezik. Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu. (27.8.2023)

Stopama Dodika trojka preko ministrice obrazovanja u KS polahko ukida Bosanski jezik. (25.8.2023)

Znaci titini sljedbenici u Sarajevu da bi se dodvorili da ne kažem tezu riječ ukidaju bosanski jezik,a u pripremi su da ukinu i naciju Bošnjak. (27.8.2023

Ako su pristali da se ukine Bosanski jezik u KS, šta vas još drži u uvjerenju da neće pristati da se ukine i Bosna i Hercegovina?! (27.8.2023)

Hota Muminović, neka ministrica, u službi ko zna čijoj, donijela je odluku da se BOSANSKI JEZIK, zove IZRAŽAVANJE I STVARALAŠTVO u Kantonu Sarajevo. (27.8.2023

Pojedini/e korisnici/e Facebooka su ustvrdili/e i da se u KS-u ukida samo Bosanski jezik, dok se Srpski i Hrvatski nastavljaju izučavati (1, 2).

Prema nekim inovacijama u obrazovanju koje niko ne razumije pa ni ja sto sam penziju zaradila radeci u skoli,djeca u Federaciji BiH ce uciti: srpski,hrvatski jezik i jos nesto.Bosanski se ukida.
Ukinut je kao predmet u RS,sad i u Federaciji. (28.8.2023)

Na portalu Izdvojeno 28.8.2023. godine objavljen je članak u kom su navedeni screenshoti ovih, kao i drugih sličnih Facebook objava i komentara na ovoj mreži. U članku se, uz pomenute screenshote, navodi: 

GLAS NARODA: Bojkot nastave dok ne otjeraju ministricu koja nam ukida bosanski jezik usred Sarajeva

Kada neprijatelj želi da uništi jedan narod prvo tom narodu uništava obrazovanje i kulturu. I MATERNJI JEZIK. Ako su pristali da se ukine Bosanski jezik u KS, šta vas još drži u uvjerenju da neće pristati da se ukine i Bosna i Hercegovina?! Sarajevo – Od grada heroja do grada kukavice, sam sebi ukida jezik .

Šta tačno podrazumijeva Odluka Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo?

Pomenuta odluka, kako je navedeno, podrazumijeva grupisanje nastavnih predmeta koje se odnosi na nastavne programe za prvi, drugi i treći razred osnovne škole. U članu III ove odluke navodi se: 

Nastavni plan i program sa definisanim ishodima učenja odnosno mjerljivim pokazateljima znanja za prvi, drugi i treći razred osnovne škole ostvaruje se na osnovu nastavnog plana prema odgojno-obrazovnim područjima u kojima su nastavni predmeti grupisani.

U prvom, drugom i trećem razredu osnovne škole odgojno-obrazovna područja su:
a) Priroda i nauka oko nas (Matematika, Moja okolina, Informatika)
b) Izražavanje i stvaralaštvo (Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kutura/Religija i Vjeronauka)
c) Aktivnost i stvaralaštvo (Likovna kultura, Muzička kultura i Tjelesni i zdravstveni odgoj)

U odluci se, pak, nigdje ne navodi da se predmet Bosanski jezik i književnost “ukida” ili “preimenuje” u neki drugi naziv. On, zapravo, postaje dijelom grupe predmeta, ali zadržava svoj dosadašnji naziv i postojanje. U saopštenju za medije koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo 29.8.2023. navodi se: 

U ovom saopćenju za medije resornog ministarstva još jednom se naglašava da navedene izmjene ni na koji način ni u jednom dijelu ne predviđaju ukidanje ili preimenovanje predmeta, niti smanjenja sedmičnog fonda časova po predmetima. Predmeti će se, ističu, navoditi u pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji, a posebno u javnim ispravama (uvjerenjima o uspjehu) na isti način kako je to i do sada bio slučaj. 

"Iako je već u više navrata ponovljeno, koristimo i ovu priliku da učenicima, roditeljima, nastavnicima i cjelokupnoj javnosti jasno poručimo da se predmet Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost ni na koji način ne ukida niti se na bilo koji način umanjuje značaj ovog predmeta. Učenici će imati predmet i biti ocjenjivani iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti, te će u uvjerenjima o uspjehu (popularno nazvanim đačkim knjižicama) i svjedočanstvima biti jasno vidljiv ovaj predmet", navodi se u saopćenju.

Dodaju i kako grupisanje predmeta u nastavna područja u prva tri razreda osnovne škole ima značaj za prosvjetne radnike koji će prilikom realizacije odgojno-obrazovnog procesa nastavne sadržaje povezivati u tematske cjeline. 

U istom saopštenju naveden je i grafički prikaz grupisanja predmeta iz kog je jasno da se ne radi o ukidanju ovog predmeta. 

Foto: Ministarstvo za odgoj i obrazovanje

Da grupisanje predmeta u oblast "Izražavanje i stvaralaštvo" ne znači nikakvo ukidanje, navela je i ministarka Naida Hota-Muminović. Ona je u objavi 24.8.2023. na svom Facebook profilu, između ostalog, navela: “Bosanski jezik je i moj jezik, jezik mojih roditelja, moje djece. Predmet Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost (što je njegov puni naziv već dugi niz godina) nije i neće biti ukinut, što smo već ranije naglasili demantujući laži.”

Treba istaći i da se navedena odluka odnosi na predmet čiji je puni naziv Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost te da ona ni na koji način ne može podrazumijevati ukidanje samo Bosanskog, a nastavljanje izučavanja Srpskog i Hrvatskog jezika.

Iz svega navedenog je, dakle, jasno da se u Kantonu Sarajevo ne “ukida” niti je “ukinut” ili “preimenovan” nastavni predmet Bosanski jezik i književnost. Riječ je o grupisanju predmeta, pri čemu ovaj nastavni predmet nastavlja da postoji i nosi isti naziv. Shodno činjenicama, navedenim tvrdnjama dajemo ocjenu dezinformacija

(Marija Ćosić i Mladen Lakić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 28.08.2023

Izdvojeno: GLAS NARODA: Bojkot nastave dok ne otjeraju ministricu koja nam ukida bosanski jezik usred Sarajeva

Kada neprijatelj želi da uništi jedan narod prvo tom narodu uništava obrazovanje i kulturu. I MATERNJI JEZIK. Ako su pristali da se ukine Bosanski jez...

  • Dezinformacija