U Kantonu Sarajevo nije ukinut nastavni predmet Bosanski jezik i književnost

Nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donijelo odluku koja podrazumijeva grupisanje nastavnih predmeta za prvi, drugi i treći razred osnovne škole prema odgojno-obrazovnim područjima, u javnosti su se pojavile netačne tvrdnje da je u ovom kantonu “ukinut”, “preimenovan” ili da se “ukida” predmet Bosanski jezik i književnost.

Foto: mindandi, Freepik

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo donijelo je 17.8.2023. godine Odluku o donošenju nastavnog plana i programa za osnovnu školu. Ova odluka, između ostalog, podrazumijeva da će određeni nastavni predmeti biti grupisani prema odgojno-obrazovnim područjima. Prema ovoj odluci, predmeti Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kutura/Religija i Vjeronauka nalaze se u grupi “Izražavanje i stvaralaštvo”. 

Nakon donošenja ove odluke, mediji i korisnici/e društvenih mreža u Bosni i Hercegovini polemisali su o odluci, propitujući da li je njome “ugrožen”, “preimenovan” ili “ukinut” Bosanski jezik u Kantonu Sarajevo. Tako je u desetinama članaka, uz mišljenja različitih pojedinaca/ki, raspravljano o tome šta ova odluka zapravo podrazumijeva te da li je ispravna (1, 2, 3, 4, 5). U polemiku su se, iznoseći pri tome netačne tvrdnje, uključili i pojedini/e političari/ke, među kojima je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Redžo Lemezan, o čijim je tvrdnjama pisao naš partnerski portal Istinomjer

I dok se većina medijskih članaka zadržala na propitivanju same odluke, brojni/e korisnici/e društvenih mreža u Bosni i Hercegovini eksplicitno su ustvrdili/e da je predmet Bosanski jezik u Kantonu Sarajevo “ukinut” ili da se “ukida”. 

Tako su u nekim Facebook objavama uz fotografiju ministarke odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović navedene tvrdnje da je ona “ukinula” ili “preimenovala” Bosanski jezik (1, 2). 

U nekim objavama tvrdilo se i da se Hota-Muminović “dosjetila da ukine Bosanski jezik”. U brojnim objavama na Facebooku se, između ostalog, navodi: 

Sarajevska Trojka ukida Bosanski jezik. Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu. (27.8.2023)

Stopama Dodika trojka preko ministrice obrazovanja u KS polahko ukida Bosanski jezik. (25.8.2023)

Znaci titini sljedbenici u Sarajevu da bi se dodvorili da ne kažem tezu riječ ukidaju bosanski jezik,a u pripremi su da ukinu i naciju Bošnjak. (27.8.2023

Ako su pristali da se ukine Bosanski jezik u KS, šta vas još drži u uvjerenju da neće pristati da se ukine i Bosna i Hercegovina?! (27.8.2023)

Hota Muminović, neka ministrica, u službi ko zna čijoj, donijela je odluku da se BOSANSKI JEZIK, zove IZRAŽAVANJE I STVARALAŠTVO u Kantonu Sarajevo. (27.8.2023

Pojedini/e korisnici/e Facebooka su ustvrdili/e i da se u KS-u ukida samo Bosanski jezik, dok se Srpski i Hrvatski nastavljaju izučavati (1, 2).

Prema nekim inovacijama u obrazovanju koje niko ne razumije pa ni ja sto sam penziju zaradila radeci u skoli,djeca u Federaciji BiH ce uciti: srpski,hrvatski jezik i jos nesto.Bosanski se ukida.
Ukinut je kao predmet u RS,sad i u Federaciji. (28.8.2023)

Na portalu Izdvojeno 28.8.2023. godine objavljen je članak u kom su navedeni screenshoti ovih, kao i drugih sličnih Facebook objava i komentara na ovoj mreži. U članku se, uz pomenute screenshote, navodi: 

GLAS NARODA: Bojkot nastave dok ne otjeraju ministricu koja nam ukida bosanski jezik usred Sarajeva

Kada neprijatelj želi da uništi jedan narod prvo tom narodu uništava obrazovanje i kulturu. I MATERNJI JEZIK. Ako su pristali da se ukine Bosanski jezik u KS, šta vas još drži u uvjerenju da neće pristati da se ukine i Bosna i Hercegovina?! Sarajevo – Od grada heroja do grada kukavice, sam sebi ukida jezik .

Šta tačno podrazumijeva Odluka Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo?

Pomenuta odluka, kako je navedeno, podrazumijeva grupisanje nastavnih predmeta koje se odnosi na nastavne programe za prvi, drugi i treći razred osnovne škole. U članu III ove odluke navodi se: 

Nastavni plan i program sa definisanim ishodima učenja odnosno mjerljivim pokazateljima znanja za prvi, drugi i treći razred osnovne škole ostvaruje se na osnovu nastavnog plana prema odgojno-obrazovnim područjima u kojima su nastavni predmeti grupisani.

U prvom, drugom i trećem razredu osnovne škole odgojno-obrazovna područja su:
a) Priroda i nauka oko nas (Matematika, Moja okolina, Informatika)
b) Izražavanje i stvaralaštvo (Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo/Kutura/Religija i Vjeronauka)
c) Aktivnost i stvaralaštvo (Likovna kultura, Muzička kultura i Tjelesni i zdravstveni odgoj)

U odluci se, pak, nigdje ne navodi da se predmet Bosanski jezik i književnost “ukida” ili “preimenuje” u neki drugi naziv. On, zapravo, postaje dijelom grupe predmeta, ali zadržava svoj dosadašnji naziv i postojanje. U saopštenju za medije koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo 29.8.2023. navodi se: 

U ovom saopćenju za medije resornog ministarstva još jednom se naglašava da navedene izmjene ni na koji način ni u jednom dijelu ne predviđaju ukidanje ili preimenovanje predmeta, niti smanjenja sedmičnog fonda časova po predmetima. Predmeti će se, ističu, navoditi u pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji, a posebno u javnim ispravama (uvjerenjima o uspjehu) na isti način kako je to i do sada bio slučaj. 

"Iako je već u više navrata ponovljeno, koristimo i ovu priliku da učenicima, roditeljima, nastavnicima i cjelokupnoj javnosti jasno poručimo da se predmet Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost ni na koji način ne ukida niti se na bilo koji način umanjuje značaj ovog predmeta. Učenici će imati predmet i biti ocjenjivani iz Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti, Srpskog jezika i književnosti, te će u uvjerenjima o uspjehu (popularno nazvanim đačkim knjižicama) i svjedočanstvima biti jasno vidljiv ovaj predmet", navodi se u saopćenju.

Dodaju i kako grupisanje predmeta u nastavna područja u prva tri razreda osnovne škole ima značaj za prosvjetne radnike koji će prilikom realizacije odgojno-obrazovnog procesa nastavne sadržaje povezivati u tematske cjeline. 

U istom saopštenju naveden je i grafički prikaz grupisanja predmeta iz kog je jasno da se ne radi o ukidanju ovog predmeta. 

Foto: Ministarstvo za odgoj i obrazovanje

Da grupisanje predmeta u oblast "Izražavanje i stvaralaštvo" ne znači nikakvo ukidanje, navela je i ministarka Naida Hota-Muminović. Ona je u objavi 24.8.2023. na svom Facebook profilu, između ostalog, navela: “Bosanski jezik je i moj jezik, jezik mojih roditelja, moje djece. Predmet Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost (što je njegov puni naziv već dugi niz godina) nije i neće biti ukinut, što smo već ranije naglasili demantujući laži.”

Treba istaći i da se navedena odluka odnosi na predmet čiji je puni naziv Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost te da ona ni na koji način ne može podrazumijevati ukidanje samo Bosanskog, a nastavljanje izučavanja Srpskog i Hrvatskog jezika.

Iz svega navedenog je, dakle, jasno da se u Kantonu Sarajevo ne “ukida” niti je “ukinut” ili “preimenovan” nastavni predmet Bosanski jezik i književnost. Riječ je o grupisanju predmeta, pri čemu ovaj nastavni predmet nastavlja da postoji i nosi isti naziv. Shodno činjenicama, navedenim tvrdnjama dajemo ocjenu dezinformacija

(Marija Ćosić i Mladen Lakić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 05. 09. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Aljoše Čampare o Elmedinu Konakoviću

Facebook stranica Bošnjaci objavila je navodnu izjavu u kojoj Aljoša Čampar...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevarne strategije za prodaju preparata: Nepostojeći “izumitelj” ZglofleXa i Nobelova nagrada

U svrhu prodaje preparata ZglofleX, objavljen je tekst kojeg “potpisuje” mo...

Lažna vijest
Lažna vijest
FDA ne nameće vještačku so sa “mRNA hemikalijama”

Na internetu se dijeli teorija zavjere prema kojoj američka Uprava za hranu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me