Raskrinkavanje.ba

U Nizozemskoj nije izgorjela Gatesova “fabrika hrane na bazi insekata”

U nedavnom požaru u nizozemskom gradu Almelo nije izgorjela Gatesova fabrika hrane na bazi insekata, već objekat kompanije Picnic, koji je služio kao distributivni centar. Fondacija “Bill i Melinda Gates” jeste 2021. godine uložila novac u kompaniju, ali nije većinski dioničar.

Foto: harry_n, Flickr

U večernjim satima 10. jula u holandskom gradu Almelo izbio je požar u distributivnom centru kompanije za dostavu namirnica Picnic. Ubrzo nakon toga na društvenim mrežama počele su se širiti različite tvrdnje o svrsi ovog objekata, ali i vezama koje s kompanijom Picnic ima osnivač Microsofta Bill Gates.

Na Facebook profilu Bocko Doctor 11. jula objavljen je videosnimak na kome se vidi objekat u plamenu. U opisu ove objave navodi se:

💥GORI GATESOVO VJEŠTAČKO MESO U HOLANDIJI💥

Supermarket Bill i Melinda Gates fondacije u Holandiji koji se fokusira na hranu "novog doba" poput mesa biljnog proteina "spontano" se zapalio usred noći❗️

Inače, ovaj supermarket je dostavljao namirnice malim električnim automobilima 😉

Nek sad mole Boga da vatrogasci imaju vozila na benzin 😆

 

Isti video objavljen je i na Facebook profilu Paša Azrić sa sličnim opisom.

Na Facebook profilima Sandra Todorović i  Nemoze Nam Niko Nista i stranici Chemtrails report Serbia objavljen je video u kome žena tvrdi da holandska vlada želi da oduzme zemlju farmerima, a ciljeve holandskih propisa kojima se predviđa smanjenje emisije azota dovodi u vezu s Agendom 2030 i “Velikim resetom”. Na kraju snimka vidi se i segment koji prikazuje objekat u plamenu. U opisu videa, i u jednom i drugom slučaju, tvrdi se da je izgorjela “fabrika Billa Gatesa”.

Posle intervjua ove pametne mlade dame iz Holandije izgorela je fabrika Bila Gejsta u Holandiji ... šta ćete, čuda se ipak dešavaju!Svaka čast holandskim seljacima ... i onom pušaču kome je slučajno ispao neugašeni pikavac od cigarete!

Na Twitter profilu Dr sci Mila Aleckovic 11. jula 2022. objavljena je fotografija objekta koji gori, praćenja tvrdnjom da je “Bill Gates-belsova fabrika hrane na bazi insekata'' u Holandiji zapaljena.

B U M !   Bill Gates-belsova fabrika hrane na bazi insekata zapaljena i unistena u Holandiji ! Digli se cak i mirni Holandjani !

 

Identičnu fotografiju i opis pronašli smo na Facebook profilu Sonja Sasinacki

Tvrdnje da je u Holandiji zapaljena Gatesova “fabrika hrane na bazi insekata” objavljena je i na portalima Dnevna doza Beograda i Vidovdan.

Bill Gates-belsova fabrika hrane na bazi insekata zapaljena i unistena u Holandiji ! Digli se cak i mirni Holandjani !

Promoter te “proteinske” agende i poznata glumica

Ipak narod je ustao


U članku je objavljen i tweet na francuskom jeziku koji sadrži snimak na kome glumica Angelina Jolie jede insekte. 

O požaru na objektu Picnica pisao je i portal Logicno. Ovaj je medij članak opremio naslovom kojim se insinuira da je požar povezan s protestima holandskih farmera.

Rat farmera u Nizozemskoj – zapaljen online supermarket Billa Gatesa!

U članku se precizira da je Gatesova fondacija 2021. godine investirala u kompaniju te se navodi da je lanac prodavnica u vlasništvu brata nizozemske ministrice poljoprivrede koja je, kako se tvrdi, zabranila farmerima da uzgajaju meso:

Dužnosnici u Nizozemskoj istražuju veliki požar koji je ovog vikenda zahvatio supermarket s internetskom dostavom povezan s Microsoftovim milijarderom Billom Gatesom. Radi se o lancu dućana koji prodaje alternativnu hranu bezmesnih proteina. Lanac se nalazi u vlasništvu brata Nizozemske ministrice poljoprivrede Christianne van der Wal-Zeggelink – upravo one osobe koja je zabranila farmerima da uzgajaju meso(!)

Navodi o tome da je požar namjerno izazvan i da to ima veze s protestom farmera u članku se nazivaju teorijom zavjere, no istovremeno se u “zavjerološkom” maniru tumače razlozi donošenja propisa:

Dakle, da ponovimo još jednom, ako ne shvaćate o čemu se radi. Brat ministrice poljoprivrede ima veliki lanac online supermarketa koji prodaju alternativne bezmesne proteine, a njegova sestra ministrica agrikulture, zabranjuju farmerima da proizvode meso, tj. moraju drastično smanjiti proizvodnju. To se radi pod krinkom smanjenja zagađenja nitrogenom (gnojivom) a najveći ulagač u taj lanac supermarketa je Bill Gates, koji tvrdi da se svi moramo odreći mesa. Nizozemska je inače drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda (iza SAD-a) i uništenje njihove poljoprivrede gotovo sigurno će značiti glad u svijetu. I to se radi upravo u trenutku dok su Ukrajina i Rusija (dvije najveće svjetske žitnice) u ratu i pod sankcijama. I dok je Bill Gates upravo postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta na svijetu.

 

Da li je u požaru izgorjela fabrika Billa Gatesa?

 

Kompanija Picnic osnovana je 2015. godine, a korisnici/e putem aplikacije naručuju proizvode koji se dostavljaju električnim kombijima. Kako se navodi na samoj stranici Picnic, kupcima se nudi širok asortiman proizvoda, kao i u supermarketima,  uključujući i “vegetarijanske, organske i lokalne proizvode”.

Ubrzo nakon požara u distributivnom centru Picnic, u holandskom gradu Almelo, internetom su se počele širiti tvrdnje na engleskom jeziku da je izgorjela fabrika Billa Gatesa u kojoj se proizvodi sintetičko meso. O ovome su pisali AP, Logically i Lead Stories

Za AP su iz kompanije Picnic potvrdili da u objektu nije bila organizovana nikakva proizvodnja.

Zgrada nije bila fabrika koja je proizvodila alternativne proizvode za meso i nije se koristila za bilo kakvu proizvodnju, rekao je u e-mailu  za Associated Press Martijn Koolhoven, službenik za odnose s javnošću, koji predstavlja Picnic. Centar koji se zapalio korišten je za utovar narudžbi u električne kamione za isporuku, dodao je, nazivajući nedavne tvrdnje "netačnim". Rekao je da na lokaciji nema proizvodnje bilo koje vrste, “a kamoli mesa”. 

Dakle, nije riječ o proizvodnom objektu, pa su tvrdnje da je riječ o fabrici, ili “fabrici hrane na bazi insekata”, koje su se širile na našem govornom području,  netačne. Netačne su i tvrdnje da je objekat u vlasništvu Billa Gatesa.

AP navodi da Fondacija “Bill i Melinda Gates” jeste 2021. godine uložila novac u kompaniju, ali nije većinski dioničar.

Picnic je 2021. prikupio 600 miliona dolara za proširenje poslovanja širom Evrope, navodi se u saopštenju kompanije. Veliki dio tih sredstava došao je iz Fondacije “Bill i Melinda Gates”, rekao je Koolhoven, dodajući da je Fondacija jedan od investitora među "mnogim drugim postojećim dioničarima" koji su doprinijeli finansiranju.

(...)

I dok je Fondacija stekla manjinski udio u Picnicu kroz svoju investiciju, ona “nije kontrolni dioničar”, pojasnio je Koolhoven. Ni Gates ni Fondacija ne posjeduju Picnic niti upravljaju njim.

Foografija objavljena na Twitter profilu Mile Alečković nije nastala u Holandiji niti prikazuje požar na objektu Picnica. Pretraga putem alata Tineye pokazuje da je fotografija iz 2021. godine i da je nastala u Velikoj Britaniji. Objavljena je u članku Daily maila u maju 2021. godine, u kome se izvještava o požaru u fabrici namještaja u Legrams Laneu, u Bradfordu.  

Platforma Logically u analizi objavljenoj 14. jula navodi da postoji pretpostavka da je kratki spoj mogao izazvati požar u električnom kombiju, no da još nema definitivnog zaključka o uzroku požara koji je izbio u distributivnom centru kompanije Picnic. Ipak, u većini navedenih objava insinuira se da je požar namjerno izazvan u znak protesta protiv novog zakona o smanjenju emisije azota.

Holandski farmeri već sedmicama protestuju protiv vladinog prijedloga da se smanji emisija azota, što bi dovelo do značajnog smanjenja stočnog fonda u ovoj evropskoj zemlji. Na društvenim mrežama šire se teorije zavjere koje ove propise dovode u vezu s navodnim planovima “globalista” o depopulaciji. O ovome smo detaljno pisali u analizio objavljenoj 22. jula 2022. godine.

Nakon požara na objektu Picnica pojavile su se insinuacije da je objekat namjerno zapaljen, u znak osvete Gatesu koji zagovara prelazak na vještački dobijeno meso kako bi se izbjegla klimatska katastrofa. Gates je također jedan od investitora u kompaniji za proizvodnju vještački dobijenog mesa Upside food. U objavama na engleskom jeziku tvrdi se da se u fabrici proizvodilo vještačko meso. S druge strane, na našem govornom području u većini objava navodi se da je riječ o Gatesovoj fabrici hrane na bazi insekata. 

Navodi o planovima “elite” da primora globalnu populaciju na ishranu insektima umjesto mesa dio je teorije zavjere o “Velikom resetu”, a dolazi s pandemijom Covid-19, o čemu smo pisali u ovoj analizi.

Pored tvrdnje iz naslova da je supermarket koji je izgorio u vlasništvu Billa Gatesa, članak portala Logično sadrži još nekoliko netačnih navoda. Tako se manipulativno tvrdi da je holandska ministrica Christianne van der Wal-Zeggelink zabranila farmerima da uzgajaju meso. Kako smo već objasnili, vlada Nizozemske pripremila je planove prema kojim bi farmeri morali smanjiti količinu đubriva koja se koristi, ali i broj stoke, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova. Ako se emisije nastale zbog amonijaka smanje do 70%, što je plan vlade, onda bi 30% farmera moralo zatvoriti svoje posjede. No, to ipak ne znači da je ministrica zabranila farmerima da uzgajaju stoku. Dakle, radi se o smanjenju proizvodnje, a ne o zabrani proizvodnje mesa, što je na drugom mjestu u članku i navedeno.

Manipulativni su i navodi da Bill Gates tvrdi da se svi moramo odreći mesa. Kako smo naveli, Gates zaista zagovara prelazak na vještački dobijeno meso kako bi se izbjegla klimatska katastrofa. Ipak, ne tvrdi da ćemo se svi morati odreći mesa. On je 2021. godine govorio o ovoj temi u intervjuu povodom izlaska knjige “Kako izbjeći klimatsku katastrofu”. U intervjuu je spomenuo "zelenu premiju" (eng. green premium), što je razlika u troškovima između nečega što proizvodi stakleničke gasove i nečega što je ekološki prihvatljivo, ali je skuplje.

Dakle, ne, ne mislim da će 80 najsiromašnijih zemalja jesti sintetičko meso. Mislim da bi sve bogate zemlje trebale preći na 100% sintetičku govedinu. Možete se naviknuti na razliku u ukusu, a tvrdi se da će mu vremenom učiniti ukus boljim. Na kraju, ta “zelena premija”   dovoljno je mala da možete na neki način promijeniti [ponašanje] ljudi ili koristiti regulaciju da potpuno preusmjerite potražnju.

Dakle, mislim da je to moguće za meso u zemljama sa srednjim prihodima i iznad. 

Netačna je i tvrdnja da je Bill Gates “upravo postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta na svijetu”. Kako piše AP, Gates se, prema prošlogodišnjem izdanju Land Report 100, smatra najvećim privatnim vlasnikom poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Američkim Država, sa oko 269.000 hektara. Ipak, nije najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta na svijetu. Kineska farma Mudanjiang City Mega Farm posjeduje više od devet miliona hektara zemljišta.  

Budući da u objektu koji je izgorio u požaru nije bila organizovana nikakva proizvodnja, tvrdnje da je riječ o fabrici na profilu Sandra Todorović dobijaju ocjenu lažna vijest. Ostala pojavljivanja ove, odnosno tvrdnje da je riječ o “fabrici hrane na bazi insekata”, dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Objave u kojima se navodi da je vlasnik objekta Bill Gates ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Članak portala Logično dobija ocjenu manipulisanje činjenicama i zbog tvrdnji da je holandska ministrica Christianne van der Wal-Zeggelink zabranila farmerima da uzgajaju meso te da Bill Gates tvrdi da se svi moramo odreći mesa. Ovaj članak dobija i ocjenu dezinformacija zbog tvrdnje da je Bill Gates najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta na svijetu. 

Budući da u vrijeme objava nije bio poznat uzrok požara, tvrdnje i insinuacije da je namjerno izazvan dobijaju ocjenu neprovjereno.

Napomena

03.08.2022: Portal Dnevna doza Beograda je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 11.07.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Sandra Todorović

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama 12.07.2022

Dnevna doza Beograda: Bill Gates fabrika hrane na bazi insekata zapaljena i uništena u Holandiji

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Neprovjereno
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 12.07.2022

Vidovdan: Бил Гејтс фабрика хране на бази инсеката запаљена и уништена у Холандији

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama 12.07.2022

Logično: Rat farmera u Nizozemskoj – zapaljen online supermarket Billa Gatesa!

Dužnosnici u Nizozemskoj istražuju veliki požar koji je ovog vikenda zahvatio supermarket s internetskom dostavom povezan s Microsoftovim milijarderom...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
 • Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama 11.07.2022

Twitter profil: Twitter profil Dr sci Mila Aleckovic (Gates fabrika)

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Neprovjereno
Manipulisanje činjenicama 11.07.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Bocko Doktor (Gates fabrika)

 • Manipulisanje činjenicama