Raskrinkavanje.ba

U Poljskoj nije pronađena masovna grobnica s tijelima ukrajinskih vojnika

Društvenim mrežama dijele se netačne tvrdnje da je u blizini poljskog rudnika Bogdanka pronađena grobnica sa stotinama leševa pripadnika vojnih snaga Ukrajine.

Foto: Freepik/ilustracija

Na Facebook stranici Serbian Info Warriors 2.3.2023. godine objavljen je status u kojem se navodi da je u Poljskoj, u blizini rudnika Bogdanka na istoku zemlje, otkrivena grobnica s tijelima muškaraca. Navodno su na pronađenim tijelima vidljivi dijelovi vojne odjeće koju koristi vojska Ukrajine.

U Poljskoj pokušavaju da spreče izbijanje skandala: u rudniku uglja Bogdanka rudari su otkrili grobnicu sa stotinama leševa muškaraca u ostacima vojnih uniformi, na delovima odeće nalaze se oznake jedinica AFU U ovom trenutku specijalne službe istražuju radnike koji su u napuštenom nanosu pronašli strašni nalaz. Neki od rudara su nakon ispitivanja odvedeni u Lublin. Na lokaciji radi mnogo Ukrajinaca (rudnik je 40 kilometara od ukrajinske granice),zahvaljujući kome su tajne informacije procurile u Ukrajinu.
 

U statusu je navedeno i da su u pitanju tijela ranjenih vojnika Ukrajine koji su transportovani u Poljsku pod maskom “lažnog liječenja” i sugeriše se da su navodno pronađena tijela zapravo žrtve trgovine organima.

Ljudi kažu da su pronađena tela iznurena i sigurni su da je reč o ranjenim ukrajinskim vojnicima koji su,pod maskom lečenja, crni transplantolozi su odvezli u Poljsku. Ima mnogo tela - najmanje pola hiljade.


Status je s identičnim tvrdnjama objavljen na nekoliko Facebook profila (1, 2) te Twitter naloga (1, 2, 3).

Šta su činjenice?

Pretraga fraze na engleskom jeziku za ključne riječi “Poljska, rudnik uglja, Bogdanka, pronađena tijela” ne daje rezultate koji potvrđuju da su o navodnom događaju izvijestili kredibilni mediji. S druge strane, ista pretraga pokazuje da je tačnost navoda o pronalasku masovne grobnice, koji su se dijelili na društvenim mrežama ruskog govornog područja i u nekim ruskim medijima, provjeravao ukrajinski fact-checking portal StopFake. 

Kako je navedeno u analizi objavljenoj 4.3.2023. godine, tvrdnja da je u rudniku Bogdanka na istoku Poljske pronađeno stotine posmrtnih ostataka na kojima su vidljive oznake vojske Ukrajine u potpunosti je izmišljena. Portparol rudnika Bogdanka Jan Matysik odgovorio je SMS-om na upit StopFakea o tačnosti ove tvrdnje. Matysik je izjavio da je u pitanju lažna vijest te da nema nikakvih vojnih operacija na lokaciji rudnika, kao ni u samoj Poljskoj.

StopFake ističe da je tvrdnja izvorno objavljena na Telegram kanalu Šeptun 28.2.2023. godine. Za navedeni Telegram kanal StopFake napominje da ga koriste ruske specijalne službe za širenje antivladinih narativa u Ukrajini, prema izvještajima sigurnosne službe ove zemlje. 

Tvrdnje o navodno pronađenoj grobnici dio su dezinformativnog narativa prema kojem se “strani plaćenici” masovno bore na strani Ukrajine, dok ukrajinska vlada na sve moguće načine pokušava da sakrije velike gubitke u ljudstvu, navodi StopFake.

Tvrdnja da su pronađena tijela zapravo žrtve trgovine organima takođe je netačna. 

Prije svega, nikakvi leševi nisu pronađeni. Tvrdnja da se ranjeni pripadnici/e ukrajinske vojske prevoze u Poljsku kako bi se njihovi organi prodavali na crnom tržištu prisutna je već neko vrijeme. Za nju nikada nisu pruženi dokazi koji bi pokazali da je tačna. StopFake navodi da je nemoguće da ovi i slični slučajevi ostanu neprimijećeni.

Osim toga, slični slučajevi nisu mogli ostati nezapaženi budući da propisi u vezi s prelaskom državne granice radi liječenja vojnih lica definišu obavezu da postoji zaključak o upućivanju pacijenta na liječenje u inostranstvo, kao i obavijest iz Koordinacionog centra za hitne slučajeve Evropske komisije o spremnosti određene zemlje da besplatno primi pacijenta na liječenje. Shodno tome, ukrajinska vlada, kao i brojne agencije, prati kretanje vojnog osoblja koje je otišlo na liječenje u inostranstvo.


Budući da je navod o pronađenoj grobnici u poljskom rudniku Bogdanka posve izmišljen, tvrdnju  da su tamo pronađena tijela muškaraca u ukrajinskim uniformama, objavljenu na Facebook stranici Serbian Info Warriors, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tvrdnju da je riječ o tijelima vojnika koji su iz Ukrajine prebačeni u Poljsku da bi se njihovi organi prodali na crnom tržištu takođe ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tvrdnju ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

Sve kasnije objave tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Mladen Lakić, Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba) 

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 02.03.2023

Facebook profili i stranice: Serbian Info Warriors U Poljskoj pokušavaju da spreče izbijanje skandala

U Poljskoj pokušavaju da spreče izbijanje skandala

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest