Raskrinkavanje.ba

U požaru u Italiji nije izgorio “vojni magacin” sa vakcinama

Snimak požara koji je 15. decembra izbio u policijskoj stanici Salvo D'Acquisto u Rimu na društvenim mrežama se dijeli uz tvrdnje da je izgorio “vojni magacin” gdje su čuvane vakcine protiv Covid-19. Požar je, ustvari, izbio u prostorijama za smještaj karabinjera, a u objektu nisu bile skladištene vakcine.

Na Facebook profilu Medo Zagi, 18.12.2021. godine objavljen je videosnimak objekta u plamenu. U opisu snimka stoji da je navodno “italijanskoj vojsci naređeno da se svi vakcinišu”. Nakon toga se, kako se tvrdi, “magično zapalilo” vojno skladište u Italiji u kojem su bile vakcine. Opisom se insinuira da bi požar mogao biti povezan sa navodnim uvođenjem obavezne vakcinacije protiv Covid-19 za snage bezbjednosti u ovoj zemlji.

Italija – Navodno je italijanskoj vojsci naređeno da se svi vakcinišu, a zatim se vojno skladište u kome su bile smeštene njihove vakcine magično zapalilo i izgorelo do temelja usred svih protesta koji su trenutno u toku? 🤷🏻‍♂

To je svetski otpor medicinskoj tiraniji!

Zašto jednostavno ne oslobodite HIDRO-ksihlorokin i ivermektin? Pretpostavljam da bi previše karcinoma magično počelo da nestaje kada bi ljudi počeli da ga uzimaju zbog simptoma Covid-19, postavljajući Medicinski industrijski kompleks uza zid sa MNOGO besnih građana koji žele da znaju šta su dođavola sve radili ovih godina nama.

Videosnimak istog požara je narednog dana objavljen na Facebook profilu Marko Kraljevic-treci, također uz tvrdnje da je riječ o požaru vojnog magacina u kojem su se čuvale vakcine. I u ovom slučaju, požar se dovodi u vezu sa uvođenjem obavezne vakcinacije protiv Covid-19 za snage bezbjednosti.

🔥🔥🔥🔥🔥
ITALIJA: 
👉👉 Nakon što je proglašeno OBAVEZNO UŠPRICAVANJE za sve  SNAGE BEZBEDNOSTI, 
VOJNI MAGACIN u kome su se čuvale V.A.K.C.I.N.E. se slučajno  ZAPALIO....‼
...........
budite TV drugima....

Do trenutka pisanja ove analize, ova objava je na drugim Facebook profilima i stranicama podijeljena preko 800 puta. 

 

Šta su činjenice?
 

Snimak koji se dijeli na društvenim mrežama prikazuje požar koji je 15. decembra izbio u policijskoj stanici Salvo D'Acquisto u Rimu.

Jedan od snimaka sadrži jasno vidljiv vodeni žig “inews24.it”. Na Facebook stranici, ali i na sajtu ovog talijanskog medija, snimak je objavljen 15. decembra. No, nigdje se u kratkoj vijesti ne spominju vakcine, već se navodi da je riječ o požaru na zgradi u kojoj su smješteni karabinjeri puka Lazio. Spominjanje vakcina nismo pronašli ni u izvještajima drugih talijanskih medija o ovom događaju (1, 2, 3 ). Umjesto toga, navodi se da je požar izbio u prostorijama namijenjenim za smještaj te da su uzroci požara nepoznati. Roma today u svom članku navodi da se ne isključuje mogućnost kratkog spoja električnog uređaja. 

Prema onome što su do sada rekonstruisali karabinjeri istražne jedinice u Via u Selcima – koji su, čekajući da budu u mogućnosti da izvrše detaljne uviđaje, izvršili prva izviđanja i dobili podatke od vatrogasaca  – plamen je izbio oko 12 sati sa zadnjeg sprata zgrade u kojoj se nalazi konak karabinjera VIII puka Lazio. Objekat ima 25 soba u kojima obično boravi 37 vojnika.

Dakle, u požaru nije gorio nikakav vojni magacin sa vakcinama, kako se tvrdi u objavama na društvenim mrežama. To je za AP potvrdio i portparol karabinjera. U analizi objavljenoj 21.12.2021. godine, AP navodi:

“Iako se požar dogodio u kasarni Salvo D’Acquisto 15. decembra, kada je krajnji rok za vakcinaciju, na ovoj lokaciji nije bilo skladište vakcina protiv Covid-19”, potvrdio je portparol karabinjera za Associated Press. 

Karabinjeri su paravojna policija u Italiji, uspostavljena u svakom talijanskom gradu.

Portparol je rekao da je požar zahvatio područje koje se koristi za stanovanje, te da se na toj lokaciji ne vrše vakcinacije. U kasarni postoji ambulanta, ali se koristi za svakodnevne medicinske pozive, rekli su zvaničnici. 

Prema odluci talijanskih vlasti, obavezna vakcinacija, koja je prethodno važila za zdravstvene radnike, od 15. decembra važi i za školsko osoblje, vojsku i policiju. Činjenicu da je požar izbio toga dana korisnici/e društvenih mreža iskoristili/e su za insinuacije da su ova dva događaja povezana. No, za to nema nikakvih dokaza. Analizom tvrdnji da je požar izbio u vojnom skladištu vakcina bavio se i Snopes.

 

Šta je pozadina priče o vakcinama u policijskoj stanici?
 

Španska platforma za provjeru činjenica Verificador ukazuje da su pojedini/e korisnici/e društvenih mreža, u objavama koje se tiču požara, dijelili/e članak portala La Repubblica iz decembra prošle godine, u kojem se izvještava da je 9.750 doza Pfizerove vakcine protiv Covid-19 stiglo u sjedište policije Salvo D'Acquisto u Rimu. Kako se vidi iz izvještaja talijanskih medija, kombi sa prvim vakcinama protiv Covid-19 koje su stiglu u ovu zemlju je već sljedećeg jutra krenuo u bolnicu Spallanzani, gdje su vakcine pakovane u kutije i potom dalje isporučivane.

Budući da snimak prikazuju požar koji je izbio u policijskoj stanici Salvo D'Acquisto, u zgradi namijenjenoj za smještaj karabinjera, objavu na profilu Medo Zagi, u kojoj se tvrdi da je gorjelo vojno skladište vakcina, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 18.12.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Medo Zagi

Italija – Navodno je italijanskoj vojsci naređeno da se svi vakcinišu, a zatim se vojno skladište u kome su bile smeštene njihove vakcine magično zapa...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Marko Kraljevic-treci: Požar Italija

  • Prenošenje lažnih vijesti