U Srbiji se ne provodi “testiranje” kineskih vakcina

Zastarjela vijest o najavi učešća Srbije u trećoj fazi kliničkih ispitivanja vakcine kineske kompanije CNBG upotrijebljena je za zastrašivanje javnosti nakon što je vakcina druge kineske kompanije, Sinopharm, odobrena u Srbiji.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook profilu Marko Kraljevic 22.1.2021. objavljen je isječak iz informativne emisije, a opis objave je glasio ovako:

VAKCINE - - - - TREĆA FAZA TESTIRANJA na građanima SRBIJE!!!

Bilo na TV-u!!!  POGLEDAJTE!!!

Na osnovu snimka, koji traje 35 sekundi, može se zaključiti da je riječ o isječku iz emisije televizije N1. Ne vidi se datum emisije, ali se vidi vrijeme, 14:44 sati. Na snimku voditeljka govori sljedeće:

Kineska nacionalna biotehnička grupacija i kompanija Sinovak saopštile su da je Srbija među zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv koronavirusa, prenosi Reuters.

Do vremena pisanja ove analize, navedena objava na Facebooku ostvarila je preko 5.100 interakcija.

Brojni korisnici/ce Facebooka su u komentarima na ovu objavu izrazili zabrinutost u vezi s viješću koju je voditeljka pročitala: 

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je 18.1.2021, četiri dana prije objave ovog snimka, odobrila upotrebu vakcine protiv Covid-19 kineskog proizvođača Sinopharm. Kao što se iz navedenih komentara vidi, navodna podudarnost odobrenja ove vakcine i najave testiranja u Srbiji je brojne korisnike/ice Facebooka navela na zaključak da je riječ o istom procesu - odnosno da se u Srbiji ne provodi vakcinacija, već “klinička ispitivanja” vakcine.  

Šta su činjenice?

Vijest o učešću Srbije u testiranju vakcine je bila stara više od pet mjeseci u trenutku kada je spomenuti video objavljen na profilu Marko Kraljevic. 

Kineska kompanija CNBG (China National Biotech Group) saopštila je još u septembru prošle godine da su Srbija i Pakistan pristali da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja za vakcinu protiv Covid-19 ovog proizvođača. Vijest je 5.9.2020. objavio Reuters:

Kineski CNBG i Sinovac pronašli još zemalja za testiranje vakcina za koronavirus 

PEKING (Reuters) - Kineska nacionalna biotek grupa (China National Biotec Group - CNBG) i kompanija Sinovac Biotech Ltd, saopštile su u subotu da je svaka od njih pronašla još po dvije zemlje u kojima će provesti kasne faze kliničkih ispitivanja njihovih kandidata za koronavirus vakcinu, dok Kina pojačava napore u globalnoj utrci.

Srbija i Pakistan su pristale da učestvuju u trećoj fazi ispitivanja za CNBG-ijeve vakcine, dok je Sinovac dobio odobrenje od Turske i Bangladeša. Dvije kompanije nastoje da dobiju više podataka u inostranstvu, budući da broj novih slučajeva u Kini opada. 

Srbija će testirati dvije vakcine razvijene u CNGS-ovim jedinicama u Wuhanu i Pekingu, a Pakistan će testirati vakcinu kandidata pekinške jedinice, rečeno je iz kompanije za Reuters.

Brojni portali u Srbiji su istog dana prenijeli ovu vijest (link, link). U vrijeme koje se vidi na snimku - 14:44h - tog dana je emitovana i u emisiji N1 Info, iz studija u Beogradu televizije N1.

Snimak same emisije nismo uspjeli pronaći, no detaljnije obrađena vijest je prezentovana u 19 sati, u dnevniku televizije N1. Dio u kojem se govori o testiranju kineske vakcine u Srbiji može se pogledati na ovom linku.

Kasnije tog dana (5.9.2020) srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nisu ispunjeni uslovi da se kineska vakcina testira u Srbiji.

Lončar je za televiziju Pink kazao da će to ministarstvo obavestiti građane kada vakcina „dodje do određene faze i do zahteva da se u Srbiji testira“, ali i kada vakcina ispuni sve uslove u srpskoj Agenciji za lekove.
(...)
Prema njegovim rečima, trebalo bi da krajem godine i početkom sledeće bude proizvedena bezbedna vakcina protiv korona virusa.

On je ponovio da će Srbija medju prvima dobiti vakcinu koja bude bezbedna i bude ispunila sve uslove. (Danas, 5.9.2020.)

Klinička ispitivanja kineskih vakcina protiv Covid-19 u Srbiji nisu nikada započela. Prema podacima o zasjedanjima Komisije za klinička ispitivanja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za septembar, oktobar, novembar i decembar 2020, te januar 2021. godine, nijedno kliničko ispitivanje vakcina protiv Covid-19 nije bilo predmetom odlučivanja navedene komisije. 

Logičke nedosljednosti između tvrdnje u opisu i sadržaja samog snimka, uočene su i od strane korisnika/ca koji su na njih skrenuli pažnju u komentarima objave. 

Dakle, video isječak iskorišten za navode da se vrši “treća faza testiranja na građanima Srbije”, preuzet je iz pet mjeseci stare televizijske vijesti o navodnom pristanku Srbije da učestvuje u trećoj fazi testiranja vakcine (tada još uvijek neodobrene za upotrebu), koju je vladin zvaničnik u toj zemlji demantovao istog dana. Osim što je objava obmanjujućeg karaktera, u Srbiji se klinička testiranja ni za jednu vakcinu protiv Covid-19 nisu sprovodila, niti se sprovode. 

S druge strane, video isječak je objavljen samo četiri dana nakon što su u Srbiji vakcine kineske kompanije Sinopharm odobrene za upotrebu, očito stavljajući zastarjelu vijest u kontekst tih aktuelnih događaja - iako povezivanje kliničkih ispitivanja i same imunizacije nema smisla, budući da se radi o dva različita procesa. 

Shodno navedenom, objavu televizijskog snimka u kojem se govori o zastarjeloj vijesti o kliničkim testiranjima kineskih vakcina u Srbiji, koji je podijeljen s namjerom zastrašivanja i odvraćanja javnosti od vakcinacije u vrijeme kada su te iste vakcine odobrene za upotrebu u Srbiji, ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 01. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Seksualno nasilje kao povod za klikbejt naslove

U trećoj u nizu analiza o medijskom izvještavanju o slučaju Štajnfeld-Lečić...

Preko margine Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Klikbejt
Prenošenje lažnih vijesti
Godinama star lažni oglas za 1.000 radnih mjesta u “tvornici Milke” ponovo kruži internetom

Lažni oglas za zapošljavanje 1.000 radnika/ica u “tvornici Milke” interneto...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Uprkos tvrdnjama indijskog glumca iz viralnog videa, koronavirus neće nestati ako se ljudi prestanu testirati

Snimak koji prikazuje javni ispad indijskog glumca je, zahvaljujući društve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me