U Srbiji se ne provodi “testiranje” kineskih vakcina

Zastarjela vijest o najavi učešća Srbije u trećoj fazi kliničkih ispitivanja vakcine kineske kompanije CNBG upotrijebljena je za zastrašivanje javnosti nakon što je vakcina druge kineske kompanije, Sinopharm, odobrena u Srbiji.

Na Facebook profilu Marko Kraljevic 22.1.2021. objavljen je isječak iz informativne emisije, a opis objave je glasio ovako:

VAKCINE - - - - TREĆA FAZA TESTIRANJA na građanima SRBIJE!!!

Bilo na TV-u!!!  POGLEDAJTE!!!

Na osnovu snimka, koji traje 35 sekundi, može se zaključiti da je riječ o isječku iz emisije televizije N1. Ne vidi se datum emisije, ali se vidi vrijeme, 14:44 sati. Na snimku voditeljka govori sljedeće:

Kineska nacionalna biotehnička grupacija i kompanija Sinovak saopštile su da je Srbija među zemljama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja njihovih vakcina protiv koronavirusa, prenosi Reuters.

Do vremena pisanja ove analize, navedena objava na Facebooku ostvarila je preko 5.100 interakcija.

Brojni korisnici/ce Facebooka su u komentarima na ovu objavu izrazili zabrinutost u vezi s viješću koju je voditeljka pročitala: 

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je 18.1.2021, četiri dana prije objave ovog snimka, odobrila upotrebu vakcine protiv Covid-19 kineskog proizvođača Sinopharm. Kao što se iz navedenih komentara vidi, navodna podudarnost odobrenja ove vakcine i najave testiranja u Srbiji je brojne korisnike/ice Facebooka navela na zaključak da je riječ o istom procesu - odnosno da se u Srbiji ne provodi vakcinacija, već “klinička ispitivanja” vakcine.  

Šta su činjenice?

Vijest o učešću Srbije u testiranju vakcine je bila stara više od pet mjeseci u trenutku kada je spomenuti video objavljen na profilu Marko Kraljevic. 

Kineska kompanija CNBG (China National Biotech Group) saopštila je još u septembru prošle godine da su Srbija i Pakistan pristali da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja za vakcinu protiv Covid-19 ovog proizvođača. Vijest je 5.9.2020. objavio Reuters:

Kineski CNBG i Sinovac pronašli još zemalja za testiranje vakcina za koronavirus 

PEKING (Reuters) - Kineska nacionalna biotek grupa (China National Biotec Group - CNBG) i kompanija Sinovac Biotech Ltd, saopštile su u subotu da je svaka od njih pronašla još po dvije zemlje u kojima će provesti kasne faze kliničkih ispitivanja njihovih kandidata za koronavirus vakcinu, dok Kina pojačava napore u globalnoj utrci.

Srbija i Pakistan su pristale da učestvuju u trećoj fazi ispitivanja za CNBG-ijeve vakcine, dok je Sinovac dobio odobrenje od Turske i Bangladeša. Dvije kompanije nastoje da dobiju više podataka u inostranstvu, budući da broj novih slučajeva u Kini opada. 

Srbija će testirati dvije vakcine razvijene u CNGS-ovim jedinicama u Wuhanu i Pekingu, a Pakistan će testirati vakcinu kandidata pekinške jedinice, rečeno je iz kompanije za Reuters.

Brojni portali u Srbiji su istog dana prenijeli ovu vijest (link, link). U vrijeme koje se vidi na snimku - 14:44h - tog dana je emitovana i u emisiji N1 Info, iz studija u Beogradu televizije N1.

Snimak same emisije nismo uspjeli pronaći, no detaljnije obrađena vijest je prezentovana u 19 sati, u dnevniku televizije N1. Dio u kojem se govori o testiranju kineske vakcine u Srbiji može se pogledati na ovom linku.

Kasnije tog dana (5.9.2020) srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nisu ispunjeni uslovi da se kineska vakcina testira u Srbiji.

Lončar je za televiziju Pink kazao da će to ministarstvo obavestiti građane kada vakcina „dodje do određene faze i do zahteva da se u Srbiji testira“, ali i kada vakcina ispuni sve uslove u srpskoj Agenciji za lekove.
(...)
Prema njegovim rečima, trebalo bi da krajem godine i početkom sledeće bude proizvedena bezbedna vakcina protiv korona virusa.

On je ponovio da će Srbija medju prvima dobiti vakcinu koja bude bezbedna i bude ispunila sve uslove. (Danas, 5.9.2020.)

Klinička ispitivanja kineskih vakcina protiv Covid-19 u Srbiji nisu nikada započela. Prema podacima o zasjedanjima Komisije za klinička ispitivanja Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za septembar, oktobar, novembar i decembar 2020, te januar 2021. godine, nijedno kliničko ispitivanje vakcina protiv Covid-19 nije bilo predmetom odlučivanja navedene komisije. 

Logičke nedosljednosti između tvrdnje u opisu i sadržaja samog snimka, uočene su i od strane korisnika/ca koji su na njih skrenuli pažnju u komentarima objave. 

Dakle, video isječak iskorišten za navode da se vrši “treća faza testiranja na građanima Srbije”, preuzet je iz pet mjeseci stare televizijske vijesti o navodnom pristanku Srbije da učestvuje u trećoj fazi testiranja vakcine (tada još uvijek neodobrene za upotrebu), koju je vladin zvaničnik u toj zemlji demantovao istog dana. Osim što je objava obmanjujućeg karaktera, u Srbiji se klinička testiranja ni za jednu vakcinu protiv Covid-19 nisu sprovodila, niti se sprovode. 

S druge strane, video isječak je objavljen samo četiri dana nakon što su u Srbiji vakcine kineske kompanije Sinopharm odobrene za upotrebu, očito stavljajući zastarjelu vijest u kontekst tih aktuelnih događaja - iako povezivanje kliničkih ispitivanja i same imunizacije nema smisla, budući da se radi o dva različita procesa. 

Shodno navedenom, objavu televizijskog snimka u kojem se govori o zastarjeloj vijesti o kliničkim testiranjima kineskih vakcina u Srbiji, koji je podijeljen s namjerom zastrašivanja i odvraćanja javnosti od vakcinacije u vrijeme kada su te iste vakcine odobrene za upotrebu u Srbiji, ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 01. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Smrt doktora/ica u Kanadi nema veze sa vakcinama protiv Covid-19

Društvenim mrežama šire se manipulativne tvrdnje i netačne insinuacije o sm...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Povratak pseudonaučnih tvrdnji, slijetanje na mjesec i ukidanje akciza

Tokom protekle sedmice društvenim mrežama i portalima u regionu kružile su...

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me