U strahu su velike oči

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“RTRS” bez argumenata povezuje GS, DF i SDS.

Ocijenjeni članci
RTRS Manipulisanje činjenicama; Pristrasno izvještavanje; Infosrpska Manipulisanje činjenicama; Pristrasno izvještavanje; RTRS Manipulisanje činjenicama; Pristrasno izvještavanje;

Na portalu “RTRS-a” 3. oktobra objavljen je “članak” pod naslovom:

SLUČAЈNO? - Identične izjave Govedarice i Komšića (FOTO

Članak pored uvodne rečenice sadrži samo fotografiju:

Par sati kasnije, objavljen je još jedan članak. Ovaj put, razrađena je cijela teorija, a sve je završilo i u prilogu Dnevnika 2:

Da li SDS djeluje zajedno sa Komšićem, Bajrovićem i Suljagićem

Demokratska fronka i Građanski savez otkazali su predizborni skup najavljen za 5.oktobar u Sarajevu, a isto to uradio je i Savez za pobjedu u Banja Luci. Razlozi otkazivanja i jednog i drugog skupa su protesti koji će se održati tog dana od strane „Pravda za Davida“ u Banja Luci, i Sarajevu koje organizuje porodica mladića ubijenog Dženana Memića.

Otkazivanje skupova, Radio Televizija Republike Srpske je kao takvo proglasila zavjerom, povezujući nepovezivo, bez zrna dokaza kao i obično. U suštini, i ova teorija zavjere je nastavak rata koji javni servis Republike Srpske, vodi protiv grupe „Pravda za Davida“ i Davora Dragićevića.

„SDS je otkazala predizborni miting u Banjaluci, zakazan za petak veče. Da li je sada i potpuno jasno da do detalja djeluje zajedno sa tzv. Trećim blokom, koji predvode Željko Komšić, Reuf Bajrović i Emir Suljagić, koji su isto to uradili u Sarajevu i dali isto objašnjenje kao i oni?“

Povod su sličnosti u obrazloženju koje su stranke i u Sarajevu i one u Banja Luci, odnosno DF-GS i Savez za pobjedu, objavile najavljujući otkazivanje skupa. Jer, realno, koliko načina postoji da se saopšti otkazivanje skupa?

"Smatramo da nije primjereno da u isto vrijeme kada je planirano okupljanje velikog broja građana koji traže istinu u vezi sa nerazjašnjenjem tragične smrti jednog mladog sugrađanina držati političke govore na bini ili javno emitovati promotivne spotove". (DF-GS)

"Nije primjereno u ovom momentu, nedaleko od mjesta gdje otac traži pravdu za svog ubijenog sina, da mi organizujemo skup na tvrđavi Kastel. Želimo da pokažemo solidarnost prema Davoru Dragičeviću i toj porodici i svima onima koji traže istinu i pravdu za ubijenog banjalučkog studenta", rekao je Govedarica na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.“ (Savez za pobjedu RS)

Činjenica je da su jedine sličnosti u obrazloženju namjera da se politički skupovi ne održe. Dokazi o bilo kakvoj međusobnoj vezi nisu priloženi u samom tekstu, naročito dokazi koji bi mogli potvrditi „umješanost“ Željka Komšića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića u otkazivanje predizbornog skupa SDS-a. U članku su navedene ranije aktivnosti Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, naročito „Prvi mart“, za koji je u rečeno da „mu je jedini cilj bio ukidanje Republike Srpske“. Međutim, ni u tom slučaju nisu priloženi nikakvi dokazi.

Zbog činjenice da tvrdnje iz članka nisu potkripljene nikakvih dokazima, i da predstavljaju mišljenje autora članka, ovaj članak ocjenjujemo kao manipulacija činjenicama i pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 05. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove QAnon besmislice: Mediji nisu “osuđeni na smrt” u Nirnbergu i Trump nije vraćen na Facebook

Američka teorija zavjere QAnon i dalje je iznimno popularna na našem govorn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Uprkos tvrdnjama njemačkog biologa, virusi postoje i izazivaju bolesti

Njemački biolog Stefan Lanka poznat je po tvrdnjama da virusi ne izazivaju...

Lažna vijest
Dezinformacija
Niti je tačno da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića, niti da je izdvojila mišljenje po svim tačkama

Pojedini mediji manipulativno su izvijestili o izdvojenom mišljenju sutkinj...

Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me