Raskrinkavanje.ba

U strahu su velike oči

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“RTRS” bez argumenata povezuje GS, DF i SDS.

Na portalu “RTRS-a” 3. oktobra objavljen je “članak” pod naslovom:

SLUČAЈNO? - Identične izjave Govedarice i Komšića (FOTO

Članak pored uvodne rečenice sadrži samo fotografiju:

Par sati kasnije, objavljen je još jedan članak. Ovaj put, razrađena je cijela teorija, a sve je završilo i u prilogu Dnevnika 2:

Da li SDS djeluje zajedno sa Komšićem, Bajrovićem i Suljagićem

Demokratska fronka i Građanski savez otkazali su predizborni skup najavljen za 5.oktobar u Sarajevu, a isto to uradio je i Savez za pobjedu u Banja Luci. Razlozi otkazivanja i jednog i drugog skupa su protesti koji će se održati tog dana od strane „Pravda za Davida“ u Banja Luci, i Sarajevu koje organizuje porodica mladića ubijenog Dženana Memića.

Otkazivanje skupova, Radio Televizija Republike Srpske je kao takvo proglasila zavjerom, povezujući nepovezivo, bez zrna dokaza kao i obično. U suštini, i ova teorija zavjere je nastavak rata koji javni servis Republike Srpske, vodi protiv grupe „Pravda za Davida“ i Davora Dragićevića.

„SDS je otkazala predizborni miting u Banjaluci, zakazan za petak veče. Da li je sada i potpuno jasno da do detalja djeluje zajedno sa tzv. Trećim blokom, koji predvode Željko Komšić, Reuf Bajrović i Emir Suljagić, koji su isto to uradili u Sarajevu i dali isto objašnjenje kao i oni?“

Povod su sličnosti u obrazloženju koje su stranke i u Sarajevu i one u Banja Luci, odnosno DF-GS i Savez za pobjedu, objavile najavljujući otkazivanje skupa. Jer, realno, koliko načina postoji da se saopšti otkazivanje skupa?

"Smatramo da nije primjereno da u isto vrijeme kada je planirano okupljanje velikog broja građana koji traže istinu u vezi sa nerazjašnjenjem tragične smrti jednog mladog sugrađanina držati političke govore na bini ili javno emitovati promotivne spotove". (DF-GS)

"Nije primjereno u ovom momentu, nedaleko od mjesta gdje otac traži pravdu za svog ubijenog sina, da mi organizujemo skup na tvrđavi Kastel. Želimo da pokažemo solidarnost prema Davoru Dragičeviću i toj porodici i svima onima koji traže istinu i pravdu za ubijenog banjalučkog studenta", rekao je Govedarica na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.“ (Savez za pobjedu RS)

Činjenica je da su jedine sličnosti u obrazloženju namjera da se politički skupovi ne održe. Dokazi o bilo kakvoj međusobnoj vezi nisu priloženi u samom tekstu, naročito dokazi koji bi mogli potvrditi „umješanost“ Željka Komšića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića u otkazivanje predizbornog skupa SDS-a. U članku su navedene ranije aktivnosti Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, naročito „Prvi mart“, za koji je u rečeno da „mu je jedini cilj bio ukidanje Republike Srpske“. Međutim, ni u tom slučaju nisu priloženi nikakvi dokazi.

Zbog činjenice da tvrdnje iz članka nisu potkripljene nikakvih dokazima, i da predstavljaju mišljenje autora članka, ovaj članak ocjenjujemo kao manipulacija činjenicama i pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 03.10.2018

RTRS: Da li SDS djeluje zajedno sa Komšićem, Bajrovićem i Suljagićem?

SDS je otkazala predizborni miting u Banjaluci, zakazan za petak veče. Da li je sada i potpuno jasno da do detalja djeluje zajedno sa tzv. Trećim blok...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 03.10.2018

Infosrpska: DA LI SDS DJELUJE ZAJEDNO SA KOMŠIĆEM, BAJROVIĆEM I SULJAGIĆEM?

SDS je otkazala predizborni miting u Banjaluci, zakazan za petak veče. Da li je sada i potpuno jasno da do detalja djeluje zajedno sa tzv. Trećim blok...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 03.10.2018

RTRS: SLUČAЈNO? - Identične izjave Govedarice i Komšića (FOTO)

Lider SzP-a Vukota Govedarica i DF-a Željko Komšić u obraćanju povodom odustajanja od predizbornih skupova u petak 5. okotbra koristili su identične r...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje