U sukobu u Bihaću nisu poginula četiri migranta, niti su oni “preuzeli” ovaj grad

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Nakon što je sukob migranata u bihaćkom naselju završio smrtnim ishodom, na nekim su se portalima pojavile tvrdnje da su u ovom incidentu smrtno stradala četiri migranta. MUP Unsko-sanskog kantona je ove tvrdnje demantovao, potvrdiši da su ovom prilikom život izgubile dvije, a ne četiri osobe.

Portal Cazin (.net) je 1. oktobra objavio članak pod sljedećim naslovom:

Epilog sukoba migranata u Bihaću- četiri mrtva?

U članku stoji sljedeće:

Trenutno je u bihaćkom naselju Žegar mirna situaciju s obzirom na sinoćne sukobe migranata koji su rezultirali i smrtnim slučajevima, kao i velikim brojem povrijeđenih.

Kako nezvanično saznajemo iz naših policijskih izvora, bilans mrtvih nakon sinoćnih sukoba je četvero mrtvih migranata. Dvojica su podlegla odmah, a dvojica nešto kasnije uslijed zadobijenih povreda.

Evidentirana su 24 povrijeđena, međutim, ta brojka je vjerovatno veća obzirom da je 50-ak migranata pobjeglo prema Plješivici. Glavna ruta kretanja kroz Žegar je jasno vidljiva, ne samo po stazama već i smeću koje ostavljaju iza sebe.

Zatražili smo zvaničnu potvrdu MUP-a USK i čekamo potvrdu činjeničnog stanja.

Ovaj članak, uz identične naslove, istog dana objavili su i Krajina (.ba), USN, te USK vijesti

Portal Krupljani (.ba) također je 1. oktobra objavio članak s istim naslovom, no drugačijeg sadržaja. Naime, u ovom članku se nigdje osim u naslovu ne pojavljuju navodi da su u incidentu u Bihaću smrtno stradala četiri migranta, već stoji sljedeće:

Dvojica pakistanaca su ubijena na mjestu sukoba, a nekoliko njih je bilo u teškom stanju, sa težim tjelesnim povredama. Ubrzo je došla policija kao i vozila hitne pomoći koje su brzo intervenisale.

Istog dana, portal Grude (.com) objavio je članak sa sljedećim naslovom:

Migranti su preuzeli Bihać! Noćas dvoje ubijenih i 18 ozlijeđenih

U ovom članku, između ostalog, stoji:

Politika Bakira Izetbegovića i Selme Cikotića, vrhuške SDA nastavlja BiH pretvarati u centar za migrante. Oni su već zamijenili domicilno stanovništvo i praktički preuzeli Krajinu. 

Šta su činjenice?

Vijest da je noć prije u bihaćkom naselju Žegar došlo do ozbiljnog incidenta u grupi migranata, 1. oktobra su objavili mnogobrojni portali u BiH i regionu. 

Klix je 1. oktobra već u jutarnjim satima objavio vijest o sukobu migranata u Bihaću u kojoj se, na osnovu informacija dobijenih iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK, navodi sljedeće:

Sinoć oko 22:15 sati u neposrednoj blizini naselja u Žegaru u Bihaću došlo je do sukoba između veće grupe migranata, u kojem su dvije osobe ubijene, 10 teško povrijeđeno i osmero lakše povrijeđeno. Ovu informaciju je za portal Klix.ba potvrdio glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić koji nam je kazao da je uznemirena mještanka prijavila ovaj incident. 

(...)

"Odmah po dojavi naše policijske patrole izašle su na mjesto događaja i u tom trenutku je zatečeno između 70 i 80 migranata koji su iznosili i povrijeđene. Radi se o sukobu grupe migranata iz Afganisatana i Pakistana. Svi povrijeđeni i mrtvi su državljani Pakistana, identitet još nije poznat, tek ćemo raditi na utvrđivanju. U konsultaciji s tužiocem potvrđeno je da se radi o krivičnom djelu ubistva", kazao je Šiljdedić.

Članke s navodima da su u incidentu smrtno stradala dva migranta, pozivajući se na informacije iz MUP-a USK, objavili su i Al Jazeera Balkans, Avaz, Nezavisne novine, kao i novinske agencije FENA i SRNA, te mnogi drugi.

Budući da ni u jednoj od ovih objava nije bilo nagovještaja o tome da su dva migranta “podlegla odmah, a dvojica nešto kasnije uslijed zadobijenih povreda” kako je, pozivajući se na neimenovani policijski izvor, objavio Cazin (.net), Raskrinkavanje je upit o ishodu ovog incidenta uputilo Ministarstvu unutrašnjih poslova USK.

Portparol MUP-a USK, Ale Šiljdedić, u telefonskom razgovoru za Raskrinkavanje je rekao sljedeće:

Navodi da se radi o četiri preminula migranta nisu tačni. U pomenutom sukobu smrtno su stradale dvije osobe, a 18 ih je povrijeđeno, od čega je 10 osoba zadobilo teže, a osam lakše tjelesne povrede.

Migranti nisu “preuzeli” Krajinu

Iako u svom članku donosi tačne informacije o dvojici mrtvih te 18 povrijeđenih migranata, koje je potvrdio MUP USK, portal Grude je u svom članku iznio i netačne, senzacionalističke tvrdnje da su “migranti preuzeli Bihać”, te “već zamijenili domicilno stanovništvo i praktički preuzeli Krajinu”. 

Naime, iako u migrantskim kampovima u Bihaću te ostatku USK boravi veliki broj migranata koji se trenutno nalaze u BiH, te brojke nisu ni približno iste broju stanovnika ovog bh. kantona. 

U saopštenju za javnost kojeg je povodom zatvaranja migrantskog kampa Bira 3. oktobra na svojoj stranici objavila Internacionalna organizacija za migracije (IOM) u BiH, između ostalog stoji i sljedeće:

Ukupni broj migranata i izbjeglica u zemlji je trenutno oko 8.500. Većina njih Bosnu i Hercegovinu vidi kao tranzicijsku rutu u Evropsku uniju, a u protekle dvije i pol godine ovom rutom je prošlo više od 55 hiljada migranata.

S druge strane, prema procjenama iz izvještaja "Unsko-sanski kanton u brojkama" kojeg je 2018. godine objavio Federalni zavod za statistiku, broj stanovnika ovog kantona premašuje cifru od 270 hiljada ljudi. 

Budući da je MUP USK službeno potvrdio da su u sukobu u bihaćkom naselju Žegar život izgubila dva, a ne četiri migranta, sve medijske tvrdnje u kojima se navodi da je “epilog sukoba migranata u Bihaću - četiri mrtva”, dobijaju ocjenu dezinformacija.

Tvrdnje da su “migranti preuzeli Bihać” i “zamijenili domicilno stanovništvo u Krajini” dobijaju istu ocjenu. Iz zvaničnih brojki je vidljivo da migrantska populacija u BiH nije zanemariva, ali predstavlja tek mali dio populacije u USK.

Nakon objave ove analize, portal Cazin (.net) je izvršio ispravku netačnih navoda te je članku objavljenom na ovom portalu dodana i ocjena demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 20. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me