U sukobu u Bihaću nisu poginula četiri migranta, niti su oni “preuzeli” ovaj grad

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Nakon što je sukob migranata u bihaćkom naselju završio smrtnim ishodom, na nekim su se portalima pojavile tvrdnje da su u ovom incidentu smrtno stradala četiri migranta. MUP Unsko-sanskog kantona je ove tvrdnje demantovao, potvrdiši da su ovom prilikom život izgubile dvije, a ne četiri osobe.

Ocijenjeni članci
Cazin net Dezinformacija; Demantirano; USK Vijesti Dezinformacija; Krajina (.ba) Dezinformacija; Krupljani Dezinformacija; USN Dezinformacija;

Portal Cazin (.net) je 1. oktobra objavio članak pod sljedećim naslovom:

Epilog sukoba migranata u Bihaću- četiri mrtva?

U članku stoji sljedeće:

Trenutno je u bihaćkom naselju Žegar mirna situaciju s obzirom na sinoćne sukobe migranata koji su rezultirali i smrtnim slučajevima, kao i velikim brojem povrijeđenih.

Kako nezvanično saznajemo iz naših policijskih izvora, bilans mrtvih nakon sinoćnih sukoba je četvero mrtvih migranata. Dvojica su podlegla odmah, a dvojica nešto kasnije uslijed zadobijenih povreda.

Evidentirana su 24 povrijeđena, međutim, ta brojka je vjerovatno veća obzirom da je 50-ak migranata pobjeglo prema Plješivici. Glavna ruta kretanja kroz Žegar je jasno vidljiva, ne samo po stazama već i smeću koje ostavljaju iza sebe.

Zatražili smo zvaničnu potvrdu MUP-a USK i čekamo potvrdu činjeničnog stanja.

Ovaj članak, uz identične naslove, istog dana objavili su i Krajina (.ba), USN, te USK vijesti

Portal Krupljani (.ba) također je 1. oktobra objavio članak s istim naslovom, no drugačijeg sadržaja. Naime, u ovom članku se nigdje osim u naslovu ne pojavljuju navodi da su u incidentu u Bihaću smrtno stradala četiri migranta, već stoji sljedeće:

Dvojica pakistanaca su ubijena na mjestu sukoba, a nekoliko njih je bilo u teškom stanju, sa težim tjelesnim povredama. Ubrzo je došla policija kao i vozila hitne pomoći koje su brzo intervenisale.

Istog dana, portal Grude (.com) objavio je članak sa sljedećim naslovom:

Migranti su preuzeli Bihać! Noćas dvoje ubijenih i 18 ozlijeđenih

U ovom članku, između ostalog, stoji:

Politika Bakira Izetbegovića i Selme Cikotića, vrhuške SDA nastavlja BiH pretvarati u centar za migrante. Oni su već zamijenili domicilno stanovništvo i praktički preuzeli Krajinu. 

Šta su činjenice?

Vijest da je noć prije u bihaćkom naselju Žegar došlo do ozbiljnog incidenta u grupi migranata, 1. oktobra su objavili mnogobrojni portali u BiH i regionu. 

Klix je 1. oktobra već u jutarnjim satima objavio vijest o sukobu migranata u Bihaću u kojoj se, na osnovu informacija dobijenih iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK, navodi sljedeće:

Sinoć oko 22:15 sati u neposrednoj blizini naselja u Žegaru u Bihaću došlo je do sukoba između veće grupe migranata, u kojem su dvije osobe ubijene, 10 teško povrijeđeno i osmero lakše povrijeđeno. Ovu informaciju je za portal Klix.ba potvrdio glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić koji nam je kazao da je uznemirena mještanka prijavila ovaj incident. 

(...)

"Odmah po dojavi naše policijske patrole izašle su na mjesto događaja i u tom trenutku je zatečeno između 70 i 80 migranata koji su iznosili i povrijeđene. Radi se o sukobu grupe migranata iz Afganisatana i Pakistana. Svi povrijeđeni i mrtvi su državljani Pakistana, identitet još nije poznat, tek ćemo raditi na utvrđivanju. U konsultaciji s tužiocem potvrđeno je da se radi o krivičnom djelu ubistva", kazao je Šiljdedić.

Članke s navodima da su u incidentu smrtno stradala dva migranta, pozivajući se na informacije iz MUP-a USK, objavili su i Al Jazeera Balkans, Avaz, Nezavisne novine, kao i novinske agencije FENA i SRNA, te mnogi drugi.

Budući da ni u jednoj od ovih objava nije bilo nagovještaja o tome da su dva migranta “podlegla odmah, a dvojica nešto kasnije uslijed zadobijenih povreda” kako je, pozivajući se na neimenovani policijski izvor, objavio Cazin (.net), Raskrinkavanje je upit o ishodu ovog incidenta uputilo Ministarstvu unutrašnjih poslova USK.

Portparol MUP-a USK, Ale Šiljdedić, u telefonskom razgovoru za Raskrinkavanje je rekao sljedeće:

Navodi da se radi o četiri preminula migranta nisu tačni. U pomenutom sukobu smrtno su stradale dvije osobe, a 18 ih je povrijeđeno, od čega je 10 osoba zadobilo teže, a osam lakše tjelesne povrede.

Migranti nisu “preuzeli” Krajinu

Iako u svom članku donosi tačne informacije o dvojici mrtvih te 18 povrijeđenih migranata, koje je potvrdio MUP USK, portal Grude je u svom članku iznio i netačne, senzacionalističke tvrdnje da su “migranti preuzeli Bihać”, te “već zamijenili domicilno stanovništvo i praktički preuzeli Krajinu”. 

Naime, iako u migrantskim kampovima u Bihaću te ostatku USK boravi veliki broj migranata koji se trenutno nalaze u BiH, te brojke nisu ni približno iste broju stanovnika ovog bh. kantona. 

U saopštenju za javnost kojeg je povodom zatvaranja migrantskog kampa Bira 3. oktobra na svojoj stranici objavila Internacionalna organizacija za migracije (IOM) u BiH, između ostalog stoji i sljedeće:

Ukupni broj migranata i izbjeglica u zemlji je trenutno oko 8.500. Većina njih Bosnu i Hercegovinu vidi kao tranzicijsku rutu u Evropsku uniju, a u protekle dvije i pol godine ovom rutom je prošlo više od 55 hiljada migranata.

S druge strane, prema procjenama iz izvještaja "Unsko-sanski kanton u brojkama" kojeg je 2018. godine objavio Federalni zavod za statistiku, broj stanovnika ovog kantona premašuje cifru od 270 hiljada ljudi. 

Budući da je MUP USK službeno potvrdio da su u sukobu u bihaćkom naselju Žegar život izgubila dva, a ne četiri migranta, sve medijske tvrdnje u kojima se navodi da je “epilog sukoba migranata u Bihaću - četiri mrtva”, dobijaju ocjenu dezinformacija.

Tvrdnje da su “migranti preuzeli Bihać” i “zamijenili domicilno stanovništvo u Krajini” dobijaju istu ocjenu. Iz zvaničnih brojki je vidljivo da migrantska populacija u BiH nije zanemariva, ali predstavlja tek mali dio populacije u USK.

Nakon objave ove analize, portal Cazin (.net) je izvršio ispravku netačnih navoda te je članku objavljenom na ovom portalu dodana i ocjena demantovano.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 20. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Bolnica Elmhurst i lažna empatija antivakcinacijske “medicinske sestre u epicentru”

Erin Marie Olszewski, koja se svijetu predstavila kao medicinska sestra koj...

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Sandulović se iz samo njemu znanih razloga okomio na novinarke iz Srbije - zbog analize "Raskrinkavanja"

Viralni Facebook statusi Nikole Sandulovića bili su predmet nekoliko analiz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Lažne vijesti o “oduzimanju djece”: Prikupljanje klikova prepadanjem roditelja

Na brojnim privatnim nalozima korisnika/ca Facebooka, ali i u člancima neko...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me