Ubijeni ždralovi: Vijest iz Srbije, i to iz 2014. godine

Ždralovi jesu otrovani, ali ne u Bosni i Hercegovini i ne u 2019. godini. Slučaj se desio 2014. godine u Srbiji.

Ocijenjeni članci
Glas naroda BiH Lažna vijest;

Na osnovu prijave čitatelja, analizirali smo objavu na Facebook stranici “Jelah Tesanj Doboj Teslic”. Na ovoj stranici je naime 10. maja objavljena fotografija uz sljedeći opis:

NAŠA "ZDRAVA" ŽITNA POLJA ?
Ždralovi su pojeli po neko zrno žita.....gdje su pojeli tu su i ostali ?

Dan kasnije, 11. maja, na Twitter profilu “DN” objavljena je ista fotografija, sa istim opisom, ali i dodatnom pogrešnom inforacijom - da se slučaj desio 11.5.2019. godine:

Dok se istog dana na drugom profilu pojavila informacija da se trovanje desilo 10.5.2019.:

Upravo ova informacija završila je 11. maja u članku portala “Glas naroda BiH” pod naslovom:

Jučer 10.05.2019. ždralovi su pojeli po neko zrno žita…..gdje su pojeli tu su i ostali
Žitna polja Vojvodina, cijeli Balkan se hrani sa tih oranica, već godinama ista priča, svakog proljeća ptice slete i pojedu po koje zrno. A pošto većina koristi tretirano sjeme nimalo ne sumnjamo da se ovo dešava širom Hrvatske, Srbije, BiH…
Čudimo se onda otkud toliko oboljelih od raznih vrsta karcinoma. Čudimo se a truju nas radi njihovog profita koji mi debelo plaćamo i novcem i zdravljem

U naredna tri dana, na društvenim mrežama se pojavilo pet novih objava sa identičnim opisom, od koje su dvije ponovo imale informaciju da se slučaj desio 11. maja 2019. godine.

Fotografija je 13. maja objavljena na portalima “Unica.md” i “Stiri.md” iz Moldavije, a u člancima se ovaj put tvrdi da su ždralovi otrovani u Hrvatskoj. Putem društvene mreže “Ok.ru”, fotografija je objavljena i na ruskom jeziku, ne navodeći datum niti mjesto nastanka:

Među komentarima skoro svih objava na društvenim mrežama smo primijetili da korisnici napominju kako je vijest iz 2014. godine, te da nije u pitanju Bosna i Hercegovina. Pretragom fotografija smo se i uvijerili - u pitanju je Srbija, a slučaj je star 5 godina. Svojevremeno je na portalu “Telegraf” objavljen članak “UŽAS: Otrovano 19 ždralova u Vojvodini, ubio ih zaraženi kukuruz! (FOTO)”.

Dakle, istina je da je 19 ždralova stradalo u Vojvodini. Iako u samoj objavi na Facebook stranici “Jelah Tesanj Doboj Teslic” nije navedeno eksplicitno da se radi o BiH niti da se slučaj desio nedavno, navedeno je kako su u pitanju “naša žitna polja”, dok je vremenski okvir izostavljen. Upravo nedostatak svih informacija je doveo do pogrešnih zaključaka, ali i velikog broja interakcija obzirom da je objavu podijelilo više od 5.500 osoba. S tim u vezi, objavu ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Sve to dovelo je do lažne vijesti na portalu “Glas naroda” koja istinit slučaj na osnovu objava na društvenim mrežama stavlja u pogrešan vremenski okvir i navodi da se slučaj iz 2014. desio 10.5.2019., ali i do lažne vijesti na portalima u Moldaviji koji navode pogrešno mjesto.

Također, vijesti je dospjela i u Ukrajinu, a nakon objave na Facebooku koja je imala nekoliko hiljada interakcija, portal “Mediator.te.ua” objavio analizu u kojoj govori kada i gdje je fotografija zaista nastala.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 15. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt za društvene mreže: Sarajevo umjesto Drvara

Izborom fotografije na kojoj se vidi Sarajevo, te naslovom koji neodređeno...

Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
U Kazahstanu nije “krenulo testiranje vakcine protiv COVID-19" i ovaj video ne pokazuje njene posljedice

U drugoj polovini jula na Facebooku je objavljen video reportaže iz Kazahst...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija
“Plaćanje za koronu”: Epizoda “Andrew Kaufman i bolnice u SAD”

Andrew Kaufman, internet “celebrity” poznat po propagiranju teorija zavjere...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me