Raskrinkavanje.ba

Ujedinjeni Arapski Emirati nisu poslali avione s vojnom opremom Izraelu

Na društvenim mrežama viralna je neutemeljena tvrdnja da je osam aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata s vojnom pomoći i opremom za izraelsku vojsku nedavno sletjelo na aerodrome u Izraelu.

Foto: Freepik,inkdrop

Na portalu Miruh Bosne 3. novembra 2023. objavljen je članak opremljen naslovom:

Avioni iz UAE u proteklim danima dostavljali vojnu pomoć i opremu Izraelu?

Članak se poziva na objavu američkog komentatora Jacksona Hinklea na društvenoj mreži X. 

Jackson Hinkle, nezavisni politički komentator iz SAD-a, objavio je na društvenoj mreži X, da je 8 aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) ‘koji su prevozili VOJNU POMOĆ I OPREMU za IZRAELSKU vojsku sletjelo na aerodrome u Izraelu u proteklih nekoliko dana’.

U članku se navodi da Hinkle “prenosi” da je jemenski lider Ansarullah Mohammed al-Buhaiti optužio Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju da sarađuju s Izraelom. “Embedovan” je i tweet u kome Hinkle tvrdi da je osam aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata s opremom i vojnom pomoći sletjelo na aerodrome u Izraelu. Uz ove tvrdnje objavljena je fotografija na kojoj su izraelski predsjednik Isaac Herzog i prijestolonasljednik Abu Dabija Mohamed bin Zayed Al Nahyan, današnji predsjednik Emirata.

Tvrdnja o vojnoj pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata Izraelu dijelila se i na Facebooku i Telegramu. Njenu najraniju objavu na društvenim mrežama pronašli smo na Telegram nalogu Tabu, gdje je 3. novembra objavljen screenshot Hinkleove objave s društvene mreže X, koji je automatski preveden. Screenshot je objavljen i na Facebooku (1).

 

Ove tvrdnje objavljene su na društvenim mrežama i u nešto drugačijoj verziji (1, 2, 3). Neke od ovih objava zabilježile su i po nekoliko stotina podjela na Facebooku.


 

Šta su činjenice?

 

Portal Miruh Bosne, kao i korisnici/e društvenih mreža na našem govornom području, pozvali/e su se na tweet Jacksona Hinklea, američkog političkog komentatora koji je odranije poznat po širenju dezinformacija. Platforma Only fact napravila je kompilaciju netačnih tvrdnji o sukobu u Izraelu i Gazi koje je Hinkle objavio. 

Ne postoje nikakvi dokazi da je osam aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata s vojnom pomoći i opremom za izraelsku vojsku sletjelo na aerodrome u Izraelu od početka sukoba u oktobru. Ove neutemeljene tvrdnje prethodno su dijeljene i van našeg govornog područja i već su ih opovrgli Factly, Dfrac, Kashif i Lead Stories.

Ove platforme ukazale su na to da nisu pronašle bilo kakve dokaze koji bi potvrdili takve navode.

Pretragom ključnih riječi na engleskom i našem jeziku nismo pronašli izvještaje kredibilnih izvora koji bi potvrdili navode o avionima iz Emirata s vojnom pomoći za Izrael. Palestinska platforma za provjeru činjenica Kashif navodi da njihova pretraga izvora i medija na hebrejskom jeziku takođe nije potvrdila ovu informaciju.

Čini se da tvrdnje o osam aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata s vojnom pomoći i opremom koji su sletjeli u Izrael potječu iz prošlogodišnjeg članka The Jerusalem Posta. Ovaj medij je 29. aprila 2022. godine izvijestio da je “najmanje osam teških transportnih aviona C-17 Globemaster koji pripadaju Vazdušnim snagama Ujedinjenih Arapskih Emirata sletio u Izrael tokom posljednje dvije sedmice”. The Jerusalem Post navodi kako se vjeruje da su “prevozili opremu povezanu s ugovorima iz oblasti odbrane potpisanim između dvije zemlje”. 

Obrnuta pretraga fotografije iz objave Jacksona Hinklea pokazuje da je snimljena u januaru 2022. godine prilikom posjeta izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Objavili su je brojni mediji izvještavajući o susretu Herzoga i prijestolonasljednika šeika Mohammeda bin Zayeda (1, 2). Ova fotografija objavljena je i na X nalogu izraelskog predsjednika. U nekim od viralnih objava na našem govornom području navodi se da je riječ o staroj fotografiji.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su 2020. godine postigli dogovor o normalizaciji odnosa. 

Nakon što je Izrael počeo kopneni napad na Gazu, Ujedinjeni Arapski Emirati osudili su ovaj čin. Pozivajući se na “izvore upoznate s politikom vlade UAE”, Reuters u članku objavljenom 11. novembra navodi da vlasti ove zemlje planiraju održati diplomatske veze s Izraelom “uprkos međunarodnom negodovanju zbog sve većeg broja žrtava rata u Gazi” te da se nadaju da će ”imati određeni umjereni utjecaj na izraelsku operaciju istovremeno štiteći vlastite interese”. Reuters u članku navodi i da su dužnosnici Ujedinjenih Arapskih Emirata javno osudili postupke Izraela i više puta pozvali na prekid nasilja.

Dakle, ne postoji nikakav zvaničan ni kredibilan izvor koji potvrđuje navode iz viralnih objava o avionima iz Emirata s vojnom pomoći za Izrael. Osam aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) sletjelo je u Izrael u aprilu prošle godine. Ova zemlja osudila je kopnenu ofanzivu Izraela u Gazi i u više navrata pozvala na prekid nasilja.

Shodno navedenom, tvrdnju da je nedavno “8 aviona UAE koji su prevozili vojnu pomoć i opremu za izraelsku vojsku sletjelo na aerodrome u Izraelu”, objavljenu na portalu Miruh Bosne i na Telegramu nalogu Tabu, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke