Ukida li Youtube komentare?

Iako će korisnici na većini video snimaka na kojima se nalaze djeca biti bez mogućnosti komentarisanja, određeni profili koji surađuju sa kompanijom i kreiraju video snimke i dalje će ispod svojih objava imati komentare.

Ocijenjeni članci
BH dijaspora Dezinformacija; Klikbejt;

Na portalu “BH dijaspora” 3. marta je objavljen članak pod naslovom:

YouTube uvodi velike promjene: Ukidaju se komentari na videa

Iz naslova zaključujemo da će Youtube zabraniti komentarisanje video snimaka na ovoj platformi. Međutim, članak ipak donosi nešto drugačije informacije:

YouTube je najavio da će uskoro zabraniti komentarisanje svih video sadržaja na kojima se pojavljuju djeca i maloljetnici, a u pokušaju da bolje zaštiti djecu i porodice.
Nekoliko brendova prestalo se oglašavati na YouTubeu nakon što su otkrili da pedofili ostavljaju predatorske komentare na video snimcima djece. YouTube je prvobitno onemogućio komentare na videozapise koji su privlačili predatorske komentare, ali sada je odlučio kako će zabraniti komentarisanje svih sadržaja sa maloljetnicima.
Ova odluka trebala bi stupiti na snagu u roku od nekoliko mjeseci.
Predstavnici YouTube-a pojasnili su kako će zabrana komentarisanja u budućnosti podrazumijevati automatsku zabranu komentara na video snimcima sa djecom i maloljetnicima. Servis će koristiti algoritme za automatsku detekciju snimaka sa djecom.

Dakle, sa ciljem prevencije pedofilije, kompanija Youtube najavila je ukidanje mogućnosti komentarisanja sadržaja koji uključuje djecu i maloljetnike. Posljednjeg dana u februaru februaru je kompanija objavila saopštenje u kojemu je pojasnila koje tačno promjene će stupiti na snagu i zbog čega.

Uvidom u saopštenje smo zaključili da članak “BH dijaspore” nije samo klikbejt. Naime, u saopštenju pronalazimo i dodatne informacije koje se ne nalaze u članku ovog portala:

Mali broj kreatora moći će zadržati komentare na svojim videozapisima. Ovi kanali će morati aktivno da moderiraju svoje komentare i pored toga što koriste naše alate za moderiranje. Mi ćemo raditi sa njima direktno i naš cilj je da taj broj povećamo tokom vremena, jer naša sposobnost da uhvatimo nasilne komentare nastavlja da se poboljšava.

Dakle, netačna je informacija objavljena u članku “BH dijaspore” koja kaže da “Youtube ukida komentare”. Nije u potpunosti tačno ni da se ukidaju komentari na svim video snimcima na kojima se prikazuju djeca i maloljetnici. Iako će većina takvih video snimaka biti bez mogućnosti komentarisanja, određeni profili koji surađuju sa kompanijom i koji su kreatori sadržaja na ovoj platformi, ipak će imati priliku da komentare ponovno omoguće - uz obaveznu moderaciju.

S obzirom na to da je pogrešno predstavljeno saopštenje kompanije Youtube, članak ocjenjujemo kao dezinformaciju. Zbog nesklada naslova članka sa njegovom suštinom članak dobija i ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 07. 03. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Laž ponavljanjem ne postaje istina: (Malo) sutra u Njemačku bez vize III

Iako to anonimni portali tvrde već 4 godine, u Njemačkoj nije, niti će biti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Klikbejt
Nije otkrivena nikakva “istina” o Zoranu Milanoviću

Nije otkrivena nikakva “istina” o novom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milano...

Klikbejt
Lažna vijest
Dnevni avaz u epizodi "gdje je pečat"

Dnevni avaz je objavio članak u kojem tvrdi da je Danijela Kristić koristil...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me