Ukradeni tekst i senzacionalistički naslov

Senzacionalistički naslov sa tvrdnjom da Srbija i RS Arnoldu Schwarzneggeru “neće oprostiti“ pismo kojim je izrazio žaljenje zbog ubistva Fikreta Hodžića u Trnopolju 1992. godine, mjesecima se reciklira po online medijima.

Članak, naime, luta portalima pod sljedećim naslovom:

„OVO MU SRBIJA I RS NEĆE OPROSTITI: Pogledajte šta je uradio Schwarzenegger kad je čuo da je u logoru ubijen Fikret Hodžić!“

Članak je sa ovim naslovom objavljen 15. septembra 2017. godine na portalu „Ciknews“, odakle ga je peuzeo veliki broj drugih portala, a neki od njih su ga ponovo objavili ove godine. Teza iz naslova se u članku uopšte ne razrađuje, niti je bilo kakav stav “Srbije i RS” u njemu prisutan.

Tekst članka je zapravo preuzet, bez navođenja izvora, sa portala Radio Sarajevo, gdje je objavljen prije godinu dana sa naslovom “Uspomena na Fikreta Hodžića: Prijedorčanin kojeg je oplakivao i Schwarzenegger”, a o samom pismu Arnolda Schwarzeneggera navodi se sljedeće:

Za Fikretom Hodžićem, višestrukim prvakom Jugoslavije, viceprvakom Evrope, prvakom Mediterana i osvajačem bronze na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu, koji je ubijen 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora, žalio je veliki dio svjetske javnosti. Među njima i svjetski poznati glumac i sportista Arnold Schwarzenegger, koji je kroz pismo naslovljeno na Fikretovog sina Džemala, poslano posredstvom američke ambasade u Beču 1993. godine, izrazio žaljenje zbog smrti sportiste svjetskog ranga. Poznati glumac je podsjetio kakva je sportska i ljudska veličina bio Prijedorčanin, koji je 9. jula 1992. godine s porodicom izveden, a potom i pogubljen nedaleko od porodične kuće u Trnopolju. Pismo Schwarzeneggera uz druge uspomene na Fikreta Hodžića nalazi se u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, u kojem se nalaze stotine eksponata koji svjedoče o svoj surovosti rata i ratnim zločinima na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Pismo Arnolda Schwarzeneggera upućeno Džemalu Hodžiću
Izvor: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

 

U pitanju je, dakle, stari recept preuzimanja tuđih tekstova kojima se “nalijepi” senzacionalistički naslov, a kojem pribjegavaju mnogi ovakvi portali, sakupljajući linkove na račun tuđeg pisanja.

Zbog nepodudaranja naslova sa suštinom teksta i predstavljanja stare vijesti kao aktuelne, članak dobija ocjenu klikbejt na svim portalima koji su ga objavili.

Napomena

07.10.2023: Članak portala Direktno 24h koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 16. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me