Ukradeni tekst i senzacionalistički naslov

Senzacionalistički naslov sa tvrdnjom da Srbija i RS Arnoldu Schwarzneggeru “neće oprostiti“ pismo kojim je izrazio žaljenje zbog ubistva Fikreta Hodžića u Trnopolju 1992. godine, mjesecima se reciklira po online medijima.

Ocijenjeni članci
CIK Klikbejt; Bosniaks info Klikbejt; Novi horizonti Klikbejt; Moj video Klikbejt; Balkanis Klikbejt; 24 novosti Klikbejt; Federacija Klikbejt;

Članak, naime, luta portalima pod sljedećim naslovom:

„OVO MU SRBIJA I RS NEĆE OPROSTITI: Pogledajte šta je uradio Schwarzenegger kad je čuo da je u logoru ubijen Fikret Hodžić!“

Članak je sa ovim naslovom objavljen 15. septembra 2017. godine na portalu „Ciknews“, odakle ga je peuzeo veliki broj drugih portala, a neki od njih su ga ponovo objavili ove godine. Teza iz naslova se u članku uopšte ne razrađuje, niti je bilo kakav stav “Srbije i RS” u njemu prisutan.

Tekst članka je zapravo preuzet, bez navođenja izvora, sa portala Radio Sarajevo, gdje je objavljen prije godinu dana sa naslovom “Uspomena na Fikreta Hodžića: Prijedorčanin kojeg je oplakivao i Schwarzenegger”, a o samom pismu Arnolda Schwarzeneggera navodi se sljedeće:

Za Fikretom Hodžićem, višestrukim prvakom Jugoslavije, viceprvakom Evrope, prvakom Mediterana i osvajačem bronze na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu, koji je ubijen 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora, žalio je veliki dio svjetske javnosti. Među njima i svjetski poznati glumac i sportista Arnold Schwarzenegger, koji je kroz pismo naslovljeno na Fikretovog sina Džemala, poslano posredstvom američke ambasade u Beču 1993. godine, izrazio žaljenje zbog smrti sportiste svjetskog ranga. Poznati glumac je podsjetio kakva je sportska i ljudska veličina bio Prijedorčanin, koji je 9. jula 1992. godine s porodicom izveden, a potom i pogubljen nedaleko od porodične kuće u Trnopolju. Pismo Schwarzeneggera uz druge uspomene na Fikreta Hodžića nalazi se u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, u kojem se nalaze stotine eksponata koji svjedoče o svoj surovosti rata i ratnim zločinima na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Pismo Arnolda Schwarzeneggera upućeno Džemalu Hodžiću
Izvor: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

 

U pitanju je, dakle, stari recept preuzimanja tuđih tekstova kojima se “nalijepi” senzacionalistički naslov, a kojem pribjegavaju mnogi ovakvi portali, sakupljajući linkove na račun tuđeg pisanja.

Zbog nepodudaranja naslova sa suštinom teksta i predstavljanja stare vijesti kao aktuelne, članak dobija ocjenu klikbejt na svim portalima koji su ga objavili.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 16. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Novo medijsko “miješanje” zastave Republike Bosne i Hercegovine i zastave Armije RBiH

Pojedini su pogrešno izvijestili da je potpredsjednik Skupštine Grada Bijel...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
“Razotkrivanje istine” o vakcinama, koje to nije: Epizoda “Glavna medicinska sestra UKC-a Ljubljana”

Tvrdnje iz viralne Viber poruke inspirisane mjesecima starim izlaganjem “gl...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Putin nije citirao Vučića na Instagramu

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema zvanični nalog na Instagramu, no unat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me