Ukradeni tekst i senzacionalistički naslov

Senzacionalistički naslov sa tvrdnjom da Srbija i RS Arnoldu Schwarzneggeru “neće oprostiti“ pismo kojim je izrazio žaljenje zbog ubistva Fikreta Hodžića u Trnopolju 1992. godine, mjesecima se reciklira po online medijima.

Članak, naime, luta portalima pod sljedećim naslovom:

„OVO MU SRBIJA I RS NEĆE OPROSTITI: Pogledajte šta je uradio Schwarzenegger kad je čuo da je u logoru ubijen Fikret Hodžić!“

Članak je sa ovim naslovom objavljen 15. septembra 2017. godine na portalu „Ciknews“, odakle ga je peuzeo veliki broj drugih portala, a neki od njih su ga ponovo objavili ove godine. Teza iz naslova se u članku uopšte ne razrađuje, niti je bilo kakav stav “Srbije i RS” u njemu prisutan.

Tekst članka je zapravo preuzet, bez navođenja izvora, sa portala Radio Sarajevo, gdje je objavljen prije godinu dana sa naslovom “Uspomena na Fikreta Hodžića: Prijedorčanin kojeg je oplakivao i Schwarzenegger”, a o samom pismu Arnolda Schwarzeneggera navodi se sljedeće:

Za Fikretom Hodžićem, višestrukim prvakom Jugoslavije, viceprvakom Evrope, prvakom Mediterana i osvajačem bronze na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu, koji je ubijen 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora, žalio je veliki dio svjetske javnosti. Među njima i svjetski poznati glumac i sportista Arnold Schwarzenegger, koji je kroz pismo naslovljeno na Fikretovog sina Džemala, poslano posredstvom američke ambasade u Beču 1993. godine, izrazio žaljenje zbog smrti sportiste svjetskog ranga. Poznati glumac je podsjetio kakva je sportska i ljudska veličina bio Prijedorčanin, koji je 9. jula 1992. godine s porodicom izveden, a potom i pogubljen nedaleko od porodične kuće u Trnopolju. Pismo Schwarzeneggera uz druge uspomene na Fikreta Hodžića nalazi se u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, u kojem se nalaze stotine eksponata koji svjedoče o svoj surovosti rata i ratnim zločinima na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Pismo Arnolda Schwarzeneggera upućeno Džemalu Hodžiću
Izvor: Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

 

U pitanju je, dakle, stari recept preuzimanja tuđih tekstova kojima se “nalijepi” senzacionalistički naslov, a kojem pribjegavaju mnogi ovakvi portali, sakupljajući linkove na račun tuđeg pisanja.

Zbog nepodudaranja naslova sa suštinom teksta i predstavljanja stare vijesti kao aktuelne, članak dobija ocjenu klikbejt na svim portalima koji su ga objavili.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 16. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me