Uobičajeni protokol kao “dokaz” bračnih problema Melanije i Donalda Trumpa

Nekoliko portala je prethodnih dana pisalo o navodnim znakovima da će uskoro uslijediti razvod odlazećeg predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa i Melanije Trump. Kao “dokaz” su naveli sasvim uobičajeno protokolarno ponašanje bračnog para prilikom državnih ceremonija.

Na portalu Telegraf je 12.11.2020. objavljen članak sa naslovom koji aludira na neuobičajeno ponašanje Melanije Trump:

Melanijino ponašanje na groblju svima zapalo za oko: Ovim potezom je poslala jasnu poruku

Članak govori o posjeti bračnog para Trump groblju u Arlingtonu, na kojem se sahranjuju američki vojnici koji su poginuli u borbi, a povodom obilježavanja Dana veterana. U članku se navodi da je američki predsjednik Donald Trump hodao udaljen od supruge, koja je za ruku držala jednog od vojnika:

Međutim, ono što je svima zapalo za oko jeste kako je bračni par hodao razdvojeno, dok je Melanija držala za ruku vojnika. Odmah su počele da kruže spekulacije da su Melanija i Donald u svađi, što nije prvi put.

U Telegrafovom članku se dalje govori i o navodnim planovima Melanije Trump da se razvede, a citirana je bivša savjetnica predsjednika Trumpa, Omarosa Manigault Newman:

Melanija broji svaki minut do izlaska iz Bele kuće i dana kada će moći da se razvede. Da ga je ostavila za vreme predsednikovanja, našao bi način da je kazni – rekla je ranije Njuman.

Članak sa istim tvrdnjama su prenijeli i portali USN, Ekskluziva, Novosti, Espreso, Kurir i Informer

CEO SVET BRUJI O MELANIJINOM PONAŠANJU NA GROBLJU: Pogledajte šta je uradila (VIDEO) (Espreso)

NIKOME NIJE PROMAKLO MELANIJINO PONAŠANJE NA GROBLJU! Njena poruka je svima jasna (VIDEO) (Informer)

Portal Novi je objavio nešto kraći članak, bez izjave bivše savjetnice Newman.

U Telegrafovom članku, ponašanje Donalda i Melanije Trump tokom ceremonije na groblju Arlington opisano je kao znak narušenih bračnih odnosa. No, činjenica je da je praksa držanja vojnika “pod ruku” na sličnim događanjima potpuno uobičajena. Primjer takvog događaja jeste i inauguracija predsjednika Trumpa 2017. godine, na kojoj je Melaniju Trump do njenog mjesta dopratio jedan od službenika.

  

Ovakav protokol se naročito primjenjuje u kišnim uslovima, odnosno kada su prisutnima potrebni kišobrani, što je bio slučaj prilikom posjete bračnog para Trump groblju u Arlingtonu. 

Slične situacije su zabilježene i prilikom događaja kojima su prisustvovali prethodni predsjednici SAD. Na fotografiji iz 2013. godine se, tako, vidi da tadašnji predsjednik Barack Obama također hoda odvojeno od supruge Michelle, kojoj kišobran drži osoba iz pratnje.

Michelle Obama je u više navrata bila u pratnji vojnih lica na događajima kojima je prisustvovala sa suprugom i tadašnjim predsjednikom, što je vidljivo na fotografijama zabilježenim 2009. godine prilikom posjete Pentagonu. Jasno je da je u pitanju uobičajena praksa.

 

Izjava bivše savjetnice Omarose Manigault Newman u Telegrafovom članku je preuzeta iz britanskog tabloida The Daily Mail, koji je citirao njene tvrdnje o planovima za razvod Melanije Trump u članku od 7.11.2020. 

Ove navode je opovrgla i Stephanie Grisham, glasnogovornica Melanije Trump, okarakterisavši pitanje o planovima za razvod kao “patetično”. 

Nakon izbornog poraza Donalda Trumpa ove godine, portali su “eksploatisali” tvrdnje bivše savjetnice Newman u člancima u kojima se najavljuje razvod Melanije Trump od odlazećeg predsjednika SAD. Tako je tokom novembra objavljen niz članaka sa naslovima poput “TRUMP ĆE IZGUBITI I SUPRUGU? ‘Melanija broji minute do izlaska iz Bijele kuće kako bi se razvela. Ali, ako ga pokuša poniziti, kaznit će ju….’” (link), “UPUĆENI TVRDE: Melanija broji minute do razvoda” (link) i “Melania odbrojava minute do razvoda i izlaska iz Bijele kuće” (link).

Tvrdnju u naslovima navedenih članaka o neobičnom ponašanju Melanije Trump o kom, navodno, “bruji cijeli svijet” i za koje se bez ikakve osnove tvrdi da je pokazatelj “planova za razvod”, ocjenjujemo kao klikbejt

Napomena 15.12.2020.

Članak portala Espreso je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena 2.2.2021.

Članak portala Kurir je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena 

04.02.2021: Nakon objave analize, portal Telegraf izvršio je izmjene u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

29.09.2022: Portal Novosti ispravio je netačne tvrdnje u članku, zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno

(Emir Velić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 20. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijs...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me