Upozorenje o opasnosti za Hajdučka vrata pretvoreno u lažnu vijest i klikbejt

Hipotetska “vijest iz budućnosti” o rušenju spomenika prirode Hajdučka vrata, koju je planinarski savez objavio kao upozorenje na štetno ponašanje posjetitelja u parku prirode Blidinje, nekoliko portala je predstavilo kao stvarnu vijest.

Na web stranici “Planinarski savez Herceg Bosne” je 22. septembra objavljen tekst u kojem je predstavljena hipotetska situacija, odnosno “vijest iz budućnosti”, koja bi se mogla desiti “ukoliko se nastavi ovakvo neodgovorno ponašanje samozvanih planinara”. 

Prema ovoj “vijesti iz budućnosti”, spomenik prirode Hajdučka vrata je urušen zbog nemara posjetilaca, a tekst je opremljen fotomontažom Hajdučkih vrata čiji vrh nedostaje. 

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen.

Ovako bi mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi ovakvo neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode.

Na priloženoj fotografiji koja je objavljena poprilično jasno se vidi da je u pitanju manipulacija, odnosno produkt fotošopa.

Međutim, portal Klix je istoga dana objavio članak sa navodno stvarnom viješću o Hajdučkim vratima koje je “uništio ljudski faktor”, uz tvrdnju da su “ove informacije potvrđene iz Planinarskog saveza HB”.

Uništena Hajdučka vrata na Blidinju, uzrok ljudski faktor

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice, koji je prirodni spomenik BiH i jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje, poznat kao Hajdučka vrata je srušen.
Ove informacije su potvrđene iz Planinarskog saveza HB, iz kojeg navode da je u pitanju ljudski faktor.
"Ono što je priroda stvarala vijekovima uništio je čovjek“, ističu iz planinarskog saveza.
Tvrde da je uzrok neodgovorno ponašanje pojedinaca koji su se u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i uništavali krhke stijene od kojih je sačinjen na daleko prepoznatljivi prsten.

Klix je, dakle, preuzeo članak sa portala PSHB, te pri prenošenju izostavio dio koji govori da ova vijest nije tačna i da je u pitanju “vijest iz budućnosti” koja bi se mogla desiti ukoliko se pojedinci nastave ponašati neodgovorno. Na taj način je upozorenje PSHB predstavljeno kao stvarna vijest. 

Haber, Centralna, Kalesijski, USK vijesti, Mahalla, TK portal i drugi portali prenijeli su sa Klixa tvrdnje kako je hercegovački spomenik prirode uništen, bez ikakve napomene da se radi o hipotetskoj situaciji. Portal PCNEN je objavio svoj članak sa identičnim tvrdnjama.

Portal Bljesak je je također objavio članak o Hajdučkim vratima, i opremio ga sljedećim naslovom i podnaslovom:

Planinarski savez: ''Srušila se Hajdučka vrata'' 

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca 

Članak je opremljen i slikom na kojoj se vide urušena Hajdučka vrata, međutim, za razliku od Klixa, u članku portala Bljesak se navodi kako se radi o “vijesti iz budućnosti”.

Ovako bi, navode planinari na svojim internet stranicama, mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi ovakvo neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode.

Ipak, sama oprema članka je navela čitaoce da pomisle kako se radi o stvarnoj vijesti, što je vidljivo iz komentara na Facebooku.

“Vijest” sa manipulativnim naslovom o urušenim Hajdučkim vratima, te fotomontažom sa web stranice PSHB, sa Bljeska su prenijeli brojni portali, a ovo su neki od naslova takvih članaka koji navode čitatelje/ke na pogrešan zaključak.

“Srušila se” Hajdučka vrata – uništilo ih neodgovorno ponašanje pojedinaca (Pressmedia)

Nemar pojedinaca: Urušila se Hajdučka vrata (Vijesti.ba)

Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek – Srušila se Hajdučka vrata (Klik Jajce)

U međuvremenu je portal Klix uredio svoj članak, čiji naslov sada glasi “Ovako će izgledati Hajdučka vrata ako se nastavi sa neodgovornim ponašanjem”. U članku više ne postoje tvrdnje da je PSHB potvrdio kako su Hajdučka vrata srušena. Sada u članku stoji da “simbol Parka prirode Blidinje lako može biti srušen”, te “da će u slučaju rušenja u pitanju biti ljudski faktor.”

Ipak, link prvobitnog Klixovog članka i dalje je aktivan ( https://www.klix.ba/vijesti/bih/unistena-hajducka-vrata-na-blidinju-uzrok-ljudski-faktor/200922130), te sada preusmjerava korisnike na novi članak. Osim toga, dokaz o tome kako je članak prvobitno izgledao je i arhivirana verzija tog članka

Osim Klixa, portali Hayat i Vijesti (.ba) su izmijenili svoje prvobitne članke o Hajdučkim vratima, a članak na portalu Kalesijski je obrisan. Tako je portal Hayat prvobitno objavio članak sa naslovom preuzetim od Bljeska, ali je on naknadno izmijenjen i sada glasi:

OVAKO ĆE IZGLEDATI HAJDUČKA VRATA AKO SE NASTAVI SA NEODGOVORNIM PONAŠANJEM

Portal Vijesti (.ba) je također promijenio naslov koji sada glasi:

Hajdučka vrata bi se mogla srušiti

Iz izvora za članke ili opremu članaka o “srušenim Hajdučkim vratima” je jasno kako se ne radi o činjeničnoj tvrdnji, već o hipotetskoj situaciji, a cilj teksta na sajtu PSHB je bio upozoriti na takav scenarij, koji bi se mogao desiti usljed nebrige posjetitelja parka prirode Blidinje. 

Članak na portalu Klix dobija ocjenu lažna vijest, s obzirom da je u članku rušenje Hajdučkih vrata predstavljeno kao činjenica. Isti članak ocjenjujemo i kao demantovano, budući da je povučen, odnosno zamijenjen sa ispravljenim člankom. 

Portali koji su prenijeli Klixov članak, ili objavili svoj članak sa tvrdnjom da su srušena Hajdučka vrata, bez napomene da se ne radi o stvarnoj situaciji, dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Članci na svim portalima koji su “izvijestili” o “rušenju” Hajdučkih vrata tako što su opremom članaka sugerisali da se radi o stvarnoj vijesti dobijaju ocjenu klikbejt, budući da se u samim člancima navodi da “vijest” nije istinita.

Članci portala Hayat i Vijesti (.ba) također dobijaju ocjenu demantovano, budući da su ispravili prvobitne manipulativne naslove, kao i članak na portalu Kalesijski, koji je obrisan, i članak na portalu PCNEN, koji je ispravljen. Taj portal je objavio i izvinjenje čitaocima nakon našeg medijskog upita o ocijenjenim tvrdnjama.

Napomena

03.06.2021. Članak portala Pressmedia je naknadno ispravljen te mu je dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 24. 09. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me