Raskrinkavanje.ba

Uprkos tvrdnjama njemačkog biologa, virusi postoje i izazivaju bolesti

Njemački biolog Stefan Lanka poznat je po tvrdnjama da virusi ne izazivaju bolesti. Tokom pandemije novog koronavirusa, njegove teorije su postale ponovo popularne, dijelom zahvaljujući i promociji domaćih antivakcinacijskih aktivista.

Na online platformi za dijeljenje videosadržaja, Jubitu, korisnik/ca “cenzurirano” je 1.5.2021. godine objavio/la video u kojem njemački biolog Stefan Lanka tvrdi da ima dokaz da virusi ne izazivaju bolesti. 

 VIROLOGIJA POBIJENA Stefan Lanka–Kontrolirani Eksperiment

Video je ubrzo objavljen i na Facebook stranici Marija S, na kojoj se objavljuju “zavjerološki” sadržaji o temama iz oblasti zdravlja i medicine. Do vremena objave ove analize, video je imao preko 12 hiljada pregleda i podijeljen je 471 put, a objavljen je uz sljedeći status:

DOKAZ DA JE VIRUSOLOGIJA LAZNA NAUKA - DR STEFAN LANKA

Video je na platformama Bit Chute i Lbry.tv objavio/la korisnik/ca Marija S. Na ovim platformama, video je imao 447 i 973 pregleda. Objavljen je i na Facebook profilu Hrabronis Dabronis II 26.5.2021.

Stefan Lanka, poznat po tvrdnjama o nepostojanju virusa morbila i promoviranju kontroverznih tvrdnji koje je naučna zajednica odbila, u ovom videu, titlovanom na naš jezik, predstavlja svoj “eksperiment” za kojeg tvrdi da dokazuje da virusi ne izazivaju bolest. 

(...) imam prve rezultate iz kontroliranog eksprimenta. Tu su i jasno pokazuju da učinak(efekt) kojeg svi virolozi uzimaju kao dokaz da se tkivo ili stanični materijal pretvara u virus, mi možemo postići iste točne rezultate metodama, samo bez dodavanja navodno zaraženog materijala. 

Video je dio playliste “Virusi” na Facebook stranici Marija S, na kojoj se Stefan Lanka našao i 27.12.2020. godine. 

VIRUSI NE MOGU DA UZROKUJU BOLEST - DR STEFAN LANKA

Ovaj video imao je preko 23 hiljade pregleda i 1.200 dijeljenja do objave ove analize. Postavljen je i na platformu Bit Chute, na kojoj je imao 355 pregleda, i na Lbry TV, gdje je imao 1.146 pregleda. Oba videa u originalu su objavljena na njemačkom jeziku, sinhronizovana na engleski, te titlovana na bosanskom/hrvatskom/srpskom. 

Video postavljen na listu u decembru 2020. godine osvrće se na Lankin izazov u kojem je nudio 100.000 eura onome ko dokaže postojanje virusa morbila.

Mediji su klevetali Stefana Lanku u nizim sudovima, ali je nedavno (2017) nemacki Vrhovni sud presidio u njegovu korist. Mejnstrim mediji ODBIJAJU da o ovome izvestavaju. 

I u ovom videu Lanka govori o tome da patogeni virusi ne postoje, već da bolesti nastaju trovanjem kože spolja ili zbog “nasilnog odvajanja”.

I naravno kao kompetentni otkrivac virusa, poceo sam da proveravam tvrdnje savremene medicine, da li ovi patogeni virusi uopste postoje i dosao sam do zakljucka da njihova tvrdnja nije tacna. 

Šta su činjenice?

Stranica Marija S je napravljena krajem oktobra 2020. godine i vodi je poznata teoretičarka zavjere i antivakcinacijska aktivistica iz Srbije Marija Stojaković. Kao i mnoge osobe koje su širile lažne informacije o novom koronavirusu, Stojaković je dobila na popularnosti prošle godine, propagirajući neutemeljene tvrdnje o pandemiji, mnoge od njih u domenu teorija zavjere. Na playlisti “Virusi” objavljeno je mnoštvo sadržaja koji sadrže neistine i dezinformacije o virusima, virusologiji, novom koronavirusu i HIV-u. 

Njemački biolog iz dva videa na ovoj stranici javnosti je poznat kao antivakser i osoba koja tvrdi da virusi ne postoje. Konkretno, Lanka tvrdi da HIV, virus koji je uzročnik AIDS-a, uopšte ne postoji, kao ni virus morbila, za koji Lanka tvrdi da je “psihosomatska bolest uzrokovana traumatičnim odvajanjem,” što objašnjava kao “nasilno odvajanje od nečega ili nekoga”. 

U videu postavljenom na stranicu Marija S. u decembru 2020. godine on govori upravo o virusu morbila. 

Ako ne postoji virus morbila, kako objasnjavate simptome koji se navode kao referenca za morbile?

Na isti nacin kako se ranije objasnjavalo, pre nego sto je ideja o virus morbila zapoceta. Isto kao sto su objasnile kineska tradicionalna medicina ili indijska Ajuveda, da ne postoji zaraza materijalima, vec je koza spolja otrovana, proizvodima sirove nafte, toksinima koji se u njima nalaze, kao i sa trovanjem nase koze iznutra. To je razlog zasto ljudi idu u saune, da bi sve te stvari izasle. Ako bubrezi ne mogu da izbace ove toksine, ako je urin beo, i supstance kao sto su urea, mokracna kiselina i kreatin ostanu unutar tela, sve te stvari ce izlaziti napolje kroz vasu kozu. Koza nas neguje, ona nas cisti. I kada je taj mehanizam kompromitovan, mi cemo imati inflamaciju koze i to onda nazivaju morbilama. Postoji i treca stvar koju sam proveravaoi za koju sam zakljucio da je naucno tacna, a to je da psihosomatski efekti mogu da uticu kada je neko nasilno odvojen od necega ili nekoga. U tom slucaju, nasa koza bukvalno postane tanka, sto osoba moze da oseti, i kada se zavrsi procesovanje traume, koza ce se obnoviti. Ovaj proces je upravo onaj koji mi nazivamo morbile. 

Ovaj video star je više od deset godina i potiče iz vremena kada je Lanka ponudio 100.000 eura 2011. godine osobi koja bi dokazala da su morbili, ili ospice, uzrokovani virusom. Kako navodi The Guardian u članku od 13.3.2015. godine, sud u Njemačkoj naložio je Lanki da ponuđeni novac isplati liječniku Davidu Bardensu, koji mu je poslao šest naučnih studija koje zajedno dokazuju da su ospice uzrokovane virusom. Međutim, nakon Lankine žalbe, viši regionalni sud u Stuttgartu je preinačio presudu u njegovu korist. Sud je odlučio da Bardensov dokaz nije zadovoljio uslove izazova. Bardens je Lanki poslao šest naučnih studija koje zajedno dokazuju postojanje virusa. Međutim, prema članku u njemačkom Sudkurieru od 16.2.2021, Lanka je tražio jednu koja bi ove informacije objedinila, i to je razlog za presudu u njegovu korist.

CITAT TAČNO: “”Nagrada je zahtijevala da se preda jedna publikacija”, rekao je sudija Oleschkewitz. “Međutim, ukupno je predato šest publikacija. Izbor riječi nagrade je jasan - trebala se predati jedna, a ne šest publikacija.”

Ova odluka suda bila je predmetom raznih manipulacija kako bi se predstavila kao presuda da virusi ne postoje. To se vidi i u komentarima na ovaj video. 

 

Video je analizirao i naš partnerski portal Raskrinkavanje iz Crne Gore 5.11.2020, sa zaključkom da virusi postoje. U analizi je navedeno i kako se virusi identifikuju.

Steven Novella, neurolog i profesor na Univerzitetu Jejl, kaže da se mnoga negatorska uvjerenja dovode u vezu sa naučnim zaključivanjem, a da je evolucija dobar primjer toga:

„Iako smo sada vidjeli kako se evolucija događa u laboratoriji, velike evolucione promjene traju najmanje desetine hiljada godina, pa je nikada nećemo vidjeti direktno. Moramo zaključiti, kroz više dokaza, da se evolucija dogodila (genetika, fosilni ostaci itd). To omogućava negatorima da se žale na nedostatak direktnih dokaza, kao da je to jedina vrsta naučnog dokaza. Postojanje virusa takođe se u velikoj mjeri određuje zaključivanjem. Većina virusa je premala da bi se vidjela čak i mikroskopom i ne mogu se lako gajiti poput bakterija. Virusi se identifikuju izolovanjem antitijela na njih, izolovanjem virusnih proteina, demonstriranjem biohemijske i aktivnosti bolesti i na kraju uzimanjem elektronskih mikrografa virusnih čestica. Ovi dokazi svi zajedno mogu biti apsolutno konačni, ali negator može i dalje tvrditi da su svi dokazi indirektni ili pogrešni.“

On zaključuje da za svaku razumnu osobu koja ima i osnovno medicinsko obrazovanje, male boginje očito nijesu psihosomatska bolest – bolest ima objektivne pokazatelje, poput temperature i očiglednog osipa:

„Prirodna istorija bolesti je prilično specifična i može biti vrlo teška, što dovodi do encefalitisa, pa čak i smrti. Jasno je da je vrlo zarazna, a da se širenje može smanjiti vakcinama. Psihosomatske bolesti imaju tendenciju da budu nejasne, nespecifične i nefatalne. Boginje su objektivne, specifične i mogu biti fatalne. Ideja da su boginje psihosomatska bolest je apsurdna.“

Virologinja Linda Coughlin u izjavi za Reuters rekla je da se virusi, koji uzrokuju bolesti kod ljudi, mogu identifikovati direktno i indirektno:

„Brojni su primjeri virusa za koje je poznato da izazivaju bolesti kod ljudi. Na isti način na koji možemo da pronađemo DNK koja je ostala na mjestu zločina, naučnici mogu da identifikuju viruse koji su uzrok bolesti čovjeka tako što će ih izolovati od zaraženih pojedinaca, sekvencirati njihov genetski materijal da bi ih identifikovali, direktno ih vizualizirajući (elektronskom mikroskopijom) i indirektno vizualizirajući njihove efekte na ćelije, kao i potvrđujući njihove sposobnosti da izazovu bolest ispitivanjem izolovanih virusa na životinjama“.

Eksperiment o kojem govori Lanka u videu iz maja 2021. godine ne može se pronaći u nekoj naučnoj publikaciji. Google pretraga daje rezultate za isti video objavljen na različitim jezicima na “zavjerološkim” web stranicama. 

 

 

Raskrinkavanje je kontaktiralo nekoliko virologa, koji apsurdnost Lankine tvrdnje nisu željeli ni komentirati. Teufik Goletić, virolog i vanredni profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, u odgovoru od 8.6.2021. kratko je prokomentarisao:

“Nažalost, zbog zauzetosti, ali i zbog činjenice da su u pitanju tvrdnje koje su istinski pseudoznanstvene prirode, te kao takve ne zaslužuju pažnju, a koje uz to dolaze i od strane, pa u najmanju ruku, rekao bih kontraverznog gosp. Lanke, nisam u prilici da elaboriram širi odgovor na Vaš upit osim vrlo kratkog komentara –  APSURDNA tvrdnja temeljena na pseudoznanstvenim 'kontroliranim eksperimentima'”.

Tvrdnje da virusi ne postoje ili da ne izazivaju bolesti, objavljene u videu na Facebook profilu Marija S, dobijaju ocjenu lažna vijest. Objave ovog videa na drugim platformama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

Tvrdnje da je  “virologija pobijena”, odnosno da je  “Lanka dokazao da je virusologija lažna nauka”, nisu zasnovane na činjenicama, te stoga video na Jubitu, kao prva objava, dobija ocjenu lažna vijest. Objave ovog videa na drugim platformama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

Budući da Lanka koristi jezik koji liči na naučni i predstavlja svoje mišljenje kao naučno utvrđene činjenice, ove tvrdnje također dobijaju ocjenu pseudonauka. 

Napomena:

21.12.2021: Tvrdnja da virus “u smislu mikroorganizma koji uzrokuje bolest ne postoji” ponovno se širi na društvenim mrežama. Na Facebook profilu Vigor Colnar II ova tvrdnja objavljena je u statusu 12. decembra 2021. godine. Shodno činjenicama iznesenim u analizi, ovoj objavi dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 01.05.2021

Jubitu: Cenzurirano: VIROLOGIJA POBIJENA Stefan Lanka–Kontrolirani Eksperiment

VIROLOGIJA POBIJENA Stefan Lanka–Kontrolirani Eksperiment

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 02.05.2021

Bit Chute: Marija Stojaković: DOKAZ DA JE VIRUSOLOGIJA LAZNA NAUKA - DR STEFAN LANKA

..

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.05.2021

LBRY TV: Marija Stojaković: DOKAZ DA JE VIRUSOLOGIJA LAZNA NAUKA - DR STEFAN LANKA

...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.12.2020

Bit Chute: Marija Stojaković: VIRUSI NE MOGU DA UZROKUJU BOLEST - DR STEFAN LANKA

...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.10.2020

LBRY TV: Marija Stojaković: VIRUSI NE MOGU DA UZROKUJU BOLEST - DR STEFAN LANKA

...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.05.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Hrabronis Dabronis II": STEFAN LANKA–VIROLOGIJA POBIJENA

Urađen kontrolni eksperiment, prvi ovakav nakon 68 godina.

  • Prenošenje lažnih vijesti