Upute za Johnson & Johnson vakcinu imaju prazne stranice jer su ažurirane informacije dostupne na internetu

Videosnimak sa TikToka prikazuje da uputstvo u pakovanju Johnson & Johnson vakcine protiv Covid-19 ima prazne stranice. Ne radi se o propustu ili namjernom pokušaju sakrivanja informacija - proizvođač je odlučio informacije o vakcini učiniti dostupnim na internetu zbog ažurnosti.

Na Facebook profilu Iman Sara je 13.9.2021. godine objavljen videosnimak sa sljedećim opisom:

Bocke sa bijelim, praznim uputstvom. To vam je ono "stoka svakako ne čita, pa što da im štampamo bezveze". 
A i kad krene erupcija nuspojava, s ovom forom lijepo mogu svi da se operu: "jbg, nije se odštampalo"... 
Jeste li vidjeli/pročitali uputstvo vak cine koju ste primili???

U videosnimku, koji traje jednu minutu i 24 sekunde, neimenovana žena pokazuje pakovanje vakcine protiv Covid-19 proizvođača Janssen (Johnson & Johnson). Potom iz kutije vadi papir, za koji navodi da treba da sadrži informacije o vakcini, te ga odmotava i pokazuje da je prazan, odnosno da na većini papira nije ispisano ništa. Žena sa snimka govori na engleskom jeziku i videosnimak nema titlove za jezike domaćeg govornog područja. Pokazujući prazan papir iz pakovanja vakcine, ona kaže:

Mnogo podataka o sigurnosti i efikasnosti - zapravo sve uobičajene informacije koje bismo pronašli u umetku pakovanja, poput sastojaka - sve bi se to našlo upravo ovdje u ovom umetku. Mora da je magija. Sve je prazno.

Videosnimak je preuzet sa platforme TikTok, čiji je logo vidljiv na samom snimku.

Do vremena pisanja ove analize, videosnimak na Facebook profilu Iman Sara ostvario je 2.400 prikaza, uz 85 reakcija i devet komentara, te 177 dijeljenja.

Šta su činjenice?

Videosnimak sa tvrdnjama o praznom papiru unutar pakovanja Johnson & Johnson vakcine protiv Covid-19 bio je viralan na engleskom govornom području, te se dijelio i na mrežama kao što su Instagram i Twitter. Associated Press (AP) je 11.5.2021. objavio analizu tvrdnji iz ovog snimka.

Ustanovljeno je da je riječ o nepotpunoj informaciji. Pakovanje Johnson & Johnson vakcine protiv Covid-19 zaista sadrži uputstvo na kojem se nalaze i prazne stranice. U uputstvu se korisnici/ce upućuju na stranicu ovog proizvođača www.vaxcheck.jnj, na kojoj mogu dobiti potpune podatke. 

Lisa Cannellos, direktorica odjela za odnose sa medijima kompanije Johnson & Johnson, pojasnila je za AP da je papir u uputstvu ostavljen praznim sve dok traje dozvola za hitnu upotrebu vakcine ovog proizvođača, koju je izdala američka Agencije za hranu i lijekove (FDA). Korisnici/ce mogu naći sve ažurirane podatke o vakcini na sajtu ove kompanije.

U uputstvu u pakovanju se navodi da su prednja i zadnja stranica uputstva namjerno ostavljene prazne, a dokumenti sa informacijama su dostupni elektronički za vrijeme trajanja odobrenja za hitnu upotrebu, koje je izdao FDA” rekla je Cannellos za Associated Press u e-mailu. 
“Ovaj proces osigurava da osoblje koje daje vakcine i korisnici imaju pristup najnovijim podacima, a stranica www.vaxcheck.jnj prikazuje sve izmjene napravljene u skladu s [odlukama] FDA. Informativni listić sadrže detaljne podatke, uključujući sastojke, doziranje i primjenu, upozorenja i kontraindikacije.

Dakle, dijelovi letka u pakovanju Johnson & Johnson vakcine su ostavljeni prazni s namjerom, a aktuelne informacije o vakcini su dostupne na internetu, što i piše u uputstvu. Žena u snimku na TikToku ovo nije navela niti je to uradila vlasnica Facebook profila Iman Sara.

Zbog navedenih činjenica, tvrdnju da Johnson & Johnson vakcine protiv Covid-19 dolaze u pakovanju s praznim uputstvom, čime se implicira da se radi o namjernom skrivanju informacija, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Tačno je da pakovanje ove vakcine sadrži informativni letak sa praznim stranicama, ali na njemu je napisano da se detaljne i aktuelne informacije o vakcini mogu naći na internet-stranici proizvođača.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 27. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci nastali prije nekoliko godina iskorišteni kao “dokaz” da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju “zamrzavanje”

Nekoliko snimaka koji prikazuju osobe koje nepomično stoje na raznim mjesti...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Facebook prevare: Obećanjem Samsung telefona do novih pretplatnika 

Na Facebooku se širi lažna nagradna igra na stranici koja krade vizualni id...

Lažna vijest
Analiza
Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacio...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me