“Uvozna” lažna vijest o parazitu u flaširanoj vodi

Priča koja se vrti po portalima da neka neimenovana flaširana voda sadrži opasnog parazita nije tačna.

Portal “Alternativno” je 25.8.2018. godine po šesti put u manje od godinu dana na svom Facebook profilu podijelio lažnu vijest o parazitu u flaširanoj vodi. Članak upozorenja ne donosi nikakvu informaciju koju biste očekivali da pročitate u članku nazvanom ovako:

UPOZORENJE: Svakodnevno pijemo ovu vrstu vode, a u njoj su pronašli ovo…

Nakon “upozorenja” iz naslova u tekstu saznajemo još da je riječ o parazitu i o flaširanoj vodi. Koji je parazit u pitanju i o kojoj se tačno vodi radi, u tekstu nije navedeno. Jedino što jeste su fotografije prozirnog organizma koje bi trebale predstavljati parazita.

(...)
Nekoliko hiljada flaša vode su poslate na analizu, kada se utvrdilo da je svaka od njih zaražena i to veoma opasnom vrstom parazita.
(...)
Simptomi koji ukazuju na prisustvo parazita su:
– nadutost stomaka
– povraćanje
– groznica
– svrabež
Iako su proizvođači pokušavali da uklone svu nečistoću koja se nalazila u vodi, ipak im to nije uspjelo, pa su takvu vodu plasirali na tržište, i omogućili kupcima da dođu u dodir sa njom.
Od sada pokušavajte što više da izbjegavate ovu vodu, nego je mnogo bolje i korisnije da počnete piti zdravu izvorsku vodu, koja je obogaćena sa zdravim materijama.

Članak dakle ne donosi informaciju koju vodu ne treba piti i koji je to parazit u pitanju, tako da zapravo ne postoji način da se išta provjeri u vezi sa člankom osim ilustracija na kojima se nalazi larva jegulje, a ne parazit.

Prema komadićima informacija i “slikama parazita” pronašli smo izvor priče. Naime, prvo pojavljivanje ovog članka na našem jeziku desilo se na portalu “5do12” koji više ne postoji, dok je izvor originalne lažne vijesti američki portal “News4”.

U američkom članku koji, u ovom slučaju, ima “glavu i rep” tvrdi se da je “prozirni parazitski crv” pronađen u flaširanoj vodi “Dasani” koju proizvodi “Coca Cola”, te da je FDA (Administracija za sigurnost hrane i lijekova) zatvorila jednu punionicu te vode.

Portal koji se bavi provjerom činjenica “Snoopes” ovu vijest je ocijenio lažnom, ali nisu se samo oni bavili njome. Zbog brzog širenja putem društvenih mreža, ova lažna vijest bila je tema svih medija: i štampe i TV-a i radija. “Coca Cola” se 2016. oglasila kratkom izjavom u kojoj kaže da je izvor lažne informacije o njihovom brendu stranica koja objavljuje laži te da voda nije povučena sa tržišta i sigurna je za piće. Iako je lažna vijest krenula u aprilu 2016. godine, do danas još uvijek stvara nedoumice kod korisnika koji se obraćaju kompaniji putem Twittera.

Na samom kraju članka nalazi se poziv na dalje dijeljenje lažne vijesti.

Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima, kako biste i njih upozorili!

Posljednja ponovljena objava portala “Alternativno” imala je 28 novih dijeljenja od strane korisnika koji prate Facebook stranicu ovog portala.

Članak koji je objavio portal “Alternatvno” objavljen je i na portalu “Haber”, “Fresh Press”, te na mnogim opskurnim portalima od kojih neki više i ne postoje. Zbog činjenice da ništa u članku nije istina, svi koji su ga obavili dobit će ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 28. 08. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažna vijest o hapšenju predsjednika biračkih odbora u Trebinju

Na dan održavanja Opštih izbora u Bosni i Hercegovini portal Trebinje 24 ob...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Koji mediji su tokom kampanje najviše trošili na oglašavanje na Facebooku i Instagramu?

Kako pokazuje izvještaj kompanije Meta, tokom kampanje pred Opšte izbore u...

Razabiranje
Manipulisanje činjenicama
Oružane snage Ukrajine nisu zarobile sedam studenata iz Šri Lanke

Izvještavajući o grupi studenata iz Šri Lanke u Ukrajini, nekoliko portala...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me