Raskrinkavanje.ba

Vakcina za koronavirus ne stiže “sljedeće sedmice” niti je “proizvedena u milion doza”

Vakcina protiv virusa SARS-CoV-2 još uvijek ne postoji. To ipak ne sprječava razne portale da u javnost plasiraju različite neistine o njenom razvoju i distribuciji.

Portal Srbija Danas 17. aprila je objavio članak sa sljedećim naslovom:

OTKRIVENO: Sledeće nedelje stiže vakcina protiv korone, ali postoji uslov koji građani moraju da ispune da bi je primili

Dalje se u članku navodi da je vakcina već proizvedena u milion doza:

Naučnici sa unuverziteta Oksford već su, kako navode britanski mediji, proizveli milion doza vakcine i ona bi mogla da se nađe na tržištu do septembra meseca.

Iako se iz naslova članka to ne može zaključiti, ovaj tekst se odnosi specifično na Veliku Britaniju, te na testnu vakcinu protiv novog koronavirusa, koju su razvili naučnici/e s Univerziteta Oxford. U tekstu članka se, naime, jasno navodi da vakcina neće biti dostupna "građanima" generalno, već će se za nju moći prijaviti dobrovoljci koji će učestvovati u testiranju:

Vodeći britanski naučnici saopštili su da bi građani te zemlje koji se prijave kao dobrovoljci mogli sledeće nedelje da dobiju vakcinu protiv korona virusa.
(...)
Dakle, sledeće nedelje vakcinu će moći da prime građani koji se prijave kao dobrovoljci.

Kao izvor ovog članka na portalu Srbija Danas naveden je britanski tabloid Daily Mail, na kom je originalni članak objavljen 17. aprila pod sljedećim naslovom:

Razvoj vakcine protiv koronavirusa će "potrajati mjesecima" i "nema garancija" da će biti pronađena, priznaje Alok Sharma nakon što su s Broja 10 najavili da će prva testiranja početi sljedeće sedmice - nakon izražene nade da bi mogla biti spremna do septembra.

Što se tiče tvrdnje da je vakcina već proizvedena u milion doza, ni ona nije tačna. Radi se o pogrešnoj interpretaciji tvrdnje da se nastoji proizvesti milion doza vakcine do septembra - ako se vakcina pokaže uspješnom, kako navodi BBC u svom članku od 17. aprila: 

Naučnici s Univerziteta Oxford kažu da bi do septembra ove godine trebali imati bar milion doza ove vakcine. (...) Tim već pravi plan za masovnu proizvodnju vakcine, čak iako još uvijek ne znaju da li će vakcina biti uspješna. "Naš cilj je da do septembra imamo bar milion doza, jer kad budemo znali rezultate efikasnosti vakcine, tako ćemo lakše krenuti naprijed, rekao je profesor Adrian Hill, voditelj instituta Jenner na Oxfordu. "Prilično je jasno da će svijet trebati stotine milliona doza, idealno do kraja ove godine, da bi se pandemija zaustavila i da bi smo izašli iz izolacije.

O testnoj vakcini je pisao i magazin Times, koji je 12. aprila objavio razgovor s profesoricom Sarom Gilbert, voditeljicom oksfordskog tima koji radi na razvoju vakcine nazvane ChAdOx1 nCoV-19. U tom članku je, između ostalog, navedeno i sljedeće:

Profesorica Gilbert i njen tim rade 24 sata na dan kako bi razvili vakcinu koja bi zaštitila svijet od koronavirusa. Njihov progres je zadivljujući. "Vakcina bi mogla", kako kaže profesorica Gilbert, "do jeseni biti dostupna za generalnu primjenu na ljudima, baš na vrijeme da preventivno djeluje na drugi val koronavirusa".(...) "Niko ne može garantovati niti obećati da će (vakcina) djelovati niti može dati tačan datum kad će to biti, ali mi moramo dati sve od sebe u što bržem roku".

Dakle, potencijalna vakcina nije proizvedena u milion doza, već se radi o nastojanjima naučnika/ca da što prije obezbijede određeni broj doza ove vakcine kako bi je mogli distribuirati prije novog vala virusa SARS-CoV-2 koji se očekuje na jesen - u slučaju da se vakcina pokaže sigurnom i efikasnom.

Pored tvrdnje da "sljedeće sedmice stiže vakcina protiv korone", u naslovu članka na portalu Srbija danas stoji i da "postoji uslov koji građani moraju da ispune da bi je primili". Ipak, ni ovaj članak, niti bilo koji od gore navedenih članaka objavljenih u britanskim medijima, ne daju odgovor na tu tvrdnju.

Zbog tvrdnji u naslovu koje ne odgovaraju sadržaju članka, te zbog netačne interpretacije informacije o količini proizvedenih testnih vakcina, članak objavljen na portalu Srbija danas ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 17.04.2020

Srbija danas (.com): OTKRIVENO: Sledeće nedelje stiže vakcina protiv korone, ali postoji uslov koji građani moraju da ispune da bi je primili

Vodeći britanski naučnici saopštili su da bi građani te zemlje koji se prijave kao dobrovoljci mogli sledeće nedelje da dobiju vakcinu protiv korona v...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 17.04.2020

Balkanske Zvijezde: Sledeće nedelje stiže vakcina protiv korone! Ovo je uslov koji građani moraju da ispune da bi je primili!

Vodeći britanski naučnici saopštili su da bi građani te zemlje koji se prijave kao dobrovoljci mogli sledeće nedelje da dobiju vakcinu protiv korona v...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija
Klikbejt 17.04.2020

Posedak: OTKRIVENO: Sledeće Nedelje Stiže Vakcina Protiv Korone, Ali Postoji OVAJ Uslov Koji Građani Moraju Da Ispune Da Bi Je Primili

Vodeći britanski naučnici saopštili su da bi građani te zemlje koji se prijave kao dobrovoljci mogli sledeće nedelje da dobiju vakcinu protiv korona v...

  • Klikbejt
  • Dezinformacija