Vanzemaljci na Mjesecu postoje samo u teorijama zavjere

Kada nepostojanje dokaza o izvanzemaljskom životu, u očima teoretičara zavjere, postane dokaz da je istina suprotna, dobijemo priču o vanzemaljcima na Mjesecu.

Hrvatski portal “100posto” je 24.06.2018. objavio članak koji se u raznim verzijama po bespućima interneta vrti već godinama. U njemu se tvrdi kako je prvi čovjek koji je kročio na Mjesec svjedočio vanzemaljcima na tom Zemljinom satelitu.

Armstrong tvrdio da vanzemaljci postoje: Poslao šokantnu poruku koju je NASA odmah cenzurisala (VIDEO)

Iako naslov zvuči uzbudljivo, već u prvoj rečenici teksta našli su se skupa naučna fantastika i tajni izvještaji.

 Iako prije zvuči kao naučno-fantastični scenario za film, sve se više govori o brojnim tajnim izveštajima i transkriptima između glavnog NASA-inog centra i astronauta na Mjesecu.

Da se zaista sve više govori o “tajnim izvještajima i transkriptima”, izvor ovog članka ne bi bili sajtovi specijalizirani za teorije zavjere poput “Exopolitics”, “Exonews” i “Ancient Code”.

S obzirom na to da je tema članka Neil Armstrong, treba napomenuti da su svi audio zapisi misije Apolo 11 dostupni za preslušavanje, dok su transkripti svih Apollo misija dostupni online već godinama.

Kako u tim transkriptima nema ništa što bi potvrdilo ovu priču, tu se našao intervju koji se opet pojavljuje samo na stranicama koje se bave teorijama zavjere te jedna ograda zvana “navodno”.

Zanimljivi detalji o tome sa čime su se astronauti navodno suočili na Mjesecu potiču iz intervjua neimenovanog profesora i Nila Armstronga koji je nastao na jednom NASA-inom simpozijumu.
“Bilo je nevjerovatno, naravno, oduvjek smo znali da postoji mogućnost, činjenica je da smo bili upozoreni. Nikada nije bilo nekih pitanja o svemirskoj stanici ili gradu na Mjesecu.”
Na profesorovo pitanje kako to misli da su bili upozoreni, Armstrong odgovara: “Ne smijem da ulazim u detalje, ali mogu reći da su njihovi brodovi bili daleko superiorniji u odnosu na naše, i po veličini i po tehnologiji. Bili su veliki i prijeteći”.

Ne postoji niti jedan kredibilan zapis da se ovo zaista desilo, ali to je uvijek dio svake zavjere.  

Mnogo je takvih teorija o zataškavanju postojanja vanzemaljaca o čemu se naširoko može čitati na portalima koje smo naveli iznad, a izvor su najčešće “tajni izvještaji”.

U tajnim izveštajima, kako je rekao fizičar i profesor matematike sa Univerziteta u Moskvi Vladimir Azhazha, postoji mnogo intervjua i dokumenata koji ukazuju da je moguće da su se Apolo astronauti zapravo suočili sa vanzemaljskim bićima i NLO-ima kada su istraživali površinu Mjeseca.“Nil Armstrong prenio je poruku kontroli misije da su ih dva velika, tajanstvena objekta posmatrala nakon što su sleteli na Mjesec. Ali njegova poruka se nikada nije čula u javnosti, jer ju je NASA cenzurisala”.

Za početak treba reći da Vladimir Ažaža nije profesor matematike i fizike, te ne radi na Univerzitetu u Moskvi. Vladimir se bavio hidraulikom, podmornicama, aeoranutikom, ali već godinama je ufolog (onaj koji se bavi neidentifikovanim letećim objektima) o čemu je napisao nekoliko knjiga. Imajući to u vidu, postavlja se pitanje kako se on našao u članku i kako baš on zna za poruku ako ju je NASA cenzurisala? Međutim to nije bitno, što nam pokazuje posljednji pasus.

Prema riječima brojnih izvora, Armstrong je tvrdio da su vanzemaljci bili prisutni na Mjesecu, i da je astronautima naređeno da odu, a mnogi istraživači NLO-a tvrde da su čak snimljene čudne strukture i građevine i sve detalje prijavio kontroli misije, koja je namjerno cenzurisala informacije u cilju sprječavanja haosa i panike među stanovnicima planete.

Baš kao što se Vladimir Ažaža našao u ovom članku kao izvor, tako su tu još i “brojni izvori” te “mnogi istraživači” koji su u dostupnim snimcima sa Mjesečeve površine prepoznali antene, građevine, brodove isl. Slično kao sa “licem na Marsu”, koje izgleda sasvim drugačije danas u visokoj rezoluciji i 1976. godie kada smo se prvi put susreli sa tim visinskim snimcima Marsa. Ljudi vide ono što žele da vide. I kao finalni “argument” je navedeno kako je sve zataškano da nas, Zemljane, zaštiti od panike.  

Treba pojasniti da je čitava priča ispričana kao da niko nije znao šta astronaute očekuje na Mjesecu, što je daleko od istine. SAD i SSSR su na Mjesec poslali desetine bespilotnih letjelica, kako bi prikupili što više podataka i fotografija o tom nebeskom tijelu, kao pripremu za slanje čovjeka na Mjesec. Pored bespilotnih spuštanja na Mjesec i jedni i drugi su u mjesečevu orbitu slali satelite. Ne treba zaboraviti ni to da je nakon Armstronga na Mjesec otišlo još pet posada koje su se uspješno vratile na Zemlju, bez ikakvih dokaza o izvanzemaljskom životu na tom Zemljinom satelitu.

Posljednja šetnja po Mjesecu desila se prije 49 godina i time je okončan Apollo program. To se nije desilo zbog vanzemaljaca već zbog kombinacije različitih razloga. Jedan od njih je i ispunjeno obećanje koje je dao Kennedy - poslali su čovjeka na mjesec i vratili ga živog. Zatim, SAD je pobijedila SSSR u “svemirskoj utrci”, onda, nakon šest misija, nije bilo finansijske isplativosti, odnosno volje da se troši novac na to i još mnogo drugih finansijsko-tehničkih razloga.  

Čitav članak zasnovan je na više teorija zavjere, pa će to biti i ocjena ovog članka. Zbog činjenica da je sve zasnovano na izmišljenim izjavama, članak kao i sva prenošenja dobit će još i ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena

30.11.2021: Portal Telegraf je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

07.10.2023: Članak portala The world news koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 03. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me