VAR sistem već korišten na bh. stadionima

Nekoliko portala je netačno izvijestilo da će se VAR sistem na bh. stadionima prvi put koristiti 7. septembra, na utakmici između fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Kazahstana.

Na portalu Sport1 Oslobođenje 5.8. objavljena je informacija da će se VAR tehnologija koristiti u  utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine od septembra. Na kraju teksta se navodi da ćemo ovaj sistem na terenima u Bosni i Hercegovini prvi put gledati 7. septembra.

ZVANIČNO! VAR stiže na bh. stadione, ali ne i u Premijer ligu

UEFA je danas zvanično potvrdila da će VAR biti korišten u evropskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine od septembra.

VAR je trebao od samog starta da počne da se koristi u kvalifikacijama, međutim zbog pandemije koronavirusa njegova implementacija je odložena, pa će se od 4. kola zvanično početi koristiti na svim utakmicama.

Prvi put VAR na bh. terenima ćemo gledati 7. septembra kada BiH dočekuje Kazakhstan.

Istog dana su i portali Sportske (.ba), Moj Cazin, Raport i Radiotelevizija Tuzlanskog kantona objavili istu informaciju.

 

Šta su činjenice?

 

UEFA je 5.8.2021. godine na svom sajtu objavila informaciju da će se VAR tehnologija koristiti od septembra na preostalim utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2022. godine.

UEFA može da potvrdi da će se sistem pomoćnog suđenja putem video tehnologije (VAR), uz saglasnost FIFE, koristiti u svim preostalim utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, u skladu sa odlukom Izvršnog odbora UEFE iz jula 2021. godine.

Sistem će biti operativan od četvrtog kola i uključuje sve preostale utakmice koje će se odigrati od septembra 2021.

Prvobitni planovi za početak korištenja VAR-a u kvalifikacionim mečevima reprezentacije UEFA odgođeni su zbog logističkih komplikacija i rizika povezanih s pandemijom COVID-19.

Implementacija VAR-a, koju organizuje UEFA, provodit će se na licu mjesta, na stadionu reprezentacije domaćina, uz korištenje posebnih kombija koje će osigurati pružatelji usluga UEFA-ing VAR sistema.

Na istom sajtu moguće je pronaći i informacije o rasporedu igranja kvalifikacionih mečeva. Bosna i Hercegovina je u D grupi, i 1. septembra igra meč protiv reprezentacije Francuske koji će se odigrati na stadionu La Meinau u Strazburu. Narednu utakmicu Bosna i Hercegovina igra 7. septembra protiv Kazahstana, na stadionu Bilino polje u Zenici. Identičan raspored dostupan je i na sajtu Fudbalskog saveza Bosne i Hecegovine. 

Shodno navedenom, VAR sistem će se 7. septembra koristiti na utakmici između Bosne i Hercegovine i Kazahstana. No, to neće biti njegovo prvo korištenje na bh. terenima uopšte, već samo u nastavku ovih kvalifikacija.

VAR tehnologija je već, i to prvi put, korištena 8.10.2020. godine u baražu za Evropsko prvenstvo, kada je na Grbavici gostovala Sjeverna Irska. Ovo potvrđuju i brojni medijski izvještaji od toga dana. VAR soba je bila smještena u kombiju ispred zapadne tribine, a Nova BH je tada imala priliku i da snimi kombi u kojem se nalazila neophodna oprema za funkcionisanje videotehnologije. Glavni VAR sudija na meču bio je Alejandro Hernandez i njegov pomoćni Xavier Estrada Fernandez.

Izvještavajući o tome da će se u preostalim utakmicama ovogodišnjih kvalifikacija koristiti VAR Klix, Hayat, SportSport.ba i Faktor su podsjetili na ovu činjenicu.

Podsjetimo, VAR se u BiH koristio samo jednom i to 8. oktobra 2020. godine u baražu za Evropsko prvenstvo kada je na Grbavici gostovala Sjeverna Irska.(Hayat)

Shodno navedenom, članci u kojima se navodi će VAR prvi put biti prisutan na bh. terenima 7. septembra na utakmici između fudbalskih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Kazahstana, dobijaju ocjenu dezinformacija.
 

Napomena

12. 8. 2021. Portali Sportske (.ba)  i Sport1 Oslobođenje su u međuvremenu izmijenili članake i oni sadrži tačne informacije,  pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

26.8.2021. Članak portala Moj Cazin je izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 12. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Jesu li državljani BiH među “vodećim kriminalcima” u Austriji?

Mnogobrojni domaći portali objavili su, pozivajući se na izvještaj austrijs...

Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o "obustavljanju chemtrailsa" u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me