Raskrinkavanje.ba

“Važna obavijest” u službi klikbejta

Portal „Cazin Net“ je objavio važnu obavijest za vozače, međutim, u naslovu je izostavljena važna obavijest za čitaoce  - da se radi o Hrvatskoj.

Hrvatski portal “Net hr” je 17.6.2018. godine objavio informativni članak koji se tiče novog načina izdavanja vozačke dozvole i nazvao ga “ZAMJENA VOZAČKE DOZVOLE: Rok važenja je skraćen, ali je postupak izdavanja olakšan i može se obaviti od kuće”. Dan kasnije, “Cazin net” je tu istu vijest, u potpunosti irelevantnu za bh. građane, objavio na svom portalu i naslovio je ovako:

VAŽNA OBAVIJEST ZA VOZAČE: Skraćen rok trajanja vozačke dozvole

Ovo je naslov koji će sasvim sigurno privući zanimanje vozača u Bosni i Hercegovini u uvjerenju da se „važna obavijest“ odnosi na njih.

Ni u samom uvodu u članak nije najjasnije na koju se državu odnosi ova obavijest.

Još 2004. godine ukinuto je pravilo da vozačka dozvola vrijedi do 65. godine života vozača te je rok njenog važenja skraćen na deset godina, a lani je građanima omogućeno da novu vozačku dozvolu dobiju i putem sustava e-Građani

Ukoliko čitalaštvo ovog članka nije sigurno da li BiH posjeduje sistem “e-Građani i idalje misle de je riječ o lokalnoj temi, prvi pasusu koji počinje ovako.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013. godine, građani više ne moraju imati staru, papirantu i nepraktičnu vozačku dozvolu….

Ova (dez)informacija nije podijeljena na zvaničnoj Facebook stranici portala “Cazin Net”, već na stranicama  “Nije da se hvalim, ali iz Bosne sam” i “Ne daj se Bosno”. Prva navedena, ima 230.000 lajkova, u informacijama o vlasniku stranice stoji link na “Cazin Net" odakle su i sve vijesti koje objavljuju. Stranica “Ne daj se Bosno”, sa oko 49 hiljada lajkova, nema infomacije o vlasniku, no i na njoj se objavljuju vijesti samo sa portala “Cazin Net”.

Komentari ispod Facebook posta na stranici “Nije da se hvalim, ali iz Bosne sam”, pokazuje da neki nisu uopšte otvorili članak, već komentarisali samo naslov.

Sasvim je očito da je jedina namjera ove vijesti bila da se dobije što više klikova zato će članak dobiti ocjenu klikbejt.

Napomena: 19.6.2018.

Nakon objavljivanja analize, redakcija "Raskrinkavanja" dobila je odgovor na upit od portala "Cazin net". Članak je uređen te sada u naslovu stoji i informacija na koju zemlju se odnose navedene promjene. Članak je shodno tome dobio i ocjenu demantirano. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 18.06.2018

Cazin net: VAŽNA OBAVIJEST ZA VOZAČE: Skraćen rok trajanja vozažke dozvole

Još 2004. godine ukinuto je pravilo da vozačka dozvola vrijedi do 65. godine života vozača te je rok njenog važenja skraćen na deset godina, a lani je...

  • Klikbejt
  • Demantirano