Raskrinkavanje.ba

Važno je (ne)zvati se Borislav Janković

U tragičnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila u Banja Luci, nesavjesni vozač je usmrtio jednu osobu i pobjegao sa mjesta nesreće. Informacija o ovom događaju u javnost je izašla zajedno sa pogrešnom pretpostavkom da je u udesu stradao umjetnik Boro Janković.

U četvrtak, 8. marta 2018. godine, u predgrađu Banjaluke je pronađeno tijelo Borislava Jankovića, kojeg je usmrtio automobil čiji je vozač pobjegao s mjesta nesreće. Zbog čiste pretpostavke i neprovjeravanja informacija, pojedini mediji su zaključili da se radi o umjetniku Borislavu Jankoviću, poznatom kao Boro Zelenkovac, iz Mrkonjić Grada.

Priča je krenula sa portala SrpskaCafe koji je članak objavio 9. marta u 13:54:

Boru “Zelenkovca” ubio vozač koji je pobjegao s mjesta nesreće!
Poznati slikar Borislav Janković (58) aka Boro Zelenkovac iz Mrkonjić Grada pronađen je mrtav u banjalučkom naselju Srpske Toplice! Istraga je pokazala da ga je ubio nepoznati automobil, čiji je vozač pobjegao s mjesta nesreće i za njim se intezivno traga.
Janković je pronađen mrtav u četvrtak oko 22.10 časova na sred puta u ulici Manastira Gomionice. Na potiljku je imao vidljive povrede glave i u prvi mah se sumnjalo da je riječ o nesrećnom slučaju.

Samo 5 minuta poslije, identičan članak pojavio se i na portalu “Buka”, dok je portalu “Banjaluka” trebalo 19 minuta da uradi isto. Sat vremena nakon prve objave na portalu “Srpska cafe”, Zelenkovac je na Facebooku demantovao tvrdnje da je nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Nakon reakcije Jankovića, obrisani su svi članci na portalima koji su objavili “vijest”.  

Novi članak sa izvinjenjem na portalu “Srpska cafe” objavljen je istog dana kada i prethodna dezinformacija, a isti je prenio i portal "Buka":

Izvinjenje redakcije SrpskaCafe.com
Nakon što je tijelo pronađeno istražioci nisu imali precizne podatke o godištu i prebivalištu stradalog, pa se počelo spekulisati da je u Srpskim Toplicama pronađeno tijelo poznatog slikara Bore Zelenkovca, koji ima isto ime i prezime kao i stradali Borislav Janković. Tu informaciju je objavio i portal SrpskaCafe.com. Ispostavilo se da se radilo o dezinformaciji zbog čega redakcija našeg portala upućuje izvinjenje svima koji su se zbog nje uznemirili.  

Portal “Banjaluka net” također je objavio novi članak u kojemu su uputili izvinjenje čitaocima:

Tu informaciju je objavio i portal SrpskaCafe.com, sa kojeg smo prenijeli tu informaciju. Ispostavilo se da se radilo o dezinformaciji zbog čega redakcija i našeg portala upućuje izvinjenje svima koji su se zbog nje uznemirili.

Sve članke ocjenjujemo kao grešku.

Pogledajte originalne članke
Greška 09.03.2018

Banjaluka net: Boru “Zelenkovca” ubio vozač koji je pobjegao s mjesta nesreće!

Poznati slikar Borislav Janković (58) poznat i kao Boro Zelenkovac iz Mrkonjić Grada pronađen je mrtav u banjalučkom naselju Srpske Toplice!

  • Greška
Greška 09.03.2018

Buka: Boru “Zelenkovca” ubio vozač koji je pobjegao s mjesta nesreće!

Poznati slikar Borislav Janković (58) aka Boro Zelenkovac iz Mrkonjić Grada pronađen je mrtav u banjalučkom naselju Srpske Toplice!

  • Greška
Greška 09.03.2018

Srpska cafe: Boru “Zelenkovca” ubio vozač koji je pobjegao s mjesta nesreće!

Poznati slikar Borislav Janković (58) aka Boro Zelenkovac iz Mrkonjić Grada pronađen je mrtav u banjalučkom naselju Srpske Toplice!

  • Greška