Važno je (ne)zvati se Borislav Janković

U tragičnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila u Banja Luci, nesavjesni vozač je usmrtio jednu osobu i pobjegao sa mjesta nesreće. Informacija o ovom događaju u javnost je izašla zajedno sa pogrešnom pretpostavkom da je u udesu stradao umjetnik Boro Janković.

Ocijenjeni članci
Banjaluka net Greška; Buka Greška; Srpska cafe Greška;

U četvrtak, 8. marta 2018. godine, u predgrađu Banjaluke je pronađeno tijelo Borislava Jankovića, kojeg je usmrtio automobil čiji je vozač pobjegao s mjesta nesreće. Zbog čiste pretpostavke i neprovjeravanja informacija, pojedini mediji su zaključili da se radi o umjetniku Borislavu Jankoviću, poznatom kao Boro Zelenkovac, iz Mrkonjić Grada.

Priča je krenula sa portala SrpskaCafe koji je članak objavio 9. marta u 13:54:

Boru “Zelenkovca” ubio vozač koji je pobjegao s mjesta nesreće!
Poznati slikar Borislav Janković (58) aka Boro Zelenkovac iz Mrkonjić Grada pronađen je mrtav u banjalučkom naselju Srpske Toplice! Istraga je pokazala da ga je ubio nepoznati automobil, čiji je vozač pobjegao s mjesta nesreće i za njim se intezivno traga.
Janković je pronađen mrtav u četvrtak oko 22.10 časova na sred puta u ulici Manastira Gomionice. Na potiljku je imao vidljive povrede glave i u prvi mah se sumnjalo da je riječ o nesrećnom slučaju.

Samo 5 minuta poslije, identičan članak pojavio se i na portalu “Buka”, dok je portalu “Banjaluka” trebalo 19 minuta da uradi isto. Sat vremena nakon prve objave na portalu “Srpska cafe”, Zelenkovac je na Facebooku demantovao tvrdnje da je nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Nakon reakcije Jankovića, obrisani su svi članci na portalima koji su objavili “vijest”.  

Novi članak sa izvinjenjem na portalu “Srpska cafe” objavljen je istog dana kada i prethodna dezinformacija, a isti je prenio i portal "Buka":

Izvinjenje redakcije SrpskaCafe.com
Nakon što je tijelo pronađeno istražioci nisu imali precizne podatke o godištu i prebivalištu stradalog, pa se počelo spekulisati da je u Srpskim Toplicama pronađeno tijelo poznatog slikara Bore Zelenkovca, koji ima isto ime i prezime kao i stradali Borislav Janković. Tu informaciju je objavio i portal SrpskaCafe.com. Ispostavilo se da se radilo o dezinformaciji zbog čega redakcija našeg portala upućuje izvinjenje svima koji su se zbog nje uznemirili.  

Portal “Banjaluka net” također je objavio novi članak u kojemu su uputili izvinjenje čitaocima:

Tu informaciju je objavio i portal SrpskaCafe.com, sa kojeg smo prenijeli tu informaciju. Ispostavilo se da se radilo o dezinformaciji zbog čega redakcija i našeg portala upućuje izvinjenje svima koji su se zbog nje uznemirili.

Sve članke ocjenjujemo kao grešku.

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 13. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me