Raskrinkavanje.ba

“Večeras” pomračenje Mjeseca koje se desilo u julu

Anonimni portal “Nezavisno.net” senzacinalistički je prenio neaktuelan članak sa portala “Republika” iz jula prošle godine. Iako je tada bio aktuelan, izvorni članak također sadrži i niz pseudonaučnih tvrdnji.

Na anonimnom portalu “Nezavisno.net” za 14. januar 2019. Godine. najavljeno je pomračenje mjeseca. Tada je naime na ovom portalu objavljen članak sa naslovom:

Veceras u 22:22 ce se dogoditi magija krvavog meseca: Uradite ovu stvar u to vrijeme i desiće vam se čudo!

Kao izvor članaka navodi se portal “Republika”, gdje je članak objavljen 27. Jula 2018. Pod istim naslovom.

Članak, pored najave pomračenja, sadrži i niz pseudonaučnih tvrdnji:

Pomračenje Krvavog Punog Mjeseca će trajati nevjerovatnih 4 sata i 43 minuta, a počeće sa prvom pojavom Mjeseca na nebu, čije pomračenje će neke dijelove našeg života izvući iz sijenke.
Postaćemo svjesni šta naše srce želi, posebno kada se radi o prijateljskim vezama. Sa Suncem u Lavu neke stvari će nam biti lakše da shvatimo i prebolimo, dok Mjesec u Vodoliji donosi sa sobom snagu prijateljstva.
(...)
Ono što je zanimljivo jeste da se najveće pomračenje očekuje u 22:22 časova što sa sobom donosi jaku simboliku. Najprije, tu imamo uticaj broja 2, zatim 22, 222 i 2222 koji je poznat kao Anđeoski broj.
Broj 2 je ženski broj i označava ravnotežu, harmoniju, pravdu, predanost, saradnju, mir, intuiciju i strpljenje.

Za početak, netačna je tvrdnja o trajanju pomračenja Mjeseca. Iako pomračenje koje se desilo 27.7.2018. jeste najduže koje će se desiti u ovom vijeku, Mjesec je bio u potpunoj sjenki 1 sat 42 minute i 57 sekundi, dok je pomračenje od početka ulaska Mjeseca u sjenku do njegovog izlaska trajalo nešto manje od četiri sata.

Svi portali koji su objavili članak će zbog netačne informacije o trajanju pomračenja dobiti ocjenu dezinformacija, ali i pseudonauka zbog tvrdnji da vrijeme pomračenja Mjeseca, kao i samo pomračenje imaju utjecaj na živote ljudi. Portal “Nezavisno” će dodatno dobiti i ocjenu klikbejt zbog nerelevantnog i neaktuelnog prenošenja senzacionalističkog sadržaja.

Napomena

Portal Ekskluziva je u originalnom članku ispravio netačne navode, pa je u skladu sa izmijenjenom metodologijom (link), članku ovog portala dodijeljena i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 27.07.2018

Ekskluziva: U 22.22 NOĆAS ĆE SE DOGODITI MAGIJA KRVAVOG MJESECA: Uradite ovu stvar u to vrijeme i desiće vam se čudo!

Pomračenje Krvavog Punog Mjeseca će trajati nevjerovatnih 4 sata i 43 minuta, a počeće sa prvom pojavom Mjeseca na nebu, čije pomračenje će neke dijel...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Pseudonauka 27.07.2018

Vesti Extra: POSEBNA PRILIKA:Uradite ovu stvar u to vrijeme i desiće vam se čudo!

Pomračenje Krvavog Punog Mjeseca će trajati vjerovali ili ne nevjerovatnih 4 sata i 43 minuta, a počeće sa prvom ovom pojavom Mjeseca na nebu, čije po...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 26.07.2018

Kolektiv: Stiže KRVAVI PUNI MJESEC: Vrhunac je u 22:22 i potrebno je da uradite OVO da iskoristite moć ANĐEOSKOG BROJA

Spremite se za najveću dramu do sada jer nas u petak očekuje najduže pomračenje Mjeseca u ovom vijeku.

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Klikbejt 14.01.2019

Nezavisno: Veceras u 22:22 ce se dogoditi magija krvavog meseca: Uradite ovu stvar u to vrijeme i desiće vam se čudo!

Pomračenje Krvavog Punog Mjeseca će trajati nevjerovatnih 4 sata i 43 minuta, a počeće sa prvom pojavom Mjeseca na nebu, čije pomračenje će neke dijel...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Dezinformacija
Pseudonauka 27.07.2018

Republika.rs: U 22.22 NOĆAS ĆE SE DOGODITI MAGIJA KRVAVOG MESECA NAD SRBIJOM: Uradite ovu stvar u to vreme i desiće vam se čudo!

Pomračenje Krvavog Punog Meseca će trajati neverovatnih 4 sata i 43 minuta, a počeće sa prvom pojavom Meseca na nebu, čije pomračenje će neke delove n...

 • Pseudonauka
 • Dezinformacija