Večernje novosti i RTRS: Knjiški primjer pristrasnog izvještavanja

Kada se sretnu potreba da se sačuva narativ i praktična i svakodnevna politika, obično nastradaju činjenice. Beogradske “Večernje novosti” i javni servis Republike Srpske su se u ovom slučaju našli na istom “zadatku” objašnjavanja javnosti da je susret Vukote Govedarice sa Ericom Nelsonom, ambasadorom SAD u BiH, dokaz njegove podređenosti “strancima”, dok su sastanci Željke Cvijanović i Radovana Viškovića s ambasadorom stvar svakodnevnih političkih obaveza.

„Večernje novosti“ su 25. marta objavile članak sa tvrdnjom da predsjednik SDS-a Vukota Govedarica treba da se sastane sa  predstavnicima američke administracije pod naslovom:

„Govedarica na raportu kod Amera?“

U članku se navodi da će Govedarica na sastanku dobiti “jasne instrukcije u pogledu daljih pravaca vođenja politike SDS”:

Predstavnici američke administracije nezadovoljni su Govedaricom i njegovim dosadašnjim načinom vođenja politike SDS. (...)
Na sastanku bi trebalo da dobije jasne instrukcije u pogledu daljih pravaca vođenja politike SDS. Potom će održati konferenciju za medije, kako bi na taj način prividno demistifikovao svoj odnos sa američkom administracijom - tvrdi dobro upućeni izvor Novosti.

Dezinformacija je, po definiciji, kombinacija činjenica i neistinitih tvrdnji. Istovremeno, jedan od najčešćih izvora dezinformacija u BiH, ali i regiji, je „izvor iz diplomatskih krugova“. Tako je i u ovom slučaju, susret nepotvrđenih i nedokazanih tvrdnji i „izvora iz diplomatskih krugova“, rezultirao dezinformacijom čija je meta predsjednik Srpske demokratske stranke, Vukota Govedarica.

Da „izvor“ Večernjih novosti nije bio u potpunosti dobro obavješten, ili da je sa namjerom izostavio dio bitnih informacija, govori činjenica da se novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, u Banjoj Luci sastao ne samo sa Vukotom Govedaricom, nego i sa entitetskim zvaničnicima: predsjednicom Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade RS, Radovanom Viškovićem, kao i sa gradonačalnikom Banja Luke, Igorom Radojčićem. Slijedeći logiku “Novosti”, sve troje su bili „na raportu“ kod američkog ambasadora.

Javni servis Republike Srpske je samo nekoliko sati po objavljivanju, preuzeo i objavio članak na svom portalu.

„Večernje novosti: Govedarica na raportu kod Amerikanaca?“

Vukota Govedarica je za “BN” televiziju komentarisao članak “Večernjih novosti”:

"Naprosto žao mi je što se ovaj ugledni beogradski list stavio u službu režima u Republici Srpskoj", kaže Govedarica i dodaje da bi respektabilan i sa dugogodišnjom tradicijom taj medij morao  znati da američki ambasador taj dan ne dolazi u posjetu Govedarici već Banjaluci gdje će se sastati i sa zvaničnicima Republike Srpske".

Samo dan nakon ovog članka, na portalu „RTRS-a“ mogli smo vidjeti da je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, održao sastanke sa Željkom Cvijanović i Radovanom Viškovićem.

Srpska posvećena procesu evropskih integracija
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primila je danas u svom kabinetu u nastupnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Erika Nelsona.

Višković-Nelson: Prevazići zastoj u provođenju reformi
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, s osvrtom na ekonomske reforme koje se planirane za naredni period.

Riječ je o očitom primjeru pristrasnog izvještavanja “Večernjih novosti” i javnog servisa Republike Srpske. Dok se sastanak opozicionih lidera sa američkim ambasadorom smatra “raportom”, susret Cvijanović, Viškovića i Radojičića sa njim predstavlja u jednom slučaju „posvećenost evropskim integracijama“, a u drugom „reformama“.

Redakcija “Raskrinkavanja” kontaktirala je i “Večenje novosti” i “RTRS”, ali odgovore do objavljivanja ove analize nismo dobili.

S obzirom na to da je riječ o članku čiji je sadržaj kombinacija činjeničnih navoda o tome da Govedarica jeste trebao da se sastane sa ambasadorom, te lažnih tvrdnji o tome da će njegov sastanak biti „raport“ – članak dobija ocjenu dezinformacija i pristrasno izvještavanje. Iste ocjene će dobiti i “RTRS”.

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Govedarica na raportu kod Amarikanaca
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me