Večernje novosti i RTRS: Knjiški primjer pristrasnog izvještavanja

Kada se sretnu potreba da se sačuva narativ i praktična i svakodnevna politika, obično nastradaju činjenice. Beogradske “Večernje novosti” i javni servis Republike Srpske su se u ovom slučaju našli na istom “zadatku” objašnjavanja javnosti da je susret Vukote Govedarice sa Ericom Nelsonom, ambasadorom SAD u BiH, dokaz njegove podređenosti “strancima”, dok su sastanci Željke Cvijanović i Radovana Viškovića s ambasadorom stvar svakodnevnih političkih obaveza.

Ocijenjeni članci
Novosti Dezinformacija; Pristrasno izvještavanje; RTRS Dezinformacija; Pristrasno izvještavanje;

„Večernje novosti“ su 25. marta objavile članak sa tvrdnjom da predsjednik SDS-a Vukota Govedarica treba da se sastane sa  predstavnicima američke administracije pod naslovom:

„Govedarica na raportu kod Amera?“

U članku se navodi da će Govedarica na sastanku dobiti “jasne instrukcije u pogledu daljih pravaca vođenja politike SDS”:

Predstavnici američke administracije nezadovoljni su Govedaricom i njegovim dosadašnjim načinom vođenja politike SDS. (...)
Na sastanku bi trebalo da dobije jasne instrukcije u pogledu daljih pravaca vođenja politike SDS. Potom će održati konferenciju za medije, kako bi na taj način prividno demistifikovao svoj odnos sa američkom administracijom - tvrdi dobro upućeni izvor Novosti.

Dezinformacija je, po definiciji, kombinacija činjenica i neistinitih tvrdnji. Istovremeno, jedan od najčešćih izvora dezinformacija u BiH, ali i regiji, je „izvor iz diplomatskih krugova“. Tako je i u ovom slučaju, susret nepotvrđenih i nedokazanih tvrdnji i „izvora iz diplomatskih krugova“, rezultirao dezinformacijom čija je meta predsjednik Srpske demokratske stranke, Vukota Govedarica.

Da „izvor“ Večernjih novosti nije bio u potpunosti dobro obavješten, ili da je sa namjerom izostavio dio bitnih informacija, govori činjenica da se novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, u Banjoj Luci sastao ne samo sa Vukotom Govedaricom, nego i sa entitetskim zvaničnicima: predsjednicom Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade RS, Radovanom Viškovićem, kao i sa gradonačalnikom Banja Luke, Igorom Radojčićem. Slijedeći logiku “Novosti”, sve troje su bili „na raportu“ kod američkog ambasadora.

Javni servis Republike Srpske je samo nekoliko sati po objavljivanju, preuzeo i objavio članak na svom portalu.

„Večernje novosti: Govedarica na raportu kod Amerikanaca?“

Vukota Govedarica je za “BN” televiziju komentarisao članak “Večernjih novosti”:

"Naprosto žao mi je što se ovaj ugledni beogradski list stavio u službu režima u Republici Srpskoj", kaže Govedarica i dodaje da bi respektabilan i sa dugogodišnjom tradicijom taj medij morao  znati da američki ambasador taj dan ne dolazi u posjetu Govedarici već Banjaluci gdje će se sastati i sa zvaničnicima Republike Srpske".

Samo dan nakon ovog članka, na portalu „RTRS-a“ mogli smo vidjeti da je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, održao sastanke sa Željkom Cvijanović i Radovanom Viškovićem.

Srpska posvećena procesu evropskih integracija
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović primila je danas u svom kabinetu u nastupnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Erika Nelsona.

Višković-Nelson: Prevazići zastoj u provođenju reformi
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, s osvrtom na ekonomske reforme koje se planirane za naredni period.

Riječ je o očitom primjeru pristrasnog izvještavanja “Večernjih novosti” i javnog servisa Republike Srpske. Dok se sastanak opozicionih lidera sa američkim ambasadorom smatra “raportom”, susret Cvijanović, Viškovića i Radojičića sa njim predstavlja u jednom slučaju „posvećenost evropskim integracijama“, a u drugom „reformama“.

Redakcija “Raskrinkavanja” kontaktirala je i “Večenje novosti” i “RTRS”, ali odgovore do objavljivanja ove analize nismo dobili.

S obzirom na to da je riječ o članku čiji je sadržaj kombinacija činjeničnih navoda o tome da Govedarica jeste trebao da se sastane sa ambasadorom, te lažnih tvrdnji o tome da će njegov sastanak biti „raport“ – članak dobija ocjenu dezinformacija i pristrasno izvještavanje. Iste ocjene će dobiti i “RTRS”.

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Govedarica na raportu kod Amarikanaca
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Kontakt sa vakcinisanim osobama, naravno, ne izaziva ni bolesti, ni pobačaje

Na društvenim mrežama aktuelne su tvrdnje da boravak u blizini vakcinisanih...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Lažna vijest
Suđenje žrtvi: Medijski linč Danijele Štajnfeld

Iako se javni diskurs na temu seksualnog nasilja u regionu počeo mijenjati...

Lažna vijest
Lažna vijest
Vakcine ne izazivaju Alzheimerovu bolest

Na društvenim mrežama se dijeli video u kojem je Barbara O'Neill, naturopat...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me