Velika očekivanja - Mirjana, Žika i 500 političara

Ovisnost Mirjane Karanović, hapšenje Žike Todorovića te bijeg 500 političara iz blokiranog Sarajeva, klikbejtovi su koje su nam naši čitaoci poslali na provjeru.

Raskrinkali smo
M21 Klikbejt; Kurir Klikbejt; Interview Klikbejt; Blic Klikbejt; Espreso.rs Klikbejt; Krstarica Klikbejt; Senzacija Klikbejt; Kurir Klikbejt; Source.ba Klikbejt; Instant 24 Klikbejt; Prenosimo informacije Klikbejt; Depo Klikbejt; Zabava 24H Klikbejt; Smijeh zabava Klikbejt; Balkan vesti Klikbejt; Vesti Balkan Info Klikbejt; Novosti Balkan Klikbejt;

Kreiranje originalnog sadržaja nije nimalo lak posao, pogotovo u borbi za klikove, učitavanja i slično. Ponekad je OK reciklirati stvari, međutim kako se ni plastika ne reciklira jednostavnim vađenjem plastike iz kontejnera,  tako se ni reciklirane priče ne mogu samo prekopirati i prodati kao da su nastale u skorije vrijeme, ali se mogu staviti u drugačiji kontekst. Ipak u slučaju teksta o Mirjani Karanović, koji nam je posao čitalac na provjeru, to nije niko uradio.

Glumica progovorila o ovisnosti
Mirjana Karanović otvoreno o drogama: Bilo mi je strašno loše!

Sudeći po nadnaslovu i naslovu medijskog teksta objavljenog na portalu “Depo”, mnogi čitaoci su mislili (ili se nadali) da će saznati dosta toga i o ovisničkoj prošlosti Mirjane Karanović. Zapravo i jesu kroz njenu izjavu da je “otporna na ovisnost”. Naime, Mirjana je spomenula droge koje je probala te objasnila kako ne voli ovisnost o bilo čemu pohvalivši se da je preko noći prestala da puši.

Ispod teksta je naznačeno da je izvor portal “Blic” na kojem je članak istog sadržaja objavljen nekoliko sati ranije.

U potrazi za originalnim izvorom teksta našli smo da je u 2018. godini članak prvi objavio "Blic". Međutim, izvor teksta je dosta stariji od toga. Mirjana je govorila o mnogo čemu, pa i o eksperimentisanju sa drogama, za nekadašnji sedmičnik “24 express” 2011. godine, a članak o tome je na svom portalu prenio “net.hr” 18.11.2011. sa naslovom koji zaista odgovara suštini teksta. 

I dok "Blic" u svojoj verziji nije promijenio čak ni godine glumice, "Depo" je umjesto 54, koliko je imala 2011. godine, stavio njene trenutne godine - 61.

Zbog svega navedenog, članku na portalu “Depo”, ali i svim drugim koji su iskoristili senzacionalistički naslov za ovu priču, dajemo ocjenu klikbejt.

 

Kada više ni osnove nisu bitne

Na osnovu upita čitaoca provjerili smo i vijest koja je objavljena na sajtu "M21", a tiče se glumca Žike Todorovića.

(FOTO) UHAPŠEN ŽIKA TODOROVIĆ: Pogledajte spektakularnu akciju policije

Drugog dana decembra 2017. godine, na stranicama "Kurira" objavljen je senzacionalistički naslov o hapšenju Žike Todorovića, dok je portal "M21" vijest prenio tri mjeseca kasnije, 8.3.2018. Oni koji su potrčali da vide “spektakularno hapšenje”, u tekstu članka su saznali da je isto bilo dio snimanja filma "Južni vetar".

Senzacionalistički naslov ovog teksta nije jedini njegov problem. Naime, u novinarstvu je pravilo da prva rečenica u članku (“lead”) kratko i precizno opisuje šta se nalazi u tekstu. “Kurir” je to uradio ovako:

Srđan Žika Todorović uhapšen je u zajedničkoj akciji nekoliko država iz regiona u Mirijevu.

Zbog činjenice da naslov članka nema uporište u samom tekstu, svi portali koji su iskoristili ovaj naslov bobili su ocjenu klikbejt.

 
Vijest bez vijesti
 

Kako i kuda je 500 političara napustilo blokirano Sarajevo danas?

U tekstu koji je objavljen 28.02.2018. godine na portalu “Interview”, u naslovu se postavlja pitanje na koje u samom članku nije dat odgovor. Naime, nakon što su demobilisani borci blokirali saobraćajnice, “Interview” je pokušao kontaktirati komesara MUP-a KS Mevludina Halilovića, no do njega nisu uspjeli doći. Pitanje iz naslova su zatim uputili portparolki MUP-a Suvadi Kuldiji, na šta je ona odgovorila:

Nemam tu informaciju gdje su otišli. Ta informacija nije došla do mene gdje su i da li su otišli. Nisam očekivala takvo pitanje uopšte. Blokiran je put prema Ivan-sedlu i zaista ne znam da li je neko išao tamo, ili  prema Vogošćanskoj petlji. Da li prošli i gdje su, zaista nemam tu informaciju.

S obzirom na to da u članku nije navedeno odakle je pretpostavka da je 500 političara napustilo Sarajevo te da iz MUP-a niko nije potvrdio da li su i gdje su otišli, i ovom članku dajemo ocjenu klikbejt.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 12. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godinu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Stephen Hawking nije rekao da su vakcine prijetnja čovječanstvu

Izjava Stephena Hawkinga o opasnosti od genetski modificiranih virusa predstavljena...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Dezinformacija
Švedska ne traži zabranu svih vjerskih škola

Istina je, na sreću, u pravilu komplikovanija i ima više nijansi nego što...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Svakodnevno (ne)originalno izmišljanje smrtnih tragedija II

Portal „Originalno“ ne samo da je specijaliziran za objavljivanje lažnih...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me