Video brazilskog predsjednika predstavljen kao snimak 20.000 motorista/kinja u Njemačkoj

Facebookom se dijeli videosnimak motorista/kinja koji/e su se navodno okupili/e u Njemačkoj da bi obradovali/e dječaka koji boluje od kancera. Dijelovi snimka zapravo su nastali u Brazilu.

Foto: cosima.quaranta/Flickr

Na Facebook stranici Balkan can do it 2.6.2022. godine objavljen je videosnimak sa sljedećim opisom:

Šestogodišnji dječak koji se bori s rakom imao je posljednju želju: vidjeti motocikliste kako se vrte oko njegove kuće. Njegovi prijatelji i porodica najavili su dječakovu želju da pronađe 30-ak bajkera, ali on je imao sreće... 20.000 motociklista pojavilo se spremno da ostvare njegov dječiji san...❤️❤️❤️


Do vremena pisanja ove analize objava je zabilježila 116.000 reakcija, uz 3.500 komentara, a podijeljena je ukupno 9.200 puta. Videosnimak je ostvario i 1,7 miliona pregleda.

U videosnimku u trajanju od jedne minute i 56 sekundi vide se kadrovi s brojnim vozačima/cama motora na cesti, a potom i kadrovi dječaka u kolicima kojem prilaze motoristi/kinje.

Videosnimak je s istim opisom objavljen i na Facebook stranicama World Junior Racing League, Gračanica danas i Edo Oraščanin Photography.

Šta su činjenice?

Njemački mediji su u julu 2021. godine izvijestili da se 15.000 vozača/iča motora pridružilo vožnji u sjeverozapadnom dijelu države kako bi obradovali/e dječaka koji boluje od kancera. 

Prema izvještajima medija, dječak je zaljubljenik u motore i njegova porodica organizovala je kampanju na društvenim mrežama u kojoj je pozvala vozače/ice motora da ih posjete.

Prvi dio videosnimka koji je podijeljen na Facebook stranici Balkan can do it, na kojem se vidi kolona motora koja se spušta niz cestu nema veze s događajem u Njemačkoj.

Koristeći obrnutu Google pretragu fotografije, pronašli smo brojne videosnimke s ovim kadrom. U rezultatima pretrage pronašli smo i analizu ovog videosnimka, koju je objavio Factly, portal za provjeru tačnosti tvrdnji iz Indije. U analizi objavljenoj 22.2.2022. godine Factly navodi kako je prvi dio videosnimka zapravo nastao u Brazilu.

Na tom se govornom području početkom 2022. godine dijelio snimak za koji se tvrdi da prikazuje “20.000 motorista/kinja u Njemačkoj koji su posjetili/e dječaka koji boluje od kancera”. 

Prvi dio snimka nastao je 2021. godine u Brazilu, o čemu Factly navodi:

Obrnutom pretragom slika screenshota iz videosnimka slični vizuelni prikazi motociklističke parade pronađeni su u videosnimku koji je objavljen 14. juna 2021. na platformi YouTube. Ovaj YouTube kanal je to objavio kao vizuelni prikaz motociklističke parade koju je predvodio brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u San Paulu, u Brazilu.
Kada smo tražili više izvora koristeći ključne riječi, pronašli smo slične vizuale motociklističkih parada u videosnimcima koje su objavile različite web stranice u junu 2021. Primjeri se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje. Prema izvještajima, Jair Bolsonaro i njegove pristalice organizovali su ovu paradu u junu 2021. u znak protesta protiv guvernera države i gradonačelnika u Brazilu zbog nametanja karantina radi kontrole pandemije Covid-19 u zemlji.

Drugi dio analiziranog videosnimka zaista prikazuje dječaka s kancerom u Njemačkoj, zbog kojeg je i organizovana vožnja motorista/kinja.

Američki portal za provjeru tačnosti tvrdnji Lead Stories u februaru 2022. analizirao je identičan videosnimak koji se dijelio društvenim mrežama engleskog govornog područja uz opis da je riječ o događaju u Njemačkoj.
U analizi objavljenoj 21.2.2022. godine Lead Stories navodi i da jedan detalj iz videosnimka ukazuje da nije nastao u Njemačkoj. Natpis na bilbordu koji se kratko vidi u snimku napisan je na portugalskom.

Ne samo da video u objavi prikazuje bilborde koji nisu na njemačkom – riječ “soluções” na 0:21 u videu prevodi se kao “rješenja” na portugalskom – već komentar ispod videa glasi: “Ovo nije u Njemačka, ovo je u Brazilu, to je bila vožnja motora s predsjednikom, u znak podrške njemu. Zapravo, on je predvodio kolonu.”


Dakle, priča o motoristima/kinjama koji/e su organizovali/e paradu i došli/e posjetiti dječaka oboljelog od kancera tačna je. Ipak, videosnimak iz analiziranih objava u jednom dijelu ne prikazuje taj događaj, nego kadrove vožnje motorima koju je organizovao predsjednik Brazila u znak protesta protiv mjera za obuzdavanje pandemije Covid-19.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da su na videosnimku motociklisti u Njemačkoj ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 23. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljena izjava Christiana Schmidta o zločinu na Kapiji u Tuzli

Facebookom se dijeli screenshot fabrikovanog članka u čijem je naslovu ista...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Izmišljene izjave političara i reciklirane teorije zavjere

Protekla sedmica na Raskrinkavanju bila je u znaku različitih teorija zavje...

Lažna vijest
Izmišljeni urolozi, lažne preporuke i lažni lijekovi protiv upale prostate 

Na web stranicama koje izgledaju kao portali posvećeni zdravlju, nepostojeć...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me