Video koji “otkriva nove detalje” nestanka Mateja Periša nije autentičan

Regionalni mediji objavili su tvrdnju da viralni snimak iz restorana Savanova u Beogradu otkriva nove detalje u slučaju nestanka Mateja Periša. Ipak, zvuk sa snimka nije autentičan.

Na YouTube kanalu Nestali Matej Periš je 17.1.2022. godine objavljen kratki videozapis pod naslovom:

9 sekunda videa "ajde sad ustani"- posljednja snimka Mateja na nadzornim kamerama! #matejperiš

Snimak nadzorne kamere prikazuje dio bašte restorana i osobu koja silazi niz obližnje stepenice prema vodenoj površini koja se nalazi ispod njih. Na snimku se oko devete sekunde može čuti zvuk sličan ljudskom glasu. Ipak, riječi je teško u potpunosti razumjeti.

Ispod objavljenog videa navodi se:

Na ovu nitko nije obracao pozornost,svi sko gledali samo snimke(vecinu bez tona) . Da bi naisli na ovu sninku i culi na 9.sekundi videa "ajde sad ustani" , cak se prije tog uzvika cuje i nešto kao neki pucanj... 
Snimka je pojacana na najglasnije.

Do datuma pisanja ove analize, video je imao preko milion pregleda, a istog dana se u mnogobrojnim medijima u regionu našla tvrdnja da je otkriven novi važan detalj u istrazi nestanka Mateja Periša.

Preko 30 portala iz regije objavilo je ovaj snimak, uz tvrdnju da se na njemu čuje osoba koja Perišu govori “ajde, ustani sad”. Pojedini mediji svoje članke “obogatili su” senzacionalističkim naslovima i dodatnim tvrdnjama da video prikazuje “kako se Matej sa nekim svađa” ili da se na snimku čuje “muški glas”.

NOVI DETALJI SA SNIMKA NA KOJEM SE VIDI NESTALI MATEJ! Čuje se PUCANJ i glas koji naređuje nekome šta da radi: Hajde sad ustani?! (VIDEO) (Republika)

AJDE SAD USTANI! ISPLIVAO POTRESNI SNIMAK NA KOM SE NESTALI MATEJ PERIŠ SVAĐA SA NEKIM! (Hype TV)

"HAJDE SAD, USTANI" Na snimku na kojem se vidi kako nestali Matej ide ka rijeci Savi kod "Savanove" čuje se MUŠKI GLAS (Novi)

Pojedini mediji su napomenuli čitatelje/ke da policija još uvijek nije provjerila autentičnost ovog snimka (1,2,3), dok su drugi tu informaciju u potpunosti izostavili.


Šta su činjenice?

Splićanin Matej Periš nestao je u Beogradu u noći između 30. i 31.12.2021. godine, tokom noćnog izlaska. 

Kako se navodi u članku portala Radio Slobodna Evropa od 10.1.2022, Periš je sa prijateljima došao u Beograd na doček Nove godine, a prije nestanka, boravio je u klubu “Gotik”. Posljednji put viđen je na snimcima nadzornih kamera kako trči ulicama glavnog grada Srbije. Potraga za njim i dalje traje i u nju su uključene srbijanska i hrvatska policija.

Na društvenim mrežama i u medijskim člancima od tada su objavljena razna nagađanja, teorije zavjere i glasine o tome šta se desilo Perišu.

Snimak objavljen na YouTube kanalu Nestali Matej Periš još jedan je u nizu neprovjerenih “tragova” u slučaju Peršinovog nestanka.

Viralni snimak nastao je u vanjskom dijelu restorana Savanova u Beogradu. 

Screenshot

Portal Index je za potrebe pisanja članka objavljenog 17.1.2022. godine kontaktirao menadžera restorana Savanova Ljubomira Ilića, koji je potvrdio da nadzorne kamere u vanjskom dijelu njihovog restorana ne snimaju zvuk.

Poznato je da snimke nadzornih kamera uglavnom ne snimaju zvuk. Tako je i s nadzornom kamerom Savanove.

Potvrdio je to za Index menadžer restorana Savanova Ljubomir Ilić.

"Naše nadzorne kamere koje su postavljene izvan lokala nemaju zvuk, odnosno ne snimaju zvuk", kratko je odgovorio Ilić za Index na pitanje je li na snimci njihovih nadzornih kamera zabilježen zvuk.

S obzirom na to da je snimak objavljen na spomenutom YouTube kanalu drhtav, odnosno da se kamera trese, te da je na ekranu moguće vidjeti odsjaj, može se zaključiti da je nastao snimanjem već postojećeg snimka nadzorne kamere, vjerovatno mobilnim telefonom, te da se zbog toga na njemu čuju zvukovi. 

Na snimku se mogu vidjeti obrisi vodenog žiga portala Alo, koji je na svom YouTube kanalu 4.1.2022. objavio kompilaciju posljednjih snimaka na kojima je navodno viđen Periš.

Na YouTube kanalu Alo, kadar je širi i može se vidjeti da se snimak sa nadzorne kamere snima drugom kamerom ili telefonom. Na početku se mogu čuti i glasovi koji šapuću.

Dakle, video objavljen na YouTube kanalu Nestali Matej Periš nije autentičan.

Nekoliko medija je, nakon što je Index objavio svoj članak, izvijestilo da nadzorna kamera restorana Savanova ne snima zvuk. Ipak, i u ovom slučaju, pojedini se nisu mogli suzdržati od senzacionalističkih klikbejt naslova.

Portal Objektiv, recimo, opremio je članak koji opovrgava teoriju o glasu na snimku sljedećim naslovom: 

Otkriveno ko na SNIMKU kaže “Hajde sad, ustani”: Evo šta stoji iza ŠOK detalja na videu gde je Matej

Brojni mediji iz cijelog regiona su poprilično agresivno pristupili izvještavanju o nestanku Mateja Periša, tretirajući ovaj slučaj iz crne hronike kao svojevrsni medijski spektakl i pri tome potpuno zanemarujući profesionalne standarde i etičke norme novinarstva. Detaljnije o tome možete čitati u analizi našeg partnerskog portal Faktograf iz Hrvatske. 

Shodno činjenicama, tvrdnje kojima se implicira da je glas na analiziranom videu autentičan, odnosno da je zvuk nastao kad i video, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Naslove članaka koji sadrže tvrdnju da je otkriveno ko govori na snimku, iako se u člancima ova tvrdnja opovrgava, ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena

24.1.2022.

Nakon objave ove analize, portali Slobodna Bosna, Klix, Zagreb, Mondo (.rs), Srbija danas, Radio Sarajevo, Objektiv, Crna hronika, Sandžak live, Republika, Face, Hayat, N portal, Kurir, Novosti, Portal Analitika i Nova (.rs) ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

26.1.2022.

Nakon objave ove analize, portal Večernji list ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

31.1.2022.

Nakon objave ove analize, portali Senzacijai Oslobođenje ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

23.2.2022.

Nakon objave ove analize, portal Blic ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

14.3.2022.

Nakon objave ove analize, portal Radio Balkan Šeher Mahala ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 21. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me