Raskrinkavanje.ba

Video ne prikazuje novac koji su zaplijenili čečenski borci u Ukrajini

Pojedini portali i korisnici/e društvenih mreža objavili su video koji prikazuje kutije sa novcem i oznakama Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, tvrdeći da su ih zaplijenili čečenski borci u ukrajinskom bunkeru. Video je, zapravo, nastao godinama ranije.

Na Facebook stranici Balkan informator je 5. marta objavljen videosnimak na kome se vide kutije sa oznakom ICRC-a (International Committee of the Red Cross - Međunarodni komitet Crvenog krsta), u kojima se nalazi novac. Snimak prati opis:

Mediji tvrde da su čečenski borci zauzeli bunker pun novca

Iako se u objavi tvrdi da o navodnom pronalasku novca izvještavaju mediji, na snimku se vidi link koji vodi na Telegram kanal na ruskom jeziku Rat istorija oružje.

Isti video objavljen je i na YouTube kanalu Vijesti Srpske. U opisu se navodi da je novac zaplijenjen u akciji vojske Ramzana Kadirova, lidera Čečenske Republike, koja se nalazi u sastavu Ruske Federacije.

Ogromna kolicina dolara oduzeta u akciji Kadirove armije

Snimak su objavili i pojedini portali u Bosni i Hercegovini, tako što su embedovali neku od navedenih objava u svojim člancima. Pronašli smo ga u člancima portala ATV, Vijesti Srpske, Trebinje 24 i Cafe (.ba).

U članku portala Vijesti Srpske od 5. marta navodi se:

ZAPADNE ZEMLJE U ŠOKU! Čečeni oteli MILIONE dolara u Ukrajini! (POGLEDAJTE VIDEO)

U jednom od bunkera koji su koristili ukrajinski borci navodno su pronađene veće količine novca.

Kako se tvrdi u snimcima objavljenim na društvenim mrežama, novac je sav u stranim valutama.

Na snimku se vide veliki kovčezi s oznakama Crvenog krsta i u njima ogromne količine keša.

Bunker su navodno zauzeli čečenski borci.

Na fotografiji koju je objavio ovaj portal vide se čečenski lider Ramzan Kadirov i novac.

Isti članak objavio je i portal Trebinje 24, sa naslovom:

Ukrajinu čeka bankrot? Kadirove trupe im otele državni novac! Pogledajte gdje je bio sakriven

Za razliku od ovih članaka, koji u svom naslovu sadrže eksplicitnu tvrdnju, ATV u naslovu svog članka, objavljenog istog dana, koristi znak pitanja, a u nadnaslovu navodi da nema zvanične potvrde za ovu informaciju.

Cafe (.ba) u svom članku, pak, navodi da autentičnost snimka, kao i informaciju da je u pitanju rat u Ukrajini, treba uzeti sa rezervom.

VAŽNA NAPOMENA: Autentičnost snimka i da je u pitanju rat u Ukrajini treba uzeti sa rezervom,jer pored sanduka i novca koji je autentičan na snimku,na snimku se ne primjete intervencije;ali ne vidi se odjeća i oznake boraca koji kontrolišu sadržaj istih i snimak može biti porijeklom iz bilo kog ratnog sukoba u ranijem periodu!

I portal Cafe (.ba) je objavio fotografiju na kojoj se vide čečenski lider Ramzan Kadirov i novac. 

 

Šta su činjenice?

 

Snimak novca u kutijama sa oznakama Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ne prikazuje novac zaplijenjen u Ukrajini i star je nekoliko godina, navodi se u analizi portala Logically od 7. marta 2022. godine. Naime, ovaj i slični snimci se godinama dijele na internetu uz različite netačne tvrdnje.

Portal Logically pronašao ga je na Twitteru, gdje se dijelio uz tvrdnje slične onim na našem govornom području – da su čečenski borci pronašli milione dolara u kutijama sa oznakama Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta.  

Nešto duža verzija ovog snimka objavljena je na YouTube kanalu Adeshollar Aremu 2018. godine,  sa tvrdnjom da prikazuje “korupciju i prevaru u Nigeriji”.

 

 

Povodom ovih tvrdnji tada su se oglasile agencije za borbu protiv korupcije u ovoj zemlji, tvrdeći da nisu upoznate sa pronalaskom ovih kutija bilo gdje u Nigeriji. 

U januaru 2018. godine oglasio se i Međunarodni komitet Crvenog krsta. U saopštenju objavljenom na sajtu ove organizacije navodi se da je riječ o zloupotrebi obilježja organizacije:

Video koji prikazuje nezakonitu upotrebu obilježja MKCK-a na kovčezima u kojima se nalazi novac periodično se pojavljivao na društvenim mrežama u posljednje dvije godine, uključujući i početak 2018. Želimo da se jasno shvati sljedeće: MKCK nema nikakve veze sa skladištenjem ili transportom novca, kako se navodi u ovom videu, i oštro osuđujemo zloupotrebu našeg imena i logotipa na ovaj način.

Pozivajući se na izvještaj Ekspertske komisije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, portal Logically navodi da bi kutije mogle sadržavati nestalo bogatstvo ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija.

Ekspertska komisija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za Libiju je 2017. godine objavila izvještaj o sličnim slikama kutija kao na viralnom videu sa oznakom MKCK-a. Objasnili su da bi te kutije, zajedno s drugim kutijama distribuiranim u nekoliko afričkih zemalja, mogle sadržavati nestalo bogatstvo libijskog diktatora Moamera Gadafija, koji je ubijen 2011. U izvještaju se dalje navodi da su barem do februara 2016. postojale kutije sa oznakom MKCK-a u skladištu nevladine organizacije u Akri, glavnom gradu Gane.  

 Ovaj video dijelio se početkom 2018. godine sa netačnim tvrdnjama da prikazuje novac koji je Turska poslala “teroristima ISIS-a i Nusra fronta u Siriji preko kamiona MKCK-a”. O tome je pisala sirijska platforma za provjeru činjenica Verify-Sy.

Shodno navedenom, tvrdnju da video na kome se vide kutije sa oznakama Međunarodnog komiteta Crvenog krsta prikazuje novac koji su čečenski borci zaplijenili u Ukrajini ocjenjujemo kao lažnu vijest.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke