Raskrinkavanje.ba

Video o “Oluji” sa satirične Facebook stranice nije napravljen za djecu

Suprotno tvrdnjama u nekim Facebook objavama i medijskim člancima, animirani film u kojem je vojna operacija “Oluja” predstavljena kroz priču o čarobnom frulašu nije napravljen za djecu.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U decembru 2023. i januaru 2024. godine na Facebooku se ponovo dijelio animirani film koji je na ovoj društvenoj mreži objavljen 15. januara 2022. godine i u kojem su događaji iz vojne operacije “Oluja” u Hrvatskoj predstavljeni kroz priču o čarobnom frulašu. Na snimku je ispis koji sugeriše da je animirani film napravljen za djecu u Hrvatskoj.

Kako Hrvati uče svoju djecu

Kako Hrvati Uče Svoju Decu

Na početku animiranog filma prikazan je ulaz u grad na kojem piše “Knin”. Narator govori na našem jeziku da su nekada davno štakori živjeli u kraljevskom gradu Kninu s ljudima. Štakori su odlučili da moraju živjeti u “jednoj čistoj štakorskoj državi”, te su počeli maltretirati ljude s kojima su do tada živjeli. Priča se nastavlja dolaskom “svirača iz Čavoglava” koji je pjesmom izmamio štakore iz grada u “čarobni traktor”, nakon čega su “zauvijek nestali”. 

Video je ostvario 50.000 pregleda na Facebooku, a od decembra 2023. godine podijeljen je nekoliko puta (1, 2, 3, 4, 5). Najranija objava videa na Facebooku je od 4.12.2021. godine. Te je godine nekoliko portala objavilo članke o ovom animiranom filmu, a u nekima od njih tvrdi se da se radi o “crtanom filmu za djecu” (1, 2, 3).

Portali Informer i Pravda su tako objavili članke (1, 2) u kojima se navodi:

U Hrvatskoj ne jenjava bolesna politika i govor mržnje prema Srbima, svakodnevno se ispoljava u svim oblicima od uličnih grafita, preko lektire u školama, sve do crtanih filmova za decu koji govore o domovinskom ratu, predstavljajući Srbe kao pacove koji su maltretirali narod.

Na stranici Vesti (.rs) je u vrijeme pisanja analize još uvijek bio dostupan članak preuzet s portala Srbija Danas, u kojem se navodi: 

Sistematsko trovanje dece mržnjom prema Srbima javlja se kao posledica krize identita, jer Hrvati po svaku cenu žele da Hrvatsku prikažu kao svoju državu iako za to nemaju nikakvog istorijskog osnova.

Vojna akcija iz 1995.

Vojna operacija “Oluja” izvedena je od 4. do 8. augusta 1995. godine u Hrvatskoj. Izvela ju je hrvatska vojska s ciljem uspostavljanja kontrole na teritoriji koju je kontrolisala samoproglašena Republika Srpska Krajina tokom četverogodišnjeg rata na teritoriji Hrvatske. U operaciji je protjerano srpsko stanovništvo s te teritorije, a tokom i nakon operacije počinjeni su zločini nad civilnim stanovništvom. Ubijeno je više stotina civila, a raseljeno preko 200.000 (link, link, link).

Animirani film iz 1933.

Video u kojem je “Oluja” tematizovana kroz priču o čarobnom frulašu isječak je iz Disneyevog kratkog filma iz 1933. godine pod nazivom “Čarobni svirač” (eng. The Pied Piper). U originalnoj verziji crtanog filma, koji je baziran na njemačkoj legendi o čarobnom sviraču, svirač spašava grad od najezde štakora uz pomoć čarobne frule. Nakon što su stanovnici grada odbili da ga isplate po dogovoru, svirač u znak odmazde na isti način odvodi svu djecu iz grada. 

U današnje vrijeme, čarobni svirač predstavlja metaforu za osobe koje privlače veliki broj pratitelja svojom karizmom ili lažnim obećanjima. 

Isječak animiranog filma koji se dijelio i ove godine na Facebooku objavljen je na satiričnoj stranici Pretjerivač koja je potom uklonjena s Facebooka, navodi se u članku portala Index (.hr) od 9. decembra 2021. godine. 

Video je najprije objavljen na Facebook stranici Pretjerivač, poznatoj satiričnoj stranici iz Hrvatske koja se često bavi najosjetljivijim temama i kroz brutalan humor ismijava stvarnost. Na stranici se često ismijavaju hrvatska nogometna reprezentacija, „domoljublje HDZ-a“, Zdravko Mamić, Velimir Bujanec, Hrvati iz Hercegovine

Stranica je to koja je ismijavala pojave u Hrvatskoj, pa kad je riječ i o nacionalizmu. U videu se očito ismijava i pjevač Marko Perković Thompson čija je pjesma Anica - Kninska kraljica napravljena na istu melodiju kao četnička pjesma o popu Đujiću koju Thompson i "svira" u crtiću.

Dakle, nije u pitanju animirani film napravljen za djecu, kako se tvrdi u analiziranim objavama i člancima.

Stotine korisnika/ca Facebooka prijavilo je video nakon što je objavljen na ovoj platformi 2021. godine, navodi se u tekstu Nadzornog odbora (eng. Oversight Board), nezavisnog tijela koje donosi odluke o moderaciji prijavljenog sadržaja na platformama kompanije Meta. Prvobitno, video nije bio uklonjen s Facebooka, ali nakon što je slučaj došao do Nadzornog odbora, u januaru 2022. godine Meta je utvrdila da video ne krši politiku za govor mržnje, ali krši duh politike, nakon čega je uklonjen s Facebooka.

Netačnim tvrdnjama o animiranom filmu objavljenom na satiričnoj stranici bavili su se Istinomer, Raskrinkavanje (.me) i Raskrikavanje (.rs) u analizama iz 2021. godine (1, 2, 3).

Dakle, animirani film u kojem je vojna operacija “Oluja” predstavljena kroz priču o čarobnom sviraču nije napravljen za djecu. Objavljen je na Facebook stranici koja je inače objavljivala satirične sadržaje. Shodno činjenicama, tvrdnju da se radi o animiranom filmu za djecu, objavljenu u članku portala Informer i ispisanu u Facebook objavi iz januara 2022, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Napomena:

29.1.2024: Portal Informer je ispravio svoj članak, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 08.12.2021

Vesti (.rs): HRVATSKOM LUDILU NEMA KRAJA: Napravili crtani o KNINU - Srbe prikazali kao PACOVE koji beže na traktoru (VIDEO)

U ovoj bolesnoj animaciji veličaju ustaškog izvođača Marka Perkovića Tompsona.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.12.2021

Pravda: USTAŠKOM LUDILU NEMA KRAJA! U animiranom filmu za decu Srbe prikazuju kao pacove koji beže na traktoru! (VIDEO)

U Hrvatskoj ne jenjava bolesna politika i govor mržnje prema Srbima, svakodnevno se ispoljava u svim oblicima od uličnih grafita, preko lektire u ško...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 08.12.2021

Informer: USTAŠKOM LUDILU NEMA KRAJA! U animiranom filmu za decu SRBE PRIKAZUJU KAO PACOVE KOJI IZ KNINA BEŽE NA TRAKTORU! /VIDEO/

U Hrvatskoj ne jenjava bolesna politika i govor mržnje prema Srbima, svakodnevno se ispoljava u svim oblicima od uličnih grafita, preko lektire u škol...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Lažna vijest 15.01.2022

Facebook profili i stranice: Ovako hrvati uče svoju decu

-

  • Lažna vijest