Video sa promotivnog snimanja u novoj izraelskoj bolnici predstavljen kao insceniranje Covid-19 pandemije

Na Facebook stranici Građansko buđenje objavljen je snimak iz bolnice u Izraelu, uz implikaciju da se radi o “lažiranju” televizijskog priloga o situaciji na Covid odjeljenju.

Na Facebook stranici Građansko buđenje 4.3.2021. objavljen je video uz opis:

Tako se to radi 😁😘😉

U videu je prikazano profesionalno snimanje koje se odvija u nekoj medicinskoj ustanovi. Iako se u statusu i samom videu to ne tvrdi, iz komentara drugih korisnika jasno je da je implicirana poruka kako se radi o lažiranom videu Covid bolnice.

Četiri dana poslije, 8.3.2021, na ovoj Facebook stranici našla se objava koja sadrži isti i još jedan dodatni video, uz opis:

Sjećate se snimanja za vijesti povodom Covid-19? Ovdje imate iz više kadrova o istinitosti izvještavanja.

Do datuma pisanja ove analize, ove dvije objave ukupno broje 259 interakcija na Facebooku.

Snimak je objavljen i na YouTube kanalu Tigar Tigric 4.3.2021. pod naslovom “Lazna Istina”.

Šta prikazuju navodno lažirani snimci?

Video podijeljen na Facebook stranici Građansko buđenje objavljen je na Telegram profilu David Avocado Wolfe 4.3.2021. uz “objašnjenje” da se radi o “namještanju lažnih snimaka o pandemiji u Izraelu”.

Ko je David Avocado Wolfe? 

David Avocado Wolfe je američki autor poznat po promoviranju pseudonaučnih ideja, teorija zavjere i antivakcinacijske propagande. Wolfe je samoproglašeni “ravnozemljaš”, pobornik teorije zavjere o “chemtrailsima”, vjeruje da je gravitacija toksična i da so sprečava mora i okeane da “odlete” sa zemlje.

Videosnimak iz nepoznate bolnice postao je viralan širom svijeta, te je objavljen na društvenim mrežama na raznim jezicima (1,2,3). 

Sve objave sadrže slične netačne tvrdnje o insceniranoj Covid bolnici. Ipak, ni u jednoj se ne navode činjenice o tome kada i gdje je snimak nastao, kao ni bilo kakvi dokazi da se radi o insceniranju situacije u Covid bolnici. U videu se čuje hebrejski jezik, a na kraju se na odijelu jednog od učesnika snimanja vidi i natpis na hebrejskom, što navodi na zaključak da je snimak nastao u Izraelu.

Francuski portal France info pisao je o ovom videu u analizi objavljenoj 8.3.2021. godine. Za potrebe analize kontaktirane su bolnice u Izraelu. Novinari ovog portala došli su do saznanja da je sporni video nastao u martu 2021. u ustanovi medicinskog centra “Shamir Assaf Harofeh”, u gradu Be'er Ya'akov u centralnom Izraelu. Snimci nisu nastali kako bi se “lažirala” situacija na Covid odjelu. Video je nastao u toku promotivnog snimanja nove hitne službe koja je napravljena na parkingu.

Nakon kontaktiranja nekoliko bolnica, timovi medicinskog centra “Shamir Assaf Harofeh”, smještenog u gradu Be'er Ya'akov u centralnom Izraelu, potvrdili su da je video snimljen u njihovoj ustanovi 3. i 4. marta 2021, nekoliko sedmica nakon otvaranja ove nove hitne službe .

"Ono što vidite u videu je naša nova hitna ustanova na našem parkiralištu. Željeli smo slikama pokazati kako možemo parkiralište pretvoriti u strukturu urgentne medicine" , objašnjava za France info glasnogovornik bolnice.

Video podijeljen na Facebook stranici Građansko buđenje, dakle, ne prikazuje lažiranje situacije u Covid bolnici. Radi se o snimku koji je nastao za promotivne potrebe nove ustanove urgentne medicine u Izraelu.

Sve objave ovog videa u kojima se insinuira da se radi o “dokazu” da je Covid-19 pandemija lažirana ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 16. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me