Raskrinkavanje.ba

Videosnimak “hrabre djevojčice iz Ukrajine” nastao je u Palestini

Videosnimak za koji se tvrdi da prikazuje djevojčicu iz Ukrajine koja se suprotstavlja ruskom vojniku nastao je 2012. godine u Palestini.

Na portalu Dnevni avaz je 27.2.2022. godine objavljen članak sa naslovom:

Hrabra djevojčica iz Ukrajine poručila vojniku Rusije: Vrati se u svoju zemlju

U članku se navodi:

Djevojčica iz Ukrajine suprotstavila se vojniku Rusije.
- Idi, vrati se u svoju zemlju - poručila je hrabra djevojčica.
Videosnimak je postao viralan na društvenim mrežama. 
U jednom trenutku djevojčica diže ruku i dere se na vojnika, a on odlazi. Nije poznato zašto se djevojčica sama nalazi na tom mjestu. 
Pogledajte video.

Članak je opremljen screenshotom iz snimka, a u njemu je objavljen i link na tweet koji je naknadno obrisan. Twitter nalog na kojem je bio objavljen tweet je sada suspendovan.

Avazov članak prenio je anonimni portal Otkrij istog dana, 27.2.2022, uz identične naslov i sadržaj.

Na  Facebook profilu Kenan Čorbo smo pronašli videosnimak o kojem je Dnevni avaz pisao, objavljen takođe 27.2.2022. godine, sa sljedećim opisom:

Hrabra ukrajinska osmogodišnja djevojčica Ahmad Tamimi se suprotstavlja okupatorskom Ruskom vojniku:
"Šta tražiš u mojoj zemlji" -Vikala je kroz plač

Šta su činjenice?

U vrijeme pisanja ove analize, članak na portalu Dnevni avaz je bio uklonjen, ali je dostupna njegova arhivirana verzija.

Obrnuta pretraga fotografije koja je objavljena u članku Dnevnog avaza otkrila je da je snimak djevojčice i vojnika datira iz 2012. godine. Na njemu je djevojčica Ahmed Tamimi iz Palestine, a videosnimak je nastao u toj zemlji. Raskrikavanje, naš partnerski portal iz Srbije, u analizi objavljenoj 28.2.2022. godine, naveo je da je izvor videosnimka agencija Associated Press (AP).

Snimak je star 10 godina, a na sajtu agencije Associated Press može se naći nekoliko fotografija ovog događaja.
U opisu fotografija, saznajemo da su nastale novembra 2012. u palestinskom selu Nabi Saleh. Scena prikazuje 11-godišnju Palestinku Ahed Tamimi koja viče na izraelskog vojnika sa podignutom pesnicom i pita ga gde joj je brat koga su vojnici prethodno odveli.


Raskrikavanje u svojoj analizi navodi i kako je Tamimi postala simbol otpora u Palestini.

Ova devojka je u međuvremenu još nekoliko puta imala slične sukobe sa izraelskim vojnicima u ovom području. Dve godine nakon snimka jednog vojnika je ujela, a onda je krajem 2017. godine ošamarila drugog nakon što je njen brat pogođen gumenim metkom u glavu. Zbog ovoga je uhapšena pa se u martu 2018. godine nagodila sa izraelskim tužilaštvom i dobila osam meseci zatvora
Danas je u svetu prepoznata kao aktivistkinja, a u Palestini je smatraju simbolom otpora izraelskoj okupaciji. Tamimi je davala intervjue više puta o svemu ovome, između ostalog i ovde.


Videosnimak se dijelio i na engleskom govornom području sa istim tvrdnjama, koje je analizirao Reuters. U ovoj je analizi isti zaključak: snimak je nastao 2012. godine i nema nikakve veze sa dešavanjima u Ukrajini.

Facebook korisnik Kenan Čorbo je u svojoj objavi snimka naveo ime palestinske djevojčice za koju je napisao da je “hrabra ukrajinska” osmogodišnjakinja. Iz ove je objave jasno da se ne tvrdi da je djevojčica iz Ukrajine, već se sarkazmom pokušava skrenuti pažnja na percipirani problem nesrazmjera u medijskom pokrivanju sukoba na Bliskom istoku i rata u Ukrajini.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala Dnevni avaz da je na snimku “hrabra djevojčica iz Ukrajine” koja se suprotstavila ruskom vojniku ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da je riječ o djevojčici iz Palestine koja je vikala na izraelskog vojnika.

Sve kasnije objave videosnimka sa ovom tvrdnjom ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.02.2022

Avaz: Hrabra djevojčica iz Ukrajine poručila vojniku Rusije: Vrati se u svoju zemlju

U jednom trenutku djevojčica diže ruku i dere se na vojnika, a on odlazi

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2022

Otkrij: VIDEO: Hrabra djevojčica iz Ukrajine poručila vojniku Rusije: Vrati se u svoju zemlju!

U jednom trenutku djevojčica diže ruku i dere se na vojnika, a on odlazi

  • Prenošenje lažnih vijesti