Vijeće ministara BiH nije usvojilo budžet

Portal BH Dijaspora je saopštenje Vijeća ministara BiH o usvajanju Dokumenta okvirnog budžeta institucija (DOB) Bosne i Hercegovine za period 2022 – 2024. godine objavio pod netačnim naslovom koji ne odgovara sadržaju članka.

Foto: Vijeće ministara BiH

Portal BH Dijaspora je 26.5.2022. godine objavio članak u čijem je naslovu navedeno da je “Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i zvanično potvrdilo” da je usvojen budžet i da će izbori biti održani: 

Vanredna vijest: Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i zvanično potvrdilo – budžet je usvojen; izbori će biti održani!

Iako se u naslovu navodi da je budžet Bosne i Hercegovine usvojen, članak donosi drugačije informacije. U članku se, ustvari, navodi da je usvojen “Dokument okvirnog budžeta institucija (DOB) Bosne i Hercegovine za period 2022 – 2024. godine”.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas jednoglasno Dokument okvirnog budžeta institucija (DOB) Bosne i Hercegovine za period 2022 – 2024. godine, koji sadrži srednjoročni okvir budžeta institucija BiH i preliminarni nacrt budžeta institucija BiH za 2022. godinu, zajedno sa preliminarnim procjenama rashoda za 2023. i 2024. godinu.

U nastavku teksta se također govori o Dokumentu okvirnog budžeta, dok je iz posljednjeg dijela članka jasno da ovo ne znači da je budžet usvojen, nego da to tek treba da se desi: 

Na ovaj način stvoreni su uvjeti da Ministarstvo finansija i trezora pripremi i Vijeću ministara BiH na utvrđivanje dostavi Nacrt zakona o  Budžetu  institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, radi daljnjeg upućivanja Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga u konačnici i usvaja.

Portal BH Dijaspora je u ovom članku, zapravo, u cijelosti i bez intervencija prenio saopštenje Vijeća ministra BiH, koje se odnosi na usvajanje Dokumenta okvirnog budžeta institucija (DOB). Saopštenje je na zvaničnoj web stranici ove institucije objavljeno istoga dana kada je i DOB usvojen.

Naslov saopštenja na stranici Vijeća ministara BiH, za razliku od naslova na portalu BH Dijaspora, odgovara tekstu iz saopštenja.

JEDNOGLASNO USVOJEN DOB ZA PERIOD 2022. – 2024.

Jasno je, dakle, da naslov članka o Dokumentu okvirnog budžeta BiH na portalu BH Dijaspora ne odgovara njegovom sadržaju. Osim toga, informacije iz naslova nisu tačne.

Stoga tvrdnje da je “Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i zvanično potvrdilo” da je “usvojen budžet” i da će “izbori biti održani” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ovaj naslov dodatno ocjenjujemo i kao klikbejt

Napomene: 

1.6.2022: Portal BH Dijaspora je izmjenio netačne tvrdnje u članku koji je dio naše analize, stoga im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 01. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Greška
Tvrdnje o Kinezu koji je živio preko 250 godina nisu potvrđene

Navodi da je neko živio duže od uobičajenog životnog vijeka zahtijevaju ops...

Greška Neprovjereno
Dezinformacija
Da li ruter za internet troši istu količinu električne energije kao i frižider?

Već nekoliko godina u domaćim medijima širi se netačna tvrdnja da ruteri za...

Dezinformacija Ispravljeno
Analiza
Fizičko kažnjavanje u rubrici “zanimljivosti”: Kako su mediji izvještavali o incidentu iz Perua

Neki portali iz regiona su na neprimjeren način izvještavali o snimku nasil...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me